El a acceptat imediat sa acorde un interviu sub forma noului sistem “patentat” in Romania de wall-street.ro – intalnire informala, la masa de pranz -, in care sa deslusesc cine se ascunde in spatele costumului si ce fel de om este managerul care a vandut cel mai mare retailer online din Romania si a cumparat unul dintre lanturile de electroIT ce sunt “pe val” in prezent.

Am stabilit ca loc de intalnire restaurantul Asteria, cu specific grecesc, situat la cateva minute de mers pe jos de la sediile eMag/Flanco din complexul Swan Office din Capitala.

Am ajuns, ca de obicei, cu cateva minute inaintea invitatului meu si am folosit timpul pentru a rasfoi cateva dintre articolele mai vechi scrise in presa despre manager. Mi-am amintit ca prima oara l-am intalnit in 2007, cand se ocupa exclusiv de afacerile Asesoft Distribution (actualmente NOD) si pe atunci mi s-a parut un om foarte deschis, familiar si care nu se temea “sa dea cifre” si informatii destul de “intime” despre companie. Ma gandesc daca nu cumva “corporatizarea” si vanzarea pe sume neindoielnic foarte mari ale unor business-uri nu il vor fi schimbat pe omul din spatele managerului.

S-a dovedit ca nu.

Iulian Stanciu vine sa ia pranzul la Asteria doar o data pe saptamana, intrucat au si ei, la sediul situat la cinci minute distanta, un restaurant. Discutand despre sediul din Swan Office, Stanciu spune ca este o zona foarte buna, cu preturi “la jumatate” fata de oras.

Initial ne-am asezat la o masa de la parterul restaurantului, ulterior hotarandu-ne totusi sa profitam de aerul conditionat mai eficient de la etaj si de o “vanzoleala” mai redusa. Vara aceasta s-a dovedit a fi o provocare alegerea celor mai bune locuri la restaurante, pentru a nu simti cele +35 de grade ce te ardeau afara.

Alegem o masa de langa fereastra etajului si, asa cum poate este de asteptat in perioada aceasta, primul lucru pe care l-a anuntat Stanciu a fost faptul ca votul de la referendum a fost invalidat (interviul a fost realizat marti, odata cu anuntul Curtii Constitutionale – n.r.). Am fost curios sa aflu ce parere are despre acest lucru si, desi evaziv si nedorind sa discute politica, Iulian Stanciu a spus ca “stabilitate asa cum ne-am dori nu o sa fie niciodata, dar eu tocmai de-asta am construit business-urile fara absolut nicio legatura cu politica sau cu statul – n-am avut niciodata contracte cu statul. Asesoft Distribution sau NOD, mai nou, nu a avut niciodata astfel de contracte. Politicienii vin si pleaca, culorile se schimba periodic”. De altfel, Stanciu spune ca nu ar investi niciodata intr-o firma dependenta de stat intrucat regulile se schimba foarte repede, mai ales in cazul acestora.

Chelnerul vine si comandam ambii apa – Stanciu plata cu lamaie, eu minerala.

- Doua ape la 0,75 l - 16 lei

Fotografii profesionale realizate de Mircea Dragos.