Cel mai bine platiti consultanti in management de pe piata locala castiga la fel de mult ca in 2009, adica 720 de euro pe zi, arata datele Asociatiei Consultantilor in Management din Romania (AMCOR), care a realizat un studiu in randul companiilor de profil pentru a vedea evolutia lor din 2010 si asteptarile pentru 2011.
“Pentru majoritatea firmelor de consultanta, onorariile percepute in 2010 au ramas la nivelul celor din 2009, in vreme ce pentru 10% dintre respondenti onorariile au crescut”, se arata in studiul citat.

Din totalul celor care au crescut onorariile, jumatate au aplicate majorari de cel mult 10%. In schimb, 35% dintre cei analizati in studiu au diminuat onorariile consultantilor, iar o parte (33% dintre cei care au redus onorariilor) a aplicat taieri mai mari de 25%.

La nivelul lui 2008, onorariul maxim pe care il putea incasa un consultant in management putea ajunge la 1.200 de euro.


Piata de consultanta in management a dat semne de revenire anul trecut, dupa turbulentele economice anterioare. Daca la sfarsitul lui 2009 cele mai multe dintre companiile de profil de pe piata locala au inregistrat o scadere a cifrei de afaceri, 62% dintre jucatori raportau la sfarsitul anului trecut o crestere sau o stagnare a businessului.

“Anii 2009 si 2010 a reprezentat un test al flexibilitatii pentru multe dintre companiilor romanesti de consultanta. Acele companii care au reusit sa-si adapteze modele de business la noile realitati ale pietei au reusit sa isi pastreze pozitia pe piata sau chiar au inregistrat cresteri. In schimb, companiile care au ramas fidele modelor de afaceri folosite in perioada 2005 – 2008, fie s-au prabusit, fie si-au redus in mod dramatic activitatea”, potrivit studiului.

Pe primele locuri intr-un top al celor mai cerute servicii de consultanta de catre clientii autohtoni in 2010 se afla cele de consultanta de strategie, project management si management al operatiunilor

Circa 70% dintre companiile de consultanta estimeaza pentru 2011 o crestere a cifrei de afaceri, in contextul absortiei de fonduri europene si a revenerii cresterii economice. Lichidatea scazuta, incertitudinie administrative si politice si diminuare bugetelor de consultanta in sectorul privat sunt principale temeri pentru restul de 30% dintre companii, care se asteapta la o diminuare sau o stagnare a cifrei de afaceri in 2011.

Studiul a fost realizat in perioada noiembrie – decembrie 2010, pe un esantion de 90 de companii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri