Wall-Street.ro: Cum vedeti piata de lubrifianti premium din Romania? Ar putea creste anul acesta?

Alexander Trukhan: In ultimii ani, piata romaneasca s-a contractat, iar anul trecut a ajuns la 55 de kilotone, ca urmare a crizei financiare din Uniunea Europeana si a lipsei de lichiditati. Recuperarea pietei va depinde in mare masura de situatia economica din Uniunea Europeana in general. In urmatorii 3-4 ani, ne asteptam la un consum in crestere la 60-65 kilotone.

Wall-Street.ro: La ce valoare se ridica piata europeana de lubrifianti premium?

Alexander Trukhan: Estimez piata totala europeana de lubrifianti la 5 milioane de tone metrice.

Wall-Street.ro: In ce tari are fabrici Gazpromneft si de unde este aprovizionata Romania?

Alexander Trukhan: Gazpromneft detine cinci unitati de productie lubrifianti, dintre care trei sunt in Rusia (Moscova Fryazino, Yaroslavl si Omsk), una in Italia (Bari) si una in Serbia (Novi Sad). Produsele Gazpromneft-Lubricants sunt livrate in Romania din toate cele trei tari.

In 2012, Gazprom Neft a deschis fabrica din Omsk, una dintre cele mai moderne fabrici de lubrifianti din Rusia si CSI, cu o capacitate totala de productie de 180.000 de tone. Aici sunt produsi si lubrifiantii premium G, uleiuri de motor G-Energy pentru autoturisme, uleiuri G-Profi pentru vehicule comerciale, uleiuri de transmisie G-Box si G-Truck (pentru autoturisme si vehicule comerciale), uleiuri pentru motoare mici G-Motion si G-Wave.

Wall-Street.ro: Romania ar putea fi un loc bun pentru o fabrica?

Alexander Trukhan: In momentul de fata, Gazpromneft-Lubricants nu ia in considerare sa isi deschida o fabrica in Romania.

Wall-Street.ro: Cati angajati aveti in Europa si in Romania?

Citeste si:

Alexander Trukhan: Aproximativ 135 de angajati (70 Serbia, 50 in Italia si aproximativ 5 persoane care sunt responsabile de lubrifianti din Bulgaria si Romania).

Wall-Street.ro: Ce brand are cea mai mare contributie la cifra de afaceri, Gazprom Neft sau G-Energy?

Alexander Trukhan: Brandul Gazprom Neft, destinat automobilelor, detine cea mai mare pondere in cifra de afaceri. In acelasi timp, linia de produse premium G-Energy a demonstrat un ritm de crestere ambitios in cele mai multe tari unde este prezenta. Anul trecut, Gazprom Neft a revizuit portofoliul de produse si in prezent dezvolta lubrifianti premium in concordanta cu strategia dual-brand G-Energy/Gazpromneft. Prin urmare, productia brandului SibiMotor a fost oprita.

Wall-Street.ro: Care sunt cele mai bune piete pentru produsele Gazpromneft-Lubricants?

Alexander Trukhan: Gazpromneft-Lubricants are o cota de 14% din piata lubrifiantilor in Rusia si opereaza pe pietele Uniunii Europene, Balcani, Ucraina, Belarus, Kazahstan, Asia Centrala si Orientul Mijlociu. Compania si-a extins anul trecut prezenta pe pietele internationale, ajungand la un total de 47 de tari si a inceput livrarile catre Ungaria, Republica Dominicana, Uzbekistan, Liban, Nigeria, Afganistan si altele.

Wall-Street.ro: Care sunt cei mai mari clienti ai Gazpromneft-Lubricants?
Alexander Trukhan:
Avem parteneriate cu producatori auto precum: Gaz, Kamaz, Mercedes-Benz Trucks Vostok, Autotor (GM, Hyundai).

Wall-Street.ro: Ce cota de piata are Gazpromneft-Lubricants in Rusia?

Alexander Trukhan: Gazpromneft este al treilea cel mai mare producator de lubrifianti din Rusia cu o cota de piata de 13%. Pana in 2025, intentionam sa ajungem la o cota de piata de 18%.

Pe piata din Romania, lubrifiantii Gazpromneft sunt comercializati prin benzinariile Gazprom deschise in 2012 de NIS Petrol, filiala din Romania a companiei sarbe NIS, controlata de grupul rus Gazprom. Pana la finalul anului, compania va avea 30 de statii de distributie carburanti in Romania.

NIS Petrol, investitii de pana la 20 mil. euro si break-even in 2014

NIS Petrol, investitii de pana la 20 mil. euro si break-even in 2014

G-Energy este prezent si la raliuri, in cel mai recent concurs desfasurat intre 18-20 iulie in Spania - Baja Aragon, echipa formata din Vladimir Vasilyev si Konstantin Zhiltsov a parcurs aproape 700 de kilometri si s-a clasat pe locul 4 dintr-un total de 67 de echipe.