In primul trimestru al anului, piata auto din Romania a fost luata prin surprindere de cresterile spectaculoase ale vanzarilor. Previziunile facute in 2004, destul de moderate, erau date peste cap de vijelia din showroom-uri, romanii plecati la cumparaturi de masini fiind hotarati sa doboare toate recordurile. Unul dintre rolurile principale in tot acest peisaj l-a avut, fara indoiala, Dacia Logan. Celalalt producator autohton, Daewoo, a consemnat in schimb in manualul propriu de istorie un an sumbru.

Daca e final de an, e vremea bilanturilor, iar industria de automobile chiar are cu ce sa-si faca anul acesta un bilant sanatos. In toata ecuatia pietei auto exista o parte care stimuleaza din plin economia nationala, si vorbim aici despre productia interna si exporturi. Asadar, 2005 este anul in care unul dintre jucatori, cel mai important, a batut record dupa record. Dacia a intrat in 2005 lansat, cu un model nou, ce prinsese viteza la sfarsitul lui 2004.

Logan era deja, in ianuarie, o adevarata obsesie nationala, inscrierile facute de romani la concesionarii Dacia depasind cu mult capacitatea de productie a uzinei din Colibasi. Cele peste 6.000 de autoturisme vandute in prima luna a anului de Dacia au inclus insa si modele Solenza, scoase din fabricatie in lunile urmatoare, pentru a face loc liniilor de productie ale Loganului. Cresterile au urmat luna de luna, 7.800 de autoturisme fiind vandute in februarie si peste 10.000 in martie. Din aprilie, frenezia s-a linistit, toata lumea fiind convinsa ca acesta a fost maximul atins de Dacia pe 2005.

A urmat insa Programul de innoire a parcului auto, si iunie a marcat recordul mult asteptat. Vara a fost linistita, apoi anuntul aparitiei versiunii diesel, 1,5 dCi a facut ca luna august sa marcheze o reala prabusire a vanzarilor, romanii asteptand cuminti aparitia automobilului alimentat cu motorina. Acesta fusese pregatit pentru lansare cu ocazia Salonului Auto din octombrie, dar decizia celor de la Renault de a scoate mai devreme pe piata aceasta echipare a facut ca vanzarile sa se relanseze din septembrie.

SIAB nu a stimulat in mod excesiv comportamentul Dacia pe piata, astfel ca recordul din iunie a ramas in picioare, ultimele doua luni ale anului nefiind in masura sa schimbe in vreun fel situatia. Totalul vanzarilor Dacia in 2005 a depasit deja 100.000 de unitati, cresterea fata de anul 2004 fiind de aproximativ 40%. Parte din vanzarile principalului producator autohton de autovehicule au fost inregistrate cu ajutorul modelului pick-up, cel care isi traieste a doua tinerete echipat cu motorul Renault 1,9 diesel. Aproximativ 20.000 de astfel de vehicule au ajuns in 2005 la clienti, majoritatea firme.

Exporturi in crestere

Exporturile celor de la Dacia au devenit si ele subiect de mandrie nationala. Practic, de pe vremea lansarii modelului ARO 10, cu vreo 20 de ani in urma, nici o alta masina romaneasca nu a mai fost exportata, in cantitati cat de cat insemnate, in tarile vest-europene. Iata insa ca Renault si-a luat inima-n dinti si, dupa ce anuntase initial ca Logan va fi vandut in Occident sub brandul Renault, a aruncat in marea batalie berlina chiar cu numele Dacia.

Scandalurile din Germania care au avut in centru Loganul, mai intai pe seama stelelor EuroNCAP si apoi in urma pseudotestului elanului, cel care a dat de-a berbeleacul un Logan incaltat cu roata de rezerva, nu au potolit curiozitatea vesticilor fata de minunea ieftina din Romania, astfel ca in fiecare luna s-au exportat aproximativ 3.000-4.000 de autovehicule din Roma-nia, in cea mai mare parte Dacia Logan. Au fost si luni de varf - mai, septembrie si octombrie -, ultimele doua fiind probabil consecinte ale prezentarii masinii la Frankfurt.

Nici finalul de an nu se anunta diferit, daca tinem cont de faptul ca luna trecuta Dacia si-a lansat modelul si in Italia, astfel ca exporturile de autoturisme intra in categoria recordurilor, cu un total estimat de peste 50.000 de unitati si o valoare bruta de aproximativ 420 milioane de euro. Pe langa vanzarile de automobile, trebuie luate in calcul si exporturile de subansamble, kit-urile CKD trimise la uzinele din Rusia si India, pentru asamblare, contribuind la rotunjirea cifrei de afaceri a celor de la Dacia.

Daewoo nu moare, dar se preda

Celalalt producator important din Romania, Daewoo, a trecut in 2005 prin cel mai greu an din existenta sa si, probabil, ultimul sub aceasta titulatura. Compania a inceput anul dupa ce inregistrase in 2004 un record de vanzari de peste 27.000 de vehicule, si asta in conditiile in care razboiul fratricid incepuse deja, prin aparitia pe piata a modelelor Chevrolet. Daewoo Romania n-a mai reusit sa faca insa fata multiplelor conditii nefavorabile care i-au tulburat existenta.

Succesul Loganului, care a captat cu siguranta o multime de clienti, stirile despre iminenta stoparii productiei la Craiova, absenta unor modele noi, acestea fiind lansate sub noua marca Chevrolet, dar si cresterea usoara a veniturilor romanilor, cumparatorii indreptandu-se catre modele mai scumpe - toate acestea au facut ca media vanzarilor lunare sa se situeze sub 2.000 de unitati, doar in martie (3.288 de autovehicule) si aprilie (2.329) producatorii de la Craiova reusind sa mai vanda peste aceasta valoare.

Finalul anului a consemnat chiar o prabusire pana la valori medii de 1.000 de unitati, iar daca decizia GM DAT, de a prelungi licenta acordata pentru comercializarea sub marca Daewoo doar pana la sfarsitul acestui an, ramane neschimbata, in decembrie vom avea ultimele cel mult 1.000 de automobile Daewoo vandute in Romania.

Aro si Roman, un an in deriva

Ceilalti producatori din industria romaneasca de autovehicule, ARO si Roman, isi traiesc fiecare propria agonie, ca urmare a privatizarilor dezastruoase facute de statul roman. ARO, instrainata catre firma americanului John Perez, CROSS LANDER Inc., a reusit sa vanda in 2005 aproximativ 70 de unitati, sperantele de redresare fiind destul de indepartate, tinand cont de volumul urias al datoriilor inregistrate de societate. Intentia lui Perez de vnzare a pachetului de 68% pe care il detine ar putea fi ultima sansa a uzinei din Campulung. La Brasov, lucrurile stau la fel de sumbru, fabrica de autocamioane ajungand in 2005 pe ultimele locuri la vanzari, cu un total estimat, inainte de sfarsitul de an, la 150 de camioane. Infiintarea Parcului Industrial Pro Roman, ajuns in urma unor inginerii de piata in proprietatea omului de afaceri Ioan Neculaie, s-a dovedit, asadar, cel putin neinspirata, prezenta minoritara a firmei indoneziene Pesaka Astana nefiind in masura sa asigure relansarea uzinei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri