Cand am intrat in biroul lui Saulo Spaolanse, brazilianul de 36 de ani tocmai incheiase o discutie via chat cu un manager al filialei din Coreea de Sud. “Suntem o companie globala. In fiecare zi, am cate o teleconferinta prin Skype cu alti manageri de tara sau cu cei de la sediul central, iar discutia poate dura o jumatate de ora sau o ora”, spune Spaolanse, country president al Schneider Electric in Romania, companie specializata in furnizarea de echipamente si servicii pentru managementul energiei.
Brazilianul a venit aici in urma cu sase luni, preluand functia de la irlandezul David Nicholl, si spune ca nu a ezitat nicio secunda cand i s-a oferit postul, chiar daca asta insemna sa se mute intr-o tara la mii de kilometri distanta de metropola Sao Paulo, oras in care locuise pana atunci.

Spaolanse este casatorit si are doi copii mici, de patru, respectiv cinci ani, care invata la Scoala Americana si care, incetul cu incetul, incep sa rupa in romaneste. “Imi place sa le spun povesti copiilor seara, la culcare, si uneori le citesc in romana, ca sa o exersez”, arata managerul.

Este incantat ca a progresat pana acum si a reusit chiar sa se descurce in limba romana cand s-a dus la posta. “Mi s-a spus ca sunt multe cuvinte similare cu cele portugheze, dar gramatica romana mi se pare mai dificila. Cred ca este o chestiune de respect sa incerci sa vorbesti limba tarii in care locuiesti”, apreciaza brazilianul care ia lectii de limba romana in fiecare saptamana.

De altfel, o zi obisnuita de lucru incepe “inainte de ora 6”, pentru ca managerul sa aiba timp sa alerge in parc (foto stanga). Inainte de jogging, prefera un mic-dejun frugal, dar suficient cat sa-i ofere energie: cereale cu lapte, cafea si suc ori, alteori, branza cu paine si apa.

Parcul unde alearga este chiar langa sediul din zona Lacul Tei, acolo unde ajunge in 15 minute de la locuinta din Pipera.

Primele ore de munca sunt dedicate rezolvarii problemelor de management mai grele, la zi sau cu bataie lunga, pentru ca, asa cum recunoaste brazilianul, cea mai mare provocare pentru un manager este gestiunea timpului.

Seful Schneider Electric Romania primeste, in fiecare zi, cam 100 de e-mail-uri, dintre care doar 10-15 necesita un raspuns mai elaborat, iar restul cer doar aprobari sau sfaturi. Spaolanse spune ca ii place sa citeasca atat presa de business, cat si cea generalista, dar ca cel mai mult timp il are in avion, atunci cand lectureaza reviste de afaceri.

Cam jumatate de zi de lucru inseamna sedinte si intalniri cu clientii, partenerii de afaceri ori angajatii. “Imi place sa am discutii fata in fata, asa ca merg din departament in departament sa vorbesc direct cu angajatii. Incerc sa retin numele fiecaruia dintre ei”, afirma managerul, care are in subordinea sa 200 de salariati.

Ziua de lucru se incheie in jurul orei 18.00-19.00, dar uneori se prelungeste cu intalniri de afaceri la restaurant. Spaolanse spune ca atunci cand ia masa cu clientii, ei sunt cei care aleg localul, dar cand decizia ii apartine, una dintre preferinte este restaurantul Caru’ cu Bere. “Imi plac restaurantele care au multe feluri de mancare in meniu sau cele cu specific, precum cel italian”, adauga Saulo Spaolanse.

O data pe luna calatoreste in scop de serviciu, cel mai des in Franta, acolo unde se afla sediul central al companiei Schneider Electric, dar alteori in Turcia, Austria si Germania. Mai frecvente sunt deplasarile in interiorul tarii, la cele sapte filiale ale Schneider Electric Romania din marile orase.

Atunci cand nu este plecat din Bucuresti sau nu are intalniri prelungite, managerul se grabeste sa ajunga acasa pentru a fi alaturi de familie. In masina, in drum spre casa, isi verifica rapid programul pentru a doua zi de pe telefonul mobil ca sa-si puna la punct planul de bataie.

Foloseste Facebook-ul doar in scop personal, iar chat-ul pentru probleme de afaceri. De baza este insa Skype-ul, atat pentru videoconferintele de serviciu, cat si pentru a tine legatura cu restul familiei din Brazilia. “Este cel mai eficient si ieftin din punctul de vedere al costurilor”, apreciaza Spaolanse. Cu Blackberry spune ca este o relatie de tip “dragoste si ura” si marturiseste ca in curand ar dori sa-si cumpere un iPad, chiar daca prefera ca in timpul liber sa stea cat mai putin timp “offline”.

Se intampla ca uneori sa mai lucreze si seara, de acasa, si chiar si sambata dimineata, atunci cand este mai liniste si nu “zbarnaie” niciun telefon. “In weekend imi invit prietenii la gratar sau merg cu familia in mall cand este foarte cald. Seara, ne plimbam in parc”, mai povesteste brazilianul.

Saulo Spaolanse va petrece in Romania “cel putin trei ani”, timp in care – spera el – va ajunge sa cunoasca mai bine tara si sa-i vorbeasca limba. A fost deja in Brasov si la Mamaia, iar in curand va pleca in vacanta in Creta (Grecia), iar apoi in septembrie, intr-o excursie prin tara, la Bran.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri