Infiintarea unui startup presupune o aventura plina de provocari: prima chirie, prima investitie, primul client mare. Cu toate acestea, putini antreprenori vorbesc despre complexitatea efectuarii primei achizitii.

Multe companii, pe masura ce evolueaza, incep sa caute alte companii pentru a-si creste afacerea, dar la intrebarile “cand”, “de ce”, “ce” si “cum” nu dau intotdeauna raspunsuri clare. Iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii cand vei face prima achizitie, potrivit Entrepreneur.

1. Fii stabil din punct de vedere financiar

In primul rand, daca ai in plan sa cumperi o companie, trebuie sa fii capabil din punct de vedere financiar sa faci acest lucru. Afacerea ar trebui sa genereze venituri puternice, sa aiba o prezenta buna pe piata si sa nu uiti de nevoia unor investitori puternici in spatele afacerii.

Analizeaza foarte bine toate rezultatele financiare ale companiei pentru a vedea cat de mult esti dispus sa investesti.

2. Vezi daca este momentul potrivit pentru o achizitie

Dincolo de capacitatile financiare mai trebuie sa tii cont si de numarul de angajati si de activitatile companiei pe care vrei sa o cumperi. Din exterior poate parea grozav, dar sunt anumite lucruri pe care trebuie sa le analizezi inainte, precum posibilitatea de a te extinde in piata, integrarea echipelor, clientilor si a tuturor procedurilor, care te vor pune in fata unor provocari.

3. Trebuie sa fii sigur ca acea companie este potrivita pentru afacerea ta

In cazul in care startup-ul tau este pregatit pentru a face o achizitie, urmatorul pas este sa iti dai seama ce tip de companie cumperi. Bineinteles, vei cauta compania care iti va aduce cele mai multe avantaje si te va ajuta sa cresti mai mult.

4. Ai grija de achizitie ca de o casatorie

Desigur, pentru a achizitiona o companie aceasta trebuie sa fie deschisa in fata unui cumparator si sa ofere un pret convenabil. O achizitie poate fi comparata cu o casatorie, daca ai facut o intelegere oficiala asta nu garanteaza faptul ca va functiona. De exemplu, daca cele doua companii au stiluri de leadership radical diferite, ar putea fi dificil pentru angajati sa se adapteze conditiilor conducerii.

De asemenea, incearca sa gasesti punctele slabe si puternice ale companiei si sa vezi oportunitatile care pot aparea.

5. Pune toate lucrurile pe aceeasi pagina

Un alt aspect important care trebuie luat in considerare atunci cand faci o achizitie este comunicarea. Trebuie sa ai un plan de comunicare bun pentru a sti ce vei spune, cum vei spune si cand vei spune. Comunicarea este esentiala, de aceea trebuie sa fii pregatit din acest punct de vedere pentru ca nu vrei sa pierzi sansa de a cumpara o companie doar pentru ca ai spus lucruri nepotrivite sau nu ai precizat anumite lucruri.

Sursa foto: crazystocker / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri