In urma cu patru ani, dupa preluarea RoBank, subsidiara locala a grupului ungar OTP avea aproximativ 500 de angajati. In 2009, cifra s-a dublat. In 2005, fluctuatia anuala de personal ajungea la 20%, urmand sa atinga o cota anuala de 30% doi ani mai tarziu. Inainte de criza doar 7% dintre angajati pleaca din OTP spre alte slujbe, iar acum, din ce in ce mai putini.
Scaderea de peste sapte ori a fluctuatiei de personal, de la varful de 31% inregistrat in 2007 la sub 7% in 2009, are doua cauze majore: implementarea si cresterea unei culturi organizationale care sa retina si sa motiveze angajatii si criza.

“Cand a inceput criza, mesajul dat in companie a fost: in orice criza exista o oportunitate, hai sa o descoperim si sa vedem ce este de facut. Sa fim flexibili si sa identificam zonele pe care trebuie sa ne concentram pe termen scurt si mediu. Sigur ca o parte din fluctuatia de personal s-a stabilizat si datorita crizei, in ceea ce ne priveste, insa, semnalele de stabilizare au venit inainte”, sustine Manuela Sfirschi, HR manager OTP Bank, prezenta la seminarul intern organizat de asociatia profesionistilor in resurse umane, HR Club.

In momentul in care OTP Bank a intrat pe piata romaneasca, preluand RoBank-ul - 16 sucursale, aproximativ 500 de angajati –, banca avea o cultura organizationala de familie, cu responsabilitati mai putin clar separate. Din cauza politicii OTP la acea vreme - de expansiune prin deschiderea a inca 48 de sucursale in anul 2006 - si a agitatiei de pe piata fortei de munca, fluctuatia anuala de personal ajungea la 20%.

Anul urmator, 2007, vine cu schimbari in managementul de varf al Bancii. In acelasi timp, numarul de sucursale creste la 104, iar fluctuatia de personal atinge la un moment dat o cota de 28%, urmand ca cifra anuala sa fie de 31%.

Cauzele directe ale cresterii fluctuatiei tin de boom-ul economic si de volatilitatea pietei, OTP Bank atragand angajati din diverse banci si proaspeti absolventi. Tot acest vacarm organizational, adaugat la efervescenta de pe piata, creeaza o cultura organizationala amestecata in cadrul OTP Bank.

Licitatia companiilor pentru angajatii cu potential vectorizeaza cresterea “artificiala” a pachetelor compensatorii din mediul bancar, angajatii alegand oportunitatile la care bancile pluseaza in dorinta de a-si atrage potentialul dorit.

“In acest context, implementarea unui sistem functional si flexibil de resurse umane a cerut multa rabdare si detaliu, schimbarile implementate in 2007 facandu-si vizibile rezultatele in prima parte a lui 2008, spune Sfirschi.

In martie 2008, intervine decizia de stopare a expansiunii, de concentrare asupra ridicarii calitatii si pregatirii angajatilor existenti. Aceasta decizie, adaugata la procesul pornit in 2007 de simplificare si eficientizare a proceselor interne, a avut efecte pozitive asupra fluctuatiei de personal.

“Aceasta a facut ca in aprilie 2008 sa se ajunga la o fluctuatie de personal de 7%”, adauga Sfirschi.

Criza a fortat cateva schimbari in mersul organizatiei. Pe de o parte, nivelul fluctuatiei de personal a atins cele mai mici cote din istoria OTP Bank . Pe de alta parte, nevoia de recrutare s-a comutat de pe recrutare de masa pe cea de nisa, specializata. In acest moment, OTP Bank are 106 sucursale (o sucursala deschisa in 2009) si aproape 1.070 de angajati. In primul semestru al acestui an, banca a renuntat la 37 de salariati, mai putini decat se estimase initial, din cauza inchiderii unor linii de business.

“Criza” nu a facut decat sa concretizeze, intr-un timp mult mai scurt, stabilitatea noastra, pentru ca acum oamenii pun in balanta stabilitatea organizatiei, mai presus sau cel putin pe acelasi loc cu pachetele compensatorii, ceea ce le ofera siguranta la locul de munca”, argumenteaza Sfirschi.

In ciuda contextului economic inca defavorabil, banca a decis majorari salariale pentru luna in curs, de aproximativ 4,5%.

"Suntem multumiti de performantele angajatilor nostri si vom creste salariile din septembrie, in medie cu 4,5%, in concordanta cu rata inflatiei prognozata pentru finalul acestui an. Daca in final inflatia o sa fie mai mare, atunci nu este vina noastra”, a explicat László Diósi, presedintele subsidiarei OTP Bank din tara noastra.

Rata anuala a inflatiei a coborat in luna august pana la 4,96%, pe fondul unei reduceri importante a preturilor la legume si fructe, prognoza Bancii Nationale a Romaniei asupra inflatiei pe 2009, de 4,3%, devenind, astfel, tot mai realista.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri