Kia Motors Corp., al doilea constructor auto sud-coreean, a anuntat luni ca va construi prima sa uzina de asamblare din SUA in statul Georgia, sudul SUA, informeaza Rompres
Presedintele si directorul executiv al grupului Kia, Euisun Chung, impreuna cu guvernatorul statului american Georgia, Sonny Perdue, au facut anuntul oficial in cursul unei ceremonii care a avut loc luni la Seul. Noua facilitate de productie va costa 1,2 miliarde dolari, va avea aproximativ 2.500 de angajati si va demara productia in anul 2009. Pentru amplasarea aceastei uzine au concurat si statele Mississippi si Tennessee.

Uzina Kia va fi amplasata la West Point, Georgia, in apropiere de granita cu statul Alabama, si va avea o capacitate de productie maxima de 300.000 autovehicule pe an. in plus, Kia a estimat ca alti cinci-sase producatori de componente auto ar urma sa construiasca noi facilitati de productie in apropierea acestei uzine, ceea ce va conduce la crearea altor 2.000 de noi locuri de munca.

Compania Kia este o firma afiliata grupului Hyundai Motor Co., cel mai mare constructor auto sud-coreean. Hyundai are deja o uzina de asamblare in SUA la Montgomery, Alabama, aproximativ 120 de kilometri de locul in care va fi amplasata viitoarea uzina Kia. Oficialii statului Georgia au dezvaluit ca apropierea de locul in care se afla uzina Hyundai, impreuna cu un pachet financiar de 258 milioane dolari oferit de statul Georgia, au fost motivele pentru care Kia a decis sa aleaga acest stat in defavoarea altor locatii din SUA.

Decizia celor de la Kia este o adevarata gura de oxigen pentru statul Georgia, grav afectat de decizia gigantilor auto americani Ford Motor Co. si General Motors Corp. de a-si inchide uzinele de asamblare din acest stat, in mare parte din cauza concurentei deosebite a constructorilor auto asiatici.

Anul trecut, Kia a exportat aproximativ 75 la suta din productia uzinelor sale din Coreea de Sud, si in prezent a demarat un ambitios plan de expansiune externa. in afara de uzina din SUA, Kia construieste o alta uzina in China si la sfarsitul acestui an are de gand sa demareze productia la uzina din Slovacia, prima uzina Kia din Europa. De asemenea, firma sud-coreeana furnizeaza componente pentru constructorii auto din Malaezia, Indonezia, Vietnam, Rusia si Iran.

In luna ianuarie, Kia a anuntat ca in 2005 a realizat un profit net de aproxiamtiv 700 milioane dolari si o cifra de afaceri de 16,4 miliarde dolari. Anul trecut, Kia a vandut in intrega lume aproximativ 1,27 milioane autovehicule, in crestere cu 14 procente comparativ cu 2004. Pentru acest an, Kia a estimat ca va vinde 350.000 de autovehicule pe piata din nord-americana, in crestere cu 15 procente comparativ cu 2005, pentru ca in 2010 sa ajunga la 800.000 de autovehicule vandute in SUA si Canada.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri