Daca majoritatea angajatorilor romani trateaza inca cu retinere subiectul muncii de acasa, acesta nu este cazul companiei Alcatel-Lucent Romania, care isi incurajeaza angajatii sa nu vina la birou doua zile pe saptamana. 600 intre cei 1.450 de angajati au optat pentru aceasta varianta, iar reprezentantii companiei vorbesc despre avantajele muncii de acasa.

Furnizorul de echipamente telecom Alcatel-Lucent Romania are la Timisoara un centru de cercetare si dezvoltare unde lucreaza 1.400 de angajati, iar in Bucuresti alti 30 de angajati.

Echipa companiei este formata in mare parte din programatori, cu backgroung in domeniile software, electronica si telecomunicatii, automatizari, tehnologia informatiei.

Inca din 2012 compania le permite angajatilor sa lucreze un numar de zile din saptamana acasa.

"Avem o politica de teleworking care le permite angajatilor sa lucreze una sau doua zile de acasa. Noi avem foarte multi dezvoltatori soft si le permite natura jobului sa lucreze in afara biroului. Acestia pot lucra chiar mai bine de acasa, in liniste si in mediul lor. In 2012 am introdus aceasta practica, stiu insa ca inca nu sunt multe companii care permit lucru de acasa", a declarat intr-un interviu acordat wall-street.ro Iulia Iliescu, HR Director la Alcatel-Lucent pe Europa de Sud-Est.

Una dintre cele mai raspandite conceptii gresite despre munca de acasa este aceea ca angajatii vor pierde timp stand degeaba. Un studiu realizat de Universitatea Stanford arata ca operatorii unui call-center, de exemplu, si-au crescut productivitatea cu 13% atunci cand li s-a permis sa munceasca de acasa, iar o cercetare a Universitatii Texas spune ca angajatii care muncesc de acasa au muncit in plus cu pana la sapte ore fata de colegii lor aflati la birou, scrie Work Flexibility.

Pentru a beneficia de aceasta varianta, angajatii companiei depun un dosar prin care demonstreaza ca au un spatiu destinat lucrului si tehnica de calcul necesara.

Compania noastra le deconteaza abonamentul de Internet

"Dezvoltatorii software sunt mult mai concentrati de acasa, li se stimuleaza creativitate muncind in mediul lor si ajung sa munceasca volume mai mari", a explicat Iliescu.

Mai mult, aceasta a aratat ca posibilitatea de a lucra un numar de zile de acasa creeaza un echilibru intre munca si viata personala.

"Munca de acasa contribuie la acest echilibru, pentru ca omul este foarte motivat. Exista inca stereotipuri cum ca daca stai acasa nu lucrezi, insa nu este adevarat. Eficienta de a lucra de acasa, in functie de industrie, este chiar mai mare decat de la birou", a precizat sefa de HR a furnizorului de echipamente telecom.

Posibilitatea de a munci de acasa este unul dintre beneficiile pe care angajatorii le pot oferi oamenilor fara a cheltui vreun ban.

O serie de studii vin sa sustina avantajele muncii de acasa. O cercetare realizata de Universitatea Winscounsin-Milwaukee arata ca "angajatii carora li se permite sa lucreze de acasa in majoritatea timpului saptamanii sunt mult mai satisfacuti de locul lor de munca decat cei care muncesc in general de la birou. Iar explicatia este ca cei care muncesc din propriile locuinte sunt mai putin stresati decat cei care vin la birou, scrie Entrepreneur.com.

Cu 1.450 de angajati, Romania este cea mai mare tara a grupului Alcatel-Lucent in Europa de sud-est, urmata de Polonia (900), Slovacia (200), Cehia, Ungaria, Serbia si Bulgaria. Compania cauta in prezent 90 de oameni pe care sa ii angajeze in perioada urmatoare.

Alcatel-Lucent este prezent pe piata locala din 1991.

Sursa foto: munca de acasa, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri