O dupa amiaza insorita de toamna, un vant tocmai bun pentru joaca in aer si cateva zeci de oameni curiosi si curajosi. Evenimentul desfasurat la dropzone-ul TNT Brothers, de langa Aeroportul Clinceni, a reunit parasutisti din tara si din strainatate, vedete, bloggeri dar si oameni care au venit sa sara cu parasuta pentru prima data. Citeste un reportaj marca wall-street.ro.
Cu o investitie de peste 300.000 de euro, doi frati – Bogdan si Dragos Boeru – incearca din 2010 sa contruiasca o piata si sa demonteze eterna cutuma “Daca sar si nu se deschide parasuta?”. Astfel, cei doi au achizitionat in anul 2006 un teren de 1,6 hectare langa pista de la Clinceni, la 17 kilometri de Bucuresti.

Aici are loc zilele acestea primul festival international de parasutism, organizat in Romania – Bucharest Skydiving Boogie. Parasutisti licentiati sau simpli amatori atat din Romania, cat si din strainatate, isi impart timp de patru zile pasiunea pentru un sport incarcat de adrenalina, numarul celor inscrisi pana cum apropiindu-se de 100 de persoane. La eveniment iau parte si parasutisti din Spania, Italia, Germania, Canada si Norvegia.

“Noutatea este saltul in premiera pentru Romania de la o inaltime de 4.500 de metri. Ne asteptam ca cei care nu sunt familiarizati cu sportul sa vina si sa vada cum e activitatea de parasutism in mediul privat si sa isi dea seama ca sportul este unul sigur”, spune Bogdan Boeru.

Acesta se asteapta ca in cele patru zile ale evenimentului sa participe aproximativ 100 de persoane interesate de saltul in tandem, obiectiv care nu va fi foarte greu de atins in conditiile in care 30 de amatori si-au testat deja curajul, sarind cu parasuta.

Un moment inedit va avea loc duminica, 25 septembrie, cand parasutisti experimentati vor sari din doua avioane in incercarea de a crea o formatie de 15 persoane.

Investitia in organizarea Bucharest Skydiving Boogie se ridica la 60.000 de euro, potrivit lui Bogdan Boeru.

O pasiune care nu se masoara in bani

Dragos Boeru, are 27 de ani, este inginer constructor si instructor de parasutism. In 2002 a sarit pentru prima data cu parasuta, dar nu isi mai aminteste nimic din acel moment, pentru ca a tinut tot timpul ochii inchisi.

Impreuna cu fratele sau, Razvan, s-a inscris la 18 ani la Aeroclubul Romania, dupa ce tatal lor, fost parasutist militar, a refuzat sa le dea acordul inainte de varsta majoratului.

„Din prima saritura nu imi amintesc nimic, dar am revenit la sol si am sarit din nou. Asa a inceput sa ne placa. Apoi am calatorit in alte tari, am vazut ce inseamna parasutismul la cele mai inalte standarde si am vrut sa fie al nostru”, povesteste Dragos.

In 2010, cei doi frati au lansat TNT Brothers, dupa patru ani de organizare, investitie, cercetare si pregatire. Chiar daca se lovesc de multe lucruri, de la probmele de legislatie, pana la mentalitati si temeri, Dragos spune ca se poate si in Romania. “Daca ai pasiune si iti doresti cu adevarat, nimic nu este greu”.

Nu exista un portret standard al cursantului de parasutism, vin oameni din toate mediile: studenti, oameni de afaceri, elevi, angajati, de la 16 si pana la 62 de ani. Aproape intotdeauna, prima intrebare este „Daca nu se deschide parasuta?”. Si reactiile intalnite sunt diferite: de la teroare si frica extrema pana la fericire maxima.

„Activitatea asta a plecat dintr-o pasiune. Sentimentul de a ii spune unui elev ca poate sari singur nu se masoara in bani. Poate acum nu as putea trai din aceasta activitate in Romania, dar nu pot sa spun daca este profitabila sau nu”, a explicat Dragos.

Senzatie de nedescris

Ovidiu Solomonov, fotograf si cameraman in cadrul TNT Brothers, a sarit pentru prima oara cu parasuta in anul 2008, in Romania. A primit un voucher cadou si a hotarat sa incerce, desi recunoaste ca la momentul respectiv nu stia foarte multe despre acest sport. De atunci, in orice tara calatoreste se intereseaza de posibilitatea de a repeta aceasta experienta.

“Senzatia este de nedescris. Toata lumea intreaba cum este. Nu se poate transmite in cuvinte. Urci si vezi. Ce ai simtit pana acum inmultesti cu zece si tot nu te apropii. Nu apuci sa te gandesti, e destul de instinctiv. Sare pulsul, iti este frica, este normal”, povesteste Ovidiu.

A mai sarit cu parasuta in Canada si Spania, unde a urmat si un curs pentru a-si lua licenta de parasutism. Cursul a durat trei zile si a costat 1.700 de euro. Spre comparatie, TNT Brothers ofera si licenta de parasutism prin intermediul unui curs care dureaza aproximativ doua saptamani si care costa 6.000 de lei.

Paloma, 32 de ani, este unul dintre participantii straini la eveniment. Originara din Spania, aceasta lucreaza in domeniul marketingului si primul sau salt cu parasuta a avut loc in urma cu trei ani.

“Ma uitam la o emisiune TV si acolo am vazut ce prespune acest sport. Mi-a placut foarte mult si am decis sa incerc. De atunci si pana in prezent am la activ aproximativ 400 de salturi. Este un sport destul de costisitor, intrucat investesc destul de multi bani in echipament, transport, intretinere, insa senzatia merita”, spune Paloma.

Este pentru prima oara in Romania si participa la festival alaturi de doi prieteni. Ii place atmosfera si spune ca a executat deja trei salturi.

“Am mai sarit cu parasuta in Spania, Dubai, Florida, Italia. Sentimentul pe care il am atunci cand sar este de libertate maxima, simt ca zbor, parca as fi un fluture. Nu mi-a fost niciodata frica. Dar pot sa va spun ca si in cazul spaniolilor exista aceeasi intrebare «Daca nu mi se deschide parasuta?». Iar raspunsul meu este unul la fel de simplu «Exista intotdeauna parasuta de rezerva”, rade Paloma.

Adrian, un inginer in varsta de 36 de ani, a sarit pentru prima data cu parasuta. Desi mainile inca ii tremurau la 5 minute dupa aterizare si simtea o ameteala usoara, a declarat ca nu a simtit niciun pic de frica.

E o senzatie aparte cand sari din avion, dar imediat realizezi ca pamantul e departe. Un accident cu masina se intampla intr-o fractiune de secunda, pe cand in cazul sariturii ai mult timp la dispozitie si poti controla multe”, ne-a declarat Adrian.

El a vazut despre evenimentul de la Clinceni in dimineata zilei de joi si a decis sa vina sa incerce saritura. Spune chiar ca ia in calcul sa mai sara si pe viitor, poate chiar sa faca si cursurile de parasutism.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri