Toyota a lansat in tara modelul Prius, primul automobil de serie care, pe langa clasicul motor cu combustie interna, poate fi propulsat si de un motor electric, tinta de vanzari fiind de 100 de unitati in primul an de comercializare
Termenul hibrid provine din biologie, unde desemneaza un organism format din doua elemente cu totul diferite. La modelul Toyota termenul se refera la faptul ca masina are doua motoare: cel clasic pe benzina si unul electric care primeste energie de la doua generatoare care sunt incarcate de motorul pe benzina. Ca noutate absoluta, generatoarele pot fi incarcate cu energia cinetica degajata la franare, energie care altfel s-ar pierde.

Prius e capabil sa mearga pe distante scurte exclusiv cu motorul electric. in plus, consumul mediu de combustibil este de 4,3 litri de benzina la suta de lilometri, cu 40% mai putin decat automobilele care fac parte din aceeasi clasa, dar nu au motor electric.

Hibridul Toyota obtine un consum mai mic de combustibil in oras, decat pe autostrada, deoarece in traficul citadin masina poate utiliza mai mult propulsorul electric, decat cel cu combustie interna.

Oficialii Toyota Romania au spus ca in primul an de comercializare a lui Prius asteapta vanzari de aproape 100 de unitati. "Trebuie sa intelegeti ca Prius nu e un model prin care Toyota vrea sa realizeze volume mari de vanzari, ci e o masina prin care vrem sa aratam ca ne pasa de mediul inconjurator si ca putem scoate pe piata tehnologii sofisticate", a precizat pentru NewsIn Tadashi Arashima, CEO al Toyota Motor Europe.

El a adaugat ca Prius se adreseaza oamenilor foarte educati si are in vizor clientii care, cand isi cumpara o masina, se gandesc si la protejarea mediului inconjurator - dat fiind ca Prius e una din masinile cu cele mai scazute emisii poluante.

Arashima a spus ca Toyota vrea sa vanda la anul 30.000 de unitati Prius in Europa, dupa ce anul trecut s-au vandut 18.000, iar anul acesta se va ajunge la 25.000. in functie de dotari, hibridul costa in Romania intre 31.500 si 33.500 euro, cu toate taxele incluse.

Prius este prima masina hibrida produsa in serie. Masina a fost lansata in Japonia acum noua ani, iar in 2001 a inceput comercializarea ei pe plan mondial. Modelul a ajuns la a treia generatie, pana pe 31 august 2006 fiind vandute 570.000 de unitati Prius pe plan mondial (peste jumatate in SUA).

In 2011 Toyota vrea sa vanda de patru ori mai multe masini in Romania

Toyota si-a propus sa vanda in tara noastra 21.000 de masini in anul 2011, de aproape patru ori mai mult decat va reusi anul acesta cand tinta este 6.000 de unitati. Oficialii Toyota Motor Europe si cei ai Toyota Romania au stabilit pentru anul 2011 o tinta de vanzari de 21.000 de masini pentru piata romaneasca.

"Acum Toyota are 2% din piata romaneasca, in timp ce in Europa cota noastra de piata este de 6%. in timp, sunt convins ca aceasta diferenta va disparea, pentru ca Romania este o piata cu un potential foarte mare de crestere pentru Toyota si Lexus", a mai spus pentru NewsIn, Tadashi Arashima, CEO al Toyota Motor Europe.

"Ar fi gresit sa spunem ca romanii nu iubesc masinile Toyota. O explicatie pentru cota noastra relativ mica de aici ar fi faptul ca Dacia si Daewoo au jumatate din piata, situatie similara cu cea din Cehia unde domina Skoda, iar noi avem 3 - 4%", a adaugat Arashima.

Toyota si-a propus sa vanda anul acesta 6.000 de unitati la noi, cu 50% mai mult decat anul trecut. Dupa primele noua luni, japonezii au comercializat 3.931 de unitati in Romania, cu 47% peste nivelul din perioada similara a lui 2005.

Peste jumatate dintre modelele pe care Toyota le vinde in Romania sunt produse in Europa. Cel mai mare producator japonez de automobile are fabrici europene in Franta, Portugalia, Cehia, Turcia si Marea Britanie.

Toyota a investit peste 6 miliarde euro pentru aceste facilitati de productie unde lucreaza 55.000 de oameni. in prezent, 64% dintre masinile Toyota vandute in Europa sunt produse pe continent. Toyota si-a propus sa vanda 1,1 milioane de masini in Europa la anul, iar pentru 2008 se preconizeaza o cresetere de 10%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri