Criza mondiala economica determina companiile la redirectionarea politicii de management, la minimizarea cheltuielilor si, in ultima instanta, la restructurarea personalului. Ce se intampla insa cu cei care isi pierd locul de munca?
In viziunea specialistilor Psihoselect - o companie de consultanta in resurse umane – outplacementul ar putea fi o solutie.

Outplacement-ul se poate defini ca un proces de inlesnire a tranzitiei angajatilor ce parasesc organizatia, acestia explorand posibilitatea unei orientari spre un loc de munca in acelasi domeniu sau in alte industrii sau chiar spre antreprenoriat.

Daca pentru angajatii la nivel executiv outplacement-ul inseamna o analiza detaliata a abilitatilor si a capacitatii de leadership, pentru angajatii din productie, cei de la nivelul executor, cele mai frecvente programe sunt cele de accesare a bazelor de date cu locuri de munca, de identificare si dezvoltare a abilitatilor personale.

„In urma consilierii in cariera, angajatii care parasesc compania constientizeaza intr-o mai mare masura abilitatile si cunostintele pe care le detin, dar si nevoia de dezvoltare, in functie de domeniul ales. Totodata primesc informatii despre piata fortei de munca si sunt orientati inspre arii de activitate care sa valorifice experienta acumulata sau potentialul detinut de fiecare, putand astfel sa se adapteze mai usor unui nou context de munca”, declara Claudia Indreica, Managing Partner Psihoselect.

Outplacementul implica evaluarea cunostintelor, abilitatilor, intereselor si valorilor angajatilor, orientarea acestora in cariera si dezvoltarea capacitatilor si a potentialului pe care il au.

In acest moment, unele companii din Romania aplica deja practica disponibilizarii de personal. Doar la nivelul judetului Cluj, vor fi disponibilizati 4.000 de angajati in total pana la sfarsitul anului. In Brasov s-au anuntat deja 3.000 de disponibilizari pana la sfarsitul anului, in Sibiu - 700, in Timis - 2000, Oradea - 1000, conform Psihoselect.

„Companiile se afla in situatia in care trebuie sa-si orienteze eforturile spre cresterea eficientei, iar prima masura luata in vederea scaderii costurilor, pe fondul scaderii cererilor de pe piata, este reducerea personalului ” declara Monica Ion, Managing Partner Psihoselect.

Pana la sfarsitul anului, piata pentru outplacement la nivel national va ajunge la 3.500.000 euro si pentru anul urmator se estimeaza o depasire a pragului de 10.000.000 euro. Dincolo de a reprezenta asistenta de specialitate pentru angajati, acest serviciu are beneficii si pentru companiile care vor sa ramana pe piata.

„Pentru mentinerea si dezvoltarea brandului de angajator este importanta includerea in pachetul de beneficii al angajatului a consultantei de specialitate in vederea gasirii unui loc de munca. O companie care este interesata de soarta fostilor angajati va castiga cu siguranta increderea angajatilor actuali si a candidatilor valorosi de pe piata fortei de munca. In plus, aceasta mentine si o relatie buna cu fostii angajati, putand sa ii readuca in organizatie in momentul deciziei de a continua dezvoltarea companiei.

Totodata, angajatii inteleg intr-o mai mare masura motivele pentru care s-au luat astfel de decizii si sunt constienti de eforturile depuse de companie pentru a le usura situatia. Acest lucru duce la scaderea sanselor aparitiei litigiilor si la cresterea motivatiei in munca a angajatilor ramasi in organizatie”, mai adauga Claudia Indreica, Managing Partner Psihoselect.

Conform Monicai Ion, investitia pe care compania ar trebui sa o investeasca in serviciile de outplacement variaza intre 100 si 1.000 de euro, in functie de nivelul pozitiei si al beneficiilor pe care le ofera compania. Unele din beneficiile pe care le vad cei de la Psihoselect se refera la redresarea companiilor dupa perioada disponibiliaarilor si la reintegrarea angajatilor pe piata muncii si la cresterea numarului investitorilor pe fonul unui excedent al fortei de munca si, in consecinta, a unei scaderi a nivelului salarial.

Unele companii, printre care SAB Miller, Petrom, Romtelecom sau Clogate Palmolive, aplica deja programe de outplacement? Ce se intampla insa cu restul companiilor. In conditiile in care acestea incearca sa-si reduca prin orice mijloace cheltuielile, este greu de crezut ca vor investi in numar mare in servicii de outsorcing.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri