”Daca ar trebui sa te descurci doar cu 2 dolari pe zi, ce ai face ca sa ai un trai mai bun?”. Este intrebarea pe care Bill Gates, cofondatorul Microsoft si unul dintre cei mai bogati oameni din lume, o adreseaza pe blogul sau. Raspunsul pare surprinzator, dar este ancorat in realitate: cresterea puilor de gaina.

Intrebarea este una reala pentru aproape un miliard de oameni care traiesc in prezent in saracie. Nu exista insa un raspuns universal, spune miliardarul, intrucat ”saracia arata diferit de la caz la caz”.

”Prin Fundatia pe care o patronez am intalnit multe persoane in tari sarace care cresc pui de gaina, invatand multe despre aceasta ocupatie. Si ca un baiat care a crescut in Seattle, credeti-ma, am invatat multe! Im este destul de clar ca oricine traieste in saracie lucie se simte mult mai bine daca are gaini in curte. Daca as fi in locul lor asta as face – as creste gaini”, spune Bill Gates.

Motivatia lui Gates este urmatoarea: cresterea gainilor reprezinta o activitate usoara si ieftina. Multe rase se hranesc doar cu ce gasesc pe pamant, au nevoie de un minim adapost si necesita doar cateva vaccinuri.

Mai mult, Bill Gates vorbeste despre faptul ca reprezinta o investitie buna. ”Sa presupunem ca un fermier incepe prin a creste 5 gaini. Unul din vecini are un cocos care ajuta la fertilizarea oualor. Peste trei luni fermierul va avea 40 de pui. In cele din urma, la un pret de vanzare de 5 dolari per gaina – un pret practicat in Africa de Vest – poate castiga peste 1.000 de dolari pe an, fata de doar 700 de dolari, care reprezinta limita de trai”, explica cofondatorul Microsoft.

Prin fundatia pe care o patroneaza, Gates lucreaza cu parteneri din Africa sub-sahariana pentru a crea sisteme sustenabile pentru cresterea gainilor. ”Este important pentru acesti parteneri sa se asigure ca fermierii achizitioneaza pasari vaccinate corespunzator si care se pot adapta conditiilor in zonele respective. Scopul nostru: sa ajungem ca 30% din familiile din zonele rurale din Africa sub-sahariana sa poata creste rase de gaini, fata de doar 5% in prezent”, afirma Bill Gates.

Potrivit unor date ERPA, in Europa numarul pasarilor crescute in sistem rustic se ridica la circa 2,5 milioane de capete. Chiar daca este vorba de un business sezonier, vanzarile pe intreaga filiera, incepand de la furaje, vaccinuri, utilaje etc., ating circa doua miliarde de euro.

”Este o realitate economica importanta, de care trebuie sa se tina seama, nu vorbim doar de traditii de altadata”, a atras atentia Oscar Berlanda, presedintele ERPA (European Rural Poultry Association), asociatie din care face parte si Agroland, companie care a initiat un program de sustinere pentru fermierii care vor sa intre in acest sistem.

Cei mai mari crescatori de pui de gaina

Cifrele demonstreaza ca activitatea de crestere a pasarilor in sistem free – range este reprezinta sursa importanta de venituri pentru fermele familiale din Vestul Europei din tari precum Franta sau Italia, insa in acelasi timp tinde sa devina un sector important si in tarile din sudul si estul Europei. Astfel, in Franta se cresc 158 de milioane de pui, Italia – 45 mil. pui, Portugalia – 33 mil. pui, Spania – 30 mil. pui, Ungaria – 30 mil. pui, Grecia – 7,5 mil. pui, Belgia – 3 mil. pui.

”Vanzarea de pui de o zi pentru Agroland reprezinta 30-40 % din cifra totala de afaceri, la nivelul anului 2014. In decembrie 2014, Agroland a investit 30.000 de euro intr-o ferma proprie, in cadrul careia a crescut 2.500 de pui bio”, spun reprezentantii companiei.

Agroland a lansat in 2014 un astfel de program pentru fermierii locali, preluand modelul Label Rouge din Hexagon. Un an mai tarziu, erau livrati primii pui in retail. “Consumatorul roman evolueaza, iar cererea pentru produse de calitate superioara este tot mai mare. In Romania, care nu este una din tarile bogate din Europa, cererea de produse superioare este de 10% din total”, a declarat Horia Cardos, proprietarul Agroland.

Acesta spune ca reteaua Agroland aprovizioneaza prin cele 250 de magazine din Romania sute de mii de familii care traiesc in mediul rural, pe care le sprijina sa continue aceasta activitate intr-un mod cat mai aproape de ceea ce a insemnat odata traditia cresterii pasarilor in Romania. “Suntem optimisti si cred ca mai degraba sectorul industrial va trebui sa incerce sa schimbe ritmul si sa aduca productia de pasare catre ceea ce facem noi, decat in directia in care a mers industria in ultimii 10-15 ani”, a precizat Cardos.

Avicultura locala este reprezentata de ferme foarte mari, cu efective de milioane de capete, organizate in sistem industrial, dar si de ferme familiale, a caror productie merge in general catre autoconsum. Pentru acestea din urma, sacrificarea pasarilor este inca o problema in conditiile in care abatoarele din Romania sunt de dimensiuni industriale, iar crescatorii locali au efective de doar 4.000-5.000 de pasari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri