Conform comunicatului Ascorp, compania care a instalat sistemul fotovoltaic, panourile au fost montate pe o suprafață de 455 mp, pe acoperișurile atelierului și magazinului de aprovizionare de la Zoo Băneasa. Este vorba despre 178 panouri Longi Solar cu puterea de 545W.

Centrala fotovoltaică va produce aproximativ 2400 MWh AC în următorii 20 ani, însemnând o reducere a costurilor cu energia electrică de aproximativ 1.168.172 euro, potrivit calculelor Ascorp. Astfel, investiția grădinii zoologice Băneasa va fi amortizată în mai puțin de 3 ani. Energia autoconsumată reprezintă aproximativ 94.1% din cantitatea totală de energie produsă de centrala electrică fotovoltaică, iar restul de 5.9% din energia produsă este vândută prin compensare cantitativă, în rețeaua națională.

Anunțul administrației grădinii zoologice arată că valoarea estimată a lucrării a fost de 73.000 de lei (fără TVA). Ca termen de comparație, în 2020, când prețurile energiei erau mici, Zoo Băneasa a cheltuit peste 290.000 lei (fără TVA) pe achiziția de energie electrică, adică aproximativ dublu față de cât a dat pe șoareci și șobolani (134.000 lei), dar mult mai puțin decât a cheltuit pe pește proaspăt (340.000 de lei, fără TVA). Cheltuielile cu achiziția de fructe și legume au fost relativ similare cu cele cu achiziția de energie.

Grădina zoologică Băneasa ține de Primăria Capitalei, fiind finanțată din bugetul acesteia.

Sursa foto: Ascorp