Indiferent de dimensiunea business-ului pe care il conduci, pagubele produse de catre angajatii ineficienti sunt vizibile si pot duce la distrugerea imaginii bune pe care te-ai straduit sa o cladesti in ani intregi de munca si zeci de strategii pe care le-ai dus la capat cu strictete.

Pe ideea ca e mult mai usor sa distrugi decat sa creezi, angajatii cu performante slabe ajung sa afecteze intreaga activitate a colectivului. Chiar daca la interviul de angajare te-au impresionat, cel mai important este sa le urmaresti performantele in mod constant si sa ii faci sa inteleaga asteptarile pe care le ai. De cele mai multe ori, angajatii care nu doresc sa perservereze ajung sa fie concediati. Acestia refuza sa se intoarca pe piata muncii din diferite motive cum ar fi ajutorul primit din partea rudelor sau somajul.

Angajatii "lenesi" sunt o povara pe care nicio companie nu-si doreste sa o suporte, problema e ca acest tip de angajati, atata timp cat nu sunt trasi la raspundere pentru performanta slaba pe care o inregistreaza, ajung sa isi influenteze colegii de echipa pe care ii induc intr-o stare de "plafonare" . Conform Businessinsider, cele mai grave urmari pe care un angajat nepotrivit le produce sunt urmatoarele:

1. Afectarea reputatiei pe care compania o are

O reputatie buna se cladeste prin ani de profesionalism, prin livrarea unor servicii de calitate si un comportament exemplar fata de clientii companiei. Toata aceasta munca poate fi ruinata in momentul in care o parte din angajati refuza sa isi mai dea interesul si isi exercita atributiile defectuos. Feedback-ul unui client poate influenta foarte mult parerea viitorilor potentiali clienti care pun accent pe recenziile facute sau iau la cunostiinta opiniile care circula in mediul virtual.

Sursa Foto: RomarioIen / Shutterstock.com

2. Scaderea moralului la nivelul intregii echipe

Angajatii lenesi ajung sa isi afecteze colegii de top care sunt nevoiti sa munceasca mai mult pentru a mentine productivitatea si targetul pe care compania trebuie sa le aiba. Volumul mare de munca cu care angajatii buni ajung sa fie impovarati din cauza celor neperformanti ajunge sa afecteze inventivitatea lor si calitatea produsului pe care compania il ofera, ajungand astfel sa fie sacrificati. In momentul in care vei analiza pagubele materiale pe care ti le produce un angajat lipsit de interes, vei ajunge sa fii mult mai atent in momentul in care iti formezi o echipa.

Sursa foto: Andrey Popov / Shutterstock

3. Dezechilibrul in ceea ce priveste ritmul de munca

Angajati neperformanti nu sunt in cautarea unei rezolvari proprii, refuza sa gandeasca o solutie si ajung sa apeleze din ce in ce mai des la ajutorul liderului de echipa, al carui timp se consuma ineficient din cauza acestora. Atata timp cat liderul de echipa nu poate monitoriza activitatea intregului colectiv si este constant pus in situatia in care trebuie sa se concentreze pe un anumit angajat care nu doreste sa fie performant, automat productivitatea intregii echipe scade.

4. Bani aruncati pe training-uri

Trebuie sa fii foarte atent si sa analizezi potentialul angajatului tau, dincolo de prima impresie pe care ti-o face in urma interviului, tu trebuie sa fii atent la evolutia acestuia, in cazul in care aceasta lipseste si angajatul nu da semne ca isi doreste sa persevereze, este inutil sa investesti bani in training-uri. Resursele irosite ar putea ajuta la dezvoltarea unor noi angajati care sa dea randament.

Vezi cum a evoluat numarul somerilor in ultimii ani si ce salarii pot obtine cei care isi doresc sa munceasca in analiza Paradox in piata muncii: de ce nu scade numarul somerilor cu studii medii, daca oferte de munca exista, disponibila pe WALL-STREET PRO.

Sursa foto: Andrey Burmakin/ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri