Numarul locurilor de munca vacante din trimestrul al doilea a fost de 27.700, in crestere cu 400 de posturi fata de trimestrul precedent si cu 3.400 comparativ cu aprilie-iunie 2010, cele mai multe provenind din industria prelucratoare, iar cele mai putine din industria extractiva, potrivit INS.
Aproape o treime (9.000 posturi) din numarul total al locurilor de munca vacante s-a concentrat in industria prelucratoare, putin peste 11% in sanatate si asistenta sociala (3.100 posturi) si aproape 11% in administratia publica (3.000 posturi), potrivit Mediafax.

Impreuna cu activitatea de invatamant (400 locuri), sectorul bugetar insumeaza aproximativ o patrime (23,8%) din numarul total al locurilor de munca vacante, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca in activitatile din industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, 20 de posturi si respectiv 80 posturi.

Fata de primul trimestru, cele mai relevante cresteri ale numarului locurilor de munca vacante s-au produs in activitatile de comert cu ridicata si cu amanuntul (+700 locuri vacante) si in cele de informatii si comunicatii (+300 locuri vacante). Totodata, cea mai importanta scadere a numarului de locuri de munca vacante s-a inregistrat in activitatile de servicii administrative si servicii suport (-400 locuri vacante).

Comparativ cu aceeasi perioada din 2010, in aprilie-iunie 2011, cresteri importante ale numarului locurilor de munca vacante au fost in industria prelucratoare (+1.700 locuri vacante) si in activitatile de comert cu ridicata si cu amanuntul (+1.100 posturi). La polul opus s-au regasit constructiile, numarul locurilor libere fiind cu 800 mai mic.

"In trimestrul doi din 2011, rata locurilor de munca vacante a fost de 0,68%, in scadere cu doar 0,01 puncte procentuale fata de trimestrul precedent. Comparativ cu acelasi trimestru al anului 2010, rata locurilor de munca vacante a crescut cu 0,09 puncte procentuale", potrivit INS.

Cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in activitatile de administratie publica (1,14%), informatii si comunicatii (1,12%), respectiv sanatate si asistenta sociala (1,07%). La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit activitatile din industria extractiva (0,03%), respectiv productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,11%).

Cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori prin intermediul ratei locurilor de munca vacante s-a constatat pentru ocupatiile de muncitori necalificati - grupa majora 9 (0,90%), respectiv de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (0,86%).

In privinta numarului locurilor de munca vacante, cea mai mare cerere de forta de munca salariata s-a regasit pentru ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (6.100 locuri vacante), respectiv de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (4.700 locuri vacante).

Cea mai redusa disponibilitate a locurilor de munca vacante a fost pentru lucratorii calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (0,31% rata locurilor de munca vacante, respectiv 10 posturi).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri