Europa produce aproximativ 88 de milioane de tone de deșeuri alimentare în fiecare an. Numai gospodăriile din UE sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din totalul deșeurilor alimentare, scrie Euronews. Deci, cum ne asigurăm că reducem risipa în timpul unei sărbători atât de des asociate cu cantități uriașe de alimente?

Pierre Condamine, ofițerul pentru politica de deșeuri la Zero Waste Europe spune că cea mai bună abordare pentru a evita risipa alimentară este să-ți schimbi mentalitatea. Dacă ne raportăm, însă, la România, specialiștii spun că mulți cumpără mâncare și pentru că în timpul regimului comunist n-au avut atâtea bucate alese pe masa de Crăciun. E vorba, deci, de o problemă de mentalitate.

„Primul sfat este să gătești având în minte o abordare preventivă sau precaută”, spune el. Aceasta include calcularea exactă numărului de alimente necesare și adaptarea rețetelor în consecință. Mai mult, specialistul amintește că o astfel de sărbătoare cum este și Crăciunul, este una în esență solidară. Așa că dacă totuși îți rămâne mâncare, o poți dona unui vecin, unui om al străzii sau dacă nu știi pe nimeni care ar putea primi, poți apela la platformele sau ONG-urile care se ocupă de acest tip de activitate pentru comunitățile vulnerabile.
Risipa alimentară în Europa. Ce diferențe sunt în funcție de țări

În Europa, risipa alimentară variază de la o țară la alta. În unele țări, risipa are loc la nivel de consumator, în timp ce în altele este mai mare la nivel de producție. În Portugalia, de exemplu, doar 17% din alimente rămân „pe dinafară”, în timp ce în UE, media este de 20%. Practic, conform estimărilor Comisiei Europene ar fi vorba de circa 132 de miliarde de euro care merg la gunoi anual, la care se adaugă 9,3 miliarde - costurile colectării și gestionării acestor deșeuri.

Potrivit EUObserver, noile ținte de reducere a risipei alimentare, prezentate de Comisia Europeană în iulie, cer ca statele membre să reducă cu 30% risipa pe cap de locuitor, fie că vorbim de HoReCa sau de gospodării până în 2030.

Ofițerul pentru politica de deșeuri de la Zero Waste Europe spune că o parte din motivul diferențelor dintre țări constă în legislațiile din fiecare stat. Unele țări, cum ar fi Franța, au impus supermarketurilor să arunce mâncarea rămasă, ci să o ofere persoanelor din comunitățile defavorizate.

România nu stă deloc bine la capitolul risipă alimentară, țara noastră fiind pe primul loc în Europa la cantitatea de produse care ajunge la gunoi. Anual, se risipesc 2,5 milioane de tone de alimente, ceea ce înseamnă că fiecare român aruncă în medie, 75 de kilograme de mâncare în fiecare an.

Ce poți face pentru a reduce risipa alimentară de Crăciun și de Anul Nou

  • Cumpărați alimente de la producători locali: lanțurile de aprovizionare mai scurte sunt mai puțin probabil să genereze risipă de alimente.
  • Împarte mâncarea rămasă comunității: a ajuta pe cineva care are nevoie va ajuta și planeta.
  • Căutați rețete pentru a face un alt tip de mâncare din resturi: merele pot fi făcute gem, de exemplu, în timp ce legumele rămase și care sunt aproape de încheierea termenului de valabilitate pot fi încorporate într-o tocăniță.
  • Nu mergeți la cumpărături când vă este foame: faceți o listă în avans și țineți-vă de ea.

Risipa alimentară nu este o problemă doar în perioada Crăciunului, ci în tot restul anului, așa că te poți educa în așa fel încât să ai un comportament care să nu promoveze risipa alimentară pe tot parcursul anului.

Sursa foto: Shutterstock