Madalina Nicoleta Stancu, 36 de ani, a infiintat in urma cu doi ani o plantatie de pruni, care ocupa o suprafata de sase hectare in comuna Leleasca, din judetul Olt, care, pe vremuri, era cel mai important exportator de prune din Europa. Investitia initiala s-a ridicat la 100.000 de lei, suma pe care pentru moment nu a recuperat-o in conditiile in care anul trecut a fost unul ploios.

“Productia de prune difera de la an la an, de exemplu anul trecut a fost un an ploios, fapt ce a determinat cresterea cantitatii de apa in fruct si scaderea celei de zahar. La randul sau, in procesul de deshidratare de la raportul normal de 4kg verzi/1kg uscat s-a ajuns la 7kg verzi/1kg uscat, iar fructul a avut mai putina pulpa si mai putin zahar, deci mai mici si nu dulci. Productie mica si costuri mari”, a spus pentru wall-street.ro Madalina Nicoleta Stancu.

In fiecare an antreprenorul culege, sorteaza, spala si deshidrateaza prunele, pe care apoi le sorteaza si le ambaleaza, produsele finale ajungand in mai multe lanturi de magazine printre care Mega Image, Naturalia, Issa, la preturi de aproximativ 9 lei (pentru ambalaje de 200 grame). Produsul este ambalat in caserole si vase de lut cu 200 si 500 de grame de prune. Ambalajele contin prune intregi, cu sau fara sambure, umplute cu nuca. Deshidratarea prunelor este realizata intr-un interval de 24 ore, in cuptor traditional din pamant, lemn si caramida, la o temperatura intre 60 si 80 de grade. Productia poate fi realizata pe toata perioada anului, indifirent de anotimp, capacitatea fiind de pana la 5.000 de caserole pe saptamana.

Citeste si:

“Nu suntem prezenti in marile lanturi de magazine din cauza reticentei lor, a dorintei lor de a nu face concurenta vechilor furnizori de fructe uscate ce contin conservanti. Majoritatea nici nu au vrut sa vada un producator roman, cu toate ca gustul si calitatea produselor a impresionat pe toata lumea, fiind singurul produs de origine Romania, 100% natural, atestat traditional. Ne-am lovit si de lipsa promovarii de catre statul roman, interesul scazut sau inexistent al autoritatilor romane pentru producatorii romani, imposibilitatea contractarii creditelor la acest nivel sau concurenta neloiala”, puncteaza antreprenoarea.

Pentru acest an Madalina Nicoleta Stancu a trecut pe lista de prioritati extinderea procesului de deshidratare pentru mai multe soiuri de fructe si legume, marirea capacitatii de productie si depozitare a unitatii si achizitia unei autoutilitare pentru transport. Anul trecut cifra de afaceri inregistrata a fost de 140.000 de lei.

“Estimarile pentru acest an nu le putem face intrucat din cauza productiei proaste de anul trecut am mai pierdut din clienti. Acestia prefera in locul unui produs sanatos unul aratos chiar daca acesta contine conservanti, adaos de zahar, aditivi, arome”, mai spune Madalina Nicoleta Stancu.