Munca de acasa, subiect sensibil inca pentru multi dintre angajatorii romani si nu numai, incepe sa prinda incet contur si in cadrul companiilor cu activitate pe piata locala, odata cu evolutia tehnologiei si pe masura ce organizatiile incep sa inteleaga avantajele. Fie ca este vorba de o zi pe saptamana sau ca lucreaza permanent de acasa, tot mai multi angajati au aceasta optiune.

"Exista o tendinta de crestere a numarului de joburi ce sunt executate de acasa, iar companiile care recurg la astfel de joburi isi maresc si ele numarul. Evident, in stransa legatura cu activitatea companiei, cu domeniul in care activeaza, din ce in ce mai multi angajatori sunt deschisi catre oferirea de astfel de joburi, daca isi gasesc candidatul dorit, iar acesta, din diverse motive, isi doreste sa lucreze la domiciliu, indeplinind fara probleme taskurile job-ului", au declarat pentru wall-street.ro reprezentantii site-ului de recrutare eJobs.ro

Practic, orice job ce tine de munca cu un computer, poate fi desfasurat la domiciliu

Conform datelor disponibile pe site-ul de recrutare, in randul pozitiilor in care angajatorii au cea mai mare deschidere catre munca de acasa se numara cele din domeniul IT, precum cele de game testeri, content writeri sau programatori.

De asemenea, aceasta practica se aplica si pentru joburi de operator magazin online, tehnoredactor, editor texte, promovare si marketing, operator SEO sau administrator retele de socializare.

Citeste si:
Transformarea joburilor: cum va schimba Generatia Z piata muncii
Transformarea locuri de...

"Lucrul de acasa este pe o panta ascendenta ca volum, pentru ca este foarte apreciat de angajati, care il considera un beneficiu important. S-a dovedit ca munca de acasa duce la cresterea productivitatii, datorita mediului linistit, fara intreruperi, care permite concentrarea mai buna", a explicat Simona Dobre, head of outsourcing, in cadrul companiei de recrutare APT Group.

Potrivit acesteia, pentru lucrul de acasa, ca formula recurenta, exista o mare varietate de modele de practica.

"Devine clasica deja vinerea (sau, uneori, lunea) ca ziua saptamanii lucrata de la distanta. Sau, se mai practica lunea, miercurea si vinerea acasa, martea si joia, la sediul companiei. Totul depinde de organizarea procedurilor de munca si de politicile companiei.

Daca ne referim la momentele punctuale, episodice, in care creste numarul orelor lucrate de acasa, acestea se afla in preajma marilor sarbatori, cand este nevoie sa se asigure continuitatea activitatilor de la job, de exemplu, intre Craciun si Revelion.

Citeste si:
Trend in HR: Asistentii personali virtuali
Trend in HR: Asistentii...

"Pentru angajatii al caror job implica interactionarea directa cu persoane din regiuni cu mari diferente de fus orar, lucrul de acasa permite desfasurarea acestor activitati, printr-o reorganizare optima a timpului. Este vorba despre activitati permanente, recurente, pentru care adesea este nevoie de o planificare a muncii, in schimburi. Exemplul cel mai edificator este comunicarea inter-continentala, care presupune apeluri seara tarziu (pentru America de Nord), sau dimineata foarte devreme (Asia)", a precizat Simona Dobre.

Ea a adaugat ca majoritatea joburilor care se preteaza muncii de acasa implica activitati de birou, iar principalele joburi adaptabile acestei practici sunt cele de back office, functii de suport, servicii B2B, vanzari, telesales, dezvoltare de soft, marketing digital, content editorial.

Cu toate acestea, un studiu realizat la inceputul anului de catre Ipsos Mori pentru Microsoft, Romania este in continuare tara europeana cu cel mai mare numar de angajati nevoiti sa fie prezenti la birou pentru a-si indeplini sarcinile de lucru (81%), la polul opus aflandu-se Norvegia, unde 51% dintre angajatii IMM-urilor trebuie sa fie efectiv la munca.

Munca de acasa, o afacere win-win pentru angajatii si companii

Pentru angajati, un prim avantaj ar fi scutirea drumului (si timpului respectiv) pana la birou, potrivit specialistilor APT Group. Apoi, faptul ca isi asigura un mediu potrivit pentru cresterea productivitatii si posibilitatea de a-si organiza programul acomodandu-l cu agenda personala (acolo unde este fezabil) sau a familiei.

Citeste si:
Statul va deconta in continuare naveta elevilor
Executivul a aprobat actul...

Avantajele principale se regasesc in zona sporirii satisfactiei si retentiei angajatilor, flexibilitatea programului de lucru fiind un beneficiu foarte motivant.

"Poate fi un avantaj financiar doar in procese de lucru care implica volume mari de personal, caz in care se pot implementa asa-zisele birouri flexibile. Este vorba de un open space cu birouri neindividualizate, in care angajatii nu mai au fiecare biroul propriu, ci pot lucra acolo unde gasesc un loc liber, atunci cand sunt prezenti la sediul companiei si nu acasa. Este o modalitate de a face reduceri de costuri administrative", a adaugat Simona Dobre.

Ce arata studiile internationale despre munca de acasa

O serie de studii vin sa sustina avantajele muncii de acasa. O cercetare realizata de Universitatea Winscounsin-Milwaukee arata ca "angajatii carora li se permite sa lucreze de acasa in majoritatea timpului saptamanii sunt mult mai satisfacuti de locul lor de munca decat cei care muncesc in general de la birou. Iar explicatia este ca cei care muncesc din propriile locuinte sunt mai putin stresati decat cei care vin la birou, scrie Entrepreneur.com.

"Rezultatele studiului indica mai multe motive pentru care angajatii care muncesc de la distanta sunt mai satisfacuti, in special pentru ca sunt protejati de o serie de factori care le-ar putea distrage atentia, intre care se numara sedintele si intreruperile colegilor", a aratat Kathryn Fonner, cercetator.

Una dintre cele mai raspandite conceptii gresite despre munca de acasa este aceea ca angajatii vor pierde timp stand degeaba. Un studiu realizat de Universitatea Stanford arata ca operatorii call-center, de exemplu, chiar si-au crescut productivitatea cu 13% atunci cand li s-a permis sa munceasca de acasa, iar o cercetare a Universitatii Texas spune ca angajatii care muncesc de acasa au muncit in plus cu pana la sapte ore fata de colegii lor aflati la birou, scrie Work Flexibility.

Cand angajatii sunt nemultumiti cu naveta pe care o fac, vor fi mai des tentati sa anunte ca ar fi bolnavi sau sa caute un alt post in care pot lucra de acasa. Productivitatea scazuta poate sa coste mult companiile, iar demisiile si mai mult.

De asemenea, studiile arata ca angajatii carora li se permite sa munceasca de acasa se declara mult mai fericiti (73%) in relatia cu angajatorul, ceea ce inseamna ca automat vor ramane mai mult in pozitiile in care sunt angajati, iar companiile vor economisi astfel resurse financiare importante.

Un experiment realizat de un site de calatorii, Ctrip, care a permis angajatilor sa munceasca de acasa a avut rezultate multumitoare, in sensul ca personalul si-a crescut productivitatea cu 13,5%, iar compania a scapat de cheltuieli echivalente a 7.600 de lei pe o perioada de noua luni, renuntand la cheltuieli cu acomodarea, scrie Harvard Business Review.

Munca de acasa este si mai prietenoasa cu mediul inconjurator. Un studiu al Asociatiei Consumatorilor de Electronice a aratat ca prin renuntarea la naveta se economiste suficienta energie cat sa incalzeasca un milion de locuinte pentru un an intreg.

Minusurile muncii de acasa

Pentru angajati, potrivit Simonei Dobre (APT Group), lucrul acasa pe perioade lungi poate demotiva, din cauza lipsei sentimentului de apartenenta la echipa, la companie. Exista si riscul ca loialitatea sa se diminueze. Pe de alta parte, lipsa contactului direct cu colegii poate crea disfunctionalitati in comunicare.

Pe de alta parte, e bine de stiut ca nu oricine este pregatit pentru aceasta ”reteta”, care presupune spirit de organizare si un grad mare de independenta a activitatilor. Ceea ce implica un anume nivel de senioritate a angajatilor. De aceea, un alt risc este legat de reducerea capacitatii de concentrare pentru cei care nu sunt obisnuiti cu munca independenta. Ei au nevoie de monitorizare permanenta si sunt mai productivi daca se supun ritmului comun al unei echipe in care sunt integrati direct, fizic, decat ritmului propriu.

Se mai poate intampla si reversul, pentru angajatii care sunt workaholici, pe care munca ii poate absorbi dramatic, in lipsa atmosferei si a feedback-ului echipei de la birou.

Statistici despre munca de acasa

Potrivit unui infografic realizat de Wrike , 83% dintre respondenti sustin ca lucreaza cel putin o parte din zi de acasa. Alte date reliefate in infografic :

  • angajatii cu pozitii inalte lucreaza de obicei de acasa;
  • munca de acasa se numara intre beneficiile preferate de angajati, alaturi de reputatie sau salariu;
  • intre beneficiile muncii de acasa se numara economisirea timpului, cresterea productivitatii si concentrarea pe munca;
  • intre provocarile acestei practici, aratate de respondenti, in top se claseaza dificultatile de comunicare cu ceilalti, greutate in accesarea informatiilor si vizibilitatea redusa;
  • 66% dintre oameni cred ca si in compania lor se va lucra virtual in 1-5 ani;
  • angajatii sunt dispusi sa renunte la beneficii pentru a lucra de acasa.

Tu ce parere ai despre munca de acasa? wall-street.ro te incurajeaza sa iti exprimi opinia!

Sursa foto: Munca de acasa, Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
De ce, cum si cand e momentul sa ne reprofilam?