Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca, lansat astazi, evidentiaza o previziune de angajare ce continua sa scada si pe parcursul primului trimestru al anului 2009.
Studiul este realizat prin intervievarea unei esantion reprezentativ de 750 de angajatori romani care provin din 10 sectoare de activitate si opt regiuni .

Cu toate ca se observa o scadere a perspectivei de angajare comparativ cu cea inregistrata in urma cu trei luni, Previziunea Neta de Angajare se situeaza inca la o valoare pozitiva de +16%, unde mai mult de jumatate dintre angajatorii intervievati (+58%) nu se asteapta la modificari privind planurile de angajare si doar 28% se asteapta la o crestere a ritmului de angajare in trimestrul 1 al anului 2009.

“Declinul continuu inregistrat in Romania, in ceea ce priveste activititatea de angajare, nu este o surpriza tinand cont de conditiile actuale inregistrate pe piata in randul companiilor, care isi vor ajusta cu o mai mare atentie angajarile in functie de noua cerere de produse sau servicii pe care le ofera”, afirma Camelia Stanculescu, General Manager al Manpower Romania.

In sectoarele de activitate, Agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit, Constructii, Industria prelucratoare, Administratie publica si servicii sociale si Hoteluri si restaurante, angajatorii raporteaza o scaderi considerabile privind perspectivele de angajare pentru urmatoarele trei luni, desi valorile inregistrate, pentru trimestrul urmator, sunt pozitive.

Exista o exceptie majora raportata de sectorul Energie electrica, gaze si apa, unde Previziunea Neta de Angajare de -15% inregistreaza un declin considerabil, sugerand o perioada extrem de dificila pentru cei care intentioneaza sa isi caute un loc de munca in acest domeniu, in primul trimestru al anului 2009.

Angajatorii din sectoarele de activitate Transport, depozitare si comunicatii si Industria extractiva inregistreaza o usoara imbunatatire a ritmului de angajare. In acelasi timp, in sectorul de activitate Finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri, agajatorii anticipeaza o perspectiva favorabila angajarilor, existand o crestere de 14 puncte procentuale.

Angajatorii din regiunile de Nord-Vest, Centru, Sud, Sud-Est si Bucuresti & Ilfov anticipeaza perspective de angajare mai slabe in comparatie cu trimestrul trecut, in timp ce angajatorii din zona de Sud-Vest sunt mai optimisti in ceea ce priveste activitatea de angajare, comparativ cu trimestrul 4 al anului 2008.

Cu toate acestea, in regiunea de Nord-Est, angajatorii sunt nesiguri cu privire la evolutia pietei fortei de munca pentru trimestrul urmator, raportand o Previziune Neta de Angajare de -2%, iar in regiunea de Vest unde previziunea este de 0%, se inregistreaza aceeasi stare de nesiguranta.

In 11 din cele 17 tari participante din cadrul regiunii Europa, Orientul Mijlociu si Africa, angajatorii prevad o activitate de angajare cu valori pozitive. Cu toate acestea, nivelul angajarilor se asteapta sa scada in 16 dintre aceste tari inregistrandu-se perspective mai slabe comparativ cu trimestrul 4 din 2008. Angajatorii din Romania, Africa de Sud, Polonia Olanda, Suedia si Belgia inca raporteaza un nivel crescut al activitatii de angajare, in timp ce angajatorii din Irlanda, Italia si Spania raporteaza cele mai scazute planuri de angajare.

Cea mai mare parte dintre angajatorii participanti la studiu se asteapta la o incetinire a ritmului de angajare, comparativ cu trei luni in urma, doar angajatorii din trei tari - Canada, Statele Unite si Olanda – raportand perspective imbunatatite comparativ cu trimestrul 4 al anului 2008. Este de remarcat faptul ca angajatorii din 21 de tari si teritorii participante la studiu raporteaza cele mai slabe previziuni de la inceperea studiul pe teritoriul lor.

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de munca este efectuat trimestrial si masoara intentiile angajatorilor de a creste sau de a descreste angajarile in trimestrul urmator. Este cel mai vast studiu de cercetare de acest fel, cu cea mai mare capacitate de previziune din lume, incomparabil ca durata si arie de acoperire. Studiul continua de peste 45 de ani, fiind in acelasi timp unul dintre cele mai credibile studii din intreaga lume privind activitatea de angajare.

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca se bazeaza pe intervievarea unui esantion de peste 71,000 de angajatori din intreaga lume din cadrul organizatiilor publice si private si este considerat ca fiind un indicator economic de mare insemnatate la nivel mondial.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri