Directiva a fost deja transpusă în legislația din România încă din 2021. Motivul pentru care Comisia Europeană a impus acest sistem e acela că, potrivit studiilor UE, filtrele de plastic pentru țigarete sunt al doilea cel mai frecvent produs de unică folosintă făcut din plastic găsit pe plajele din Europa. De asemenea, filtrele obișnuite sunt extrem de poluante, iar dacă ajung în ape, chiștoacele riscă să fie înghițite de pești.

Spania a fost prima țară care a discutat ideea de a pune companiile din industria tutunului să plătească pentru chiștoacele aruncate pe jos. Nota de plată pentru curățarea mucurilor de țigară, filtrelor și altor resturi provenite de la fumători a fost estimată la 1 miliard de euro pe an doar în zona Cataloniei.

Și în România, deșeurile generate de companiile din industria tutunului vor trebui gestionate începând din 2023. Acest lucru se va face fie prin intermediul unor organizații dedicate (cum sunt OTR și OIREP pentru deșeurile de echipamente electrice și electronice și cele de ambalaje), fie chiar de către producător. Momentan nu există nicio organizație pentru preluarea răspunderii extinse în cazul filtrelor.

Legislația românească ce transpune directiva UE le impune, de asemenea, producătorilor să suporte costurile implementării unei infrastructuri specifice pentru colectarea deșeurilor. Un exemplu: vor fi obligați să instaleze scrumiere pe plaje, pentru a colecta mucurile de țigară.

Producătorii vor trebui să acopere costurile legate impactul asupra mediului și rețelei de canalizare în cazul gestionării necorespunzătoare a deșeurilor provenite de la produsele din tutun. De asemenea, ei vor fi responsabili și pentru costurile generate de strângerea chiștoacelor, fie că au fost aruncate pe stradă sau la coș, și pentru transportul și tratarea acestor deșeuri.

Fumătorii vor resimți și ei efectele acestei directive prin faptul că pe pachete va apărea un nou marcaj. Acesta va informa consumatorii privind gestionarea deșeurilor și impactul acestora asupra mediului.

Regulile se aplică doar pentru produsele din tutun cu filtru și pentru filtre, nu și pentru trabucuri și țigări de foi, de exemplu.

Sursa foto: Unsplash