Prima jumatate a acestui an a adus o crestere a contractelor de munca pe perioada determinata sau sezoniere, mai ales pe segmentul specialistilor, potrivit unui studiu publicat miercuri de Smartree, unul dintre liderii din Romania pe piata de externalizare a proceselor de HR.

Munca temporara este o piata in continua crestere in Romania, pe masura ce economia devine tot mai dinamica, cei mai multi dintre cei care accepta astfel de slujbe fiind specialisti in domenii precum IT, constructii sau vanzari, sectoare in care proiectele firmelor au o perioada determinata, scrie News.ro.

”Contextul de piata pentru aceasta tendinta este favorabil din ambele perspective. Angajatorii au nevoie de suplimentare a personalului in perioadele de varf, fie ca vorbim de productie, vanzari, transport, dar si de substitutie a unor angajati-cheie, care decid sa plece in concediu de maternitate, iar potentialii angajati – de la studenti, la muncitori calificati si necalificati si din ce in ce mai multi specialisti – au inteles ca acest tip de contract poate fi avantajos pentru ei, alegand sa profite de flexibilitatea pe care o ofera”, explica directorul general al Smartree, Adrian Stanciu.

Astfel, piata de munca temporara vizeaza atat recrutarea de specialisti, dar si recrutarea de personal necalificat. In plus, piata de profil se afla in plin proces de maturizare si dezvoltare, iar jucatorii din top 10 confirma acest trend, cu cresteri in special pe segmentul angajatilor inalt calificati – ingineri, specialisti in IT sau sectorul financiar, profesionisti in constructii.

De asemenea, Stanciu mai spune ca, in prezent, Smartree are circa 1.500 de angajati in regim de munca temporara, plasati in cadrul companiilor cliente.

Prin intermediul contractelor in regim de munca temporara, companiile au acces facil la specialisti care aduc plus-valoare proiectelor punctuale, in sensul randamentului crescut, datorat tocmai acestui sistem de lucru.

In cazul angajatilor in regim temporar in middle sau top management, principalele motive pentru care aleg un astfel de job sunt dorinta de a experimenta lucrul in mai multe medii si de a avea posibilitatea de a lucra doar in proiecte, potrivit sursei citate.

„Anul viitor, ca efect la majorarea indemnizatiei pentru cresterea copilului si la incurajarea mamelor de a ramane in concediu doi ani, estimam ca vom asista la o crestere a cererii companiilor pe zona de munca temporara, in special pentru angajatele din middle si top management”, a mai spus Adrian Stanciu.

Dezvoltarea pietei de munca temporara are, de asemenea, un efect pozitiv la nivelul intregii economii, la cresterea nivelului de ocupare, la stimularea mobilitatii fortei de munca, la intrarea lina in campul muncii a absolventilor fara experienta si astfel la cresterea economica, potrivit reprezentantilor Smartree.

Sursa foto: gpointstudio / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri