Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) considera ca 2018 va fi anul exceselor functionarilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) asupra contribuabililor. Reprezentantii patronatului critica dur modificarile fiscale intrate in vigoare la inceputul acestui an, printre care se afla premierea agentilor ANAF pentru amenzile si penalitatile aplicate firmelor, formularul 600 pentru plata contributiilor sociale de catre persoanele cu activitati independente si mutarea contributiilor de la angajator la angajat.

Ordonanta de Urgenta care prevede faptul ca ANAF va opri 15% din amenzile aplicate contribuabililor pentru a-si premia angajatii care stabilesc amenzile este considerata, in primul rand, neconstitutionala de catre reprezentantii Consiliului.

Premierea agentilor de Fisc cu banii din amenzi, necostitutionala

„Anul 2018 va fi anul exceselor ANAF asupra contribuabililor pentru obtinerea premiilor din Ordonanta 116/2017. Cum practica a aratat anterior, vor exista excese si abuzuri ale ANAF impotriva contribuabililor, pentru obtinerea premiilor, cu efecte dramatice asupra IMM-urilor, care nu dispun de resurse care sa le permita sustinerea unor contestatii, procese indelungate, pentru anularea actelor de control. Recompensarea celor de la ANAF nu este dublata si de raspunderea materiala a actelor de control anulate”, a declarat decretarul general al CNIPMMR, Liviu Rogojinaru.

Potrivit acestuia, Ordonanta incalca Constitutia care prevede ca "cetatenii au obligatia sa contribuie, prin impozite si prin taxe, la cheltuielile publice" si nu la veniturile proprii ale unei institutii, pentru acordarea de prime.

Mai mult, Rogojinaru sustine ca Ordonanta incalca si Legea bugetului de stat pe 2018, marind si mai mult deficitul bugetar, in conditiile in care in buget sunt prevazute cresteri semnificative ale veniturilor din amenzi, penalitati si confiscari ca venituri bugetare, nu ca venituri proprii.

Totodata, reprezentantii Consiliului spun ca Ordonanta incalca si Legea privind salarizarea bugetarilor, pentru ca angajatii ANAF incaseaza salariu pentru munca prestata. “Este inadmisibila acordarea directa a unei parti din veniturile bugetului de stat celor implicati in colectarea lor, ca sarcina de serviciu, pentru care se incaseaza salarii”, sustin reprezentantii IMM-urilor.

In aceste conditii, CNIPMMR solicita Parlamentului luarea in considerare a pozitiei sale si neaprobarea Ordonantei de Urgenta nr. 116/2017, care are carente structurale si conceptuale majore, incalcand Constitutia si principiile fiscal-bugetare si care va avea un impact negativ semnificativ asupra contribuabililor onesti, in special asupra IMM-urilor.

Formularul 600, o prostie!

Referitor la formularul 600, care trebuie depus la ANAF de catre persoanele fizice autorizate si alte categorii de persoane care au obtinut venituri din activitati independete pana pe 31 ianuarie 2018, membrii CNIPMMR spun ca fac toate demersurile “pentru a incerca sa oprim o asemenea prostie”

Este inuman si incorect si ireal sa-i spui unui om, care incearca sa munceasca onest, sa-si gaseasca un job, sa mai plateasca inca o data si inca o data ceea a platit initial. Discutam de oameni care vin sa mai faca ceva in part time si daca vii cu aceasta impozitare de la salariul minim pe economie, automat este clar ca este impozabil din nou”, a mentionat Liviu Rogojinaru.

La randul sau, presedintele Consiliului, Florin Jianu, sustine ca aceste masuri fac parte dintr-un ansamblu al instabilitatii economice si denota “foame” de a aduce cat mai multe resurse imediat la buget, fara ca cineva sa se gandeasca la implicatii.

“Noi ne-am trimis specialistii la Ministerul de Finante sa gaseasca solutii cat mai rapide, in aceasta saptamana, pentru a eficientiza aceste aspecte. Sunt lucruri care ne iau si pe noi prin surprindere, nu sunt discutate in avans, doar incercam sa stingem incendiile, sa corectam”, a precizat Jianu.

Revolutia fiscala ar trebui respinsa in Parlament

In ceea ce priveste Ordonanta 79/2017 (privind mutarea contributiilor de la angajator la angajat si alte modificari fiscale), care se afla in dezbatere pralmanentara si a fost respinsa integral de cateva comisii, presedintele de onoare a Consiliului, Ovidiu Nicolescu, este de parere ca este de preferat sa fie respinsa total, desi este in vigoare si multe firme au facut demersurile necesare pentru conformare la noile reglementari.

“E preferabil sa fie retrasa, pentru ca numarul de firme care vor fi afectate la retragere e mult mai mic decat numarul de firme afectate in cazul mentinerii ordonantei”, a explicat Nicolescu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri