Omul de afaceri Corneliu Bodea, vicepresedinte Adrem Invest, este de parere ca guvernantii trebuie sa inlature incertitudinile care influenteaza mediul de business.
“Daca statul vrea sa creeze un mediu stimulativ corect, el trebuie sa elimine cat mai mult incertitudinea, care il sperie cel mai mult pe un om de afaceri. Aceasta se poate asigura printr-o stabilitate a mediului legislativ si a codului fiscal. Cu cat poti da o predictibilitate cu atat este mai bine”, spune omul de afaceri.

In opinia sa, romanii asteapta ca totul sa li se dea, ca pe timpul vechiului regim politic - lucru valabil si in mediul de afaceri - ceea ce a condus la o stagnare a procesului de dezvoltare comparativ cu alte state dezvoltate din vestul Europei sau chiar SUA, unde nimeni nu a asteptat nimic de la stat si chiar daca ar fi facut-o, nu ar fi primit nimic.

Referitor la situatia economica din aceasta perioada, vicepresedintele Adrem Invest sustine ca “traim intr-o perioada foarte tulbure, unde sistemul incertitudinilor este foarte periculos intrucat poate omori investitia. Aceasta incertitudine este cea care macina bursele si de aceea vedem aceste fluctuatii foarte mari din care unii fac foarte multi bani”.

Omul de afaceri este de parere ca Romania are o situatie economica mai buna decat cea a altor state, ceea ce creaza o mare oportunitate pentru tara noastra. “Romania are o datorie mica, rezonabil de mica si exista oportunitati de dezvoltare. Acum este un moment bun, in special in zona industriala, unde tara noastra incearca sa isi recastige locurile pe care le-a pierdut”.

Activitatea companiei

Infiintata in 1992 de catre Adrian Bodea, pe atunci cercetator la Institutul de Fizica Atomica, dezvoltarea companiei a presupus trei mari etape.

In prima etapa, Adrem Invest a fost distribuitor de echipament pentru producatorii occidentali.

A urmat o a doua etapa bazata pe proiectarea si realizarea de instalatii pentru echipamente ale tehnicii vidului sau ale automatizarii tehnicii vidului.

Cea de-a treia etapa a presupus structurarea business-ului in mai multe tipuri de activitati: tehnica vidului, automatizari industriale si divizia de servicii energetice bazata pe citirea contoarelor si administrarea sistemelor de masurare a energiei electrice cat si mentenanta acestora, infiintata in urma cu trei ani de zile.

In ceea ce priveste extinderea, Adrem Invest aduce o serie de noutati in domeniul unde activeaza. Compania si-a dezvoltat activitatea in trei divizii: de inginerie a proceselor, de automatizari si de servicii integrate, dar si proiectul centralei de co-generare de la Suceava.

In cadrul diviziei de inginerie a proceselor , inceputa pe baza unui patent de catre Adrian Bodea, activitatea este orientata in special in furnizarea de sisteme pentru metalurgia secudara, mai precis fiind vorba despre instalatii pentru degazarea otelului lichid. Compania are peste 20 de instalatii de acest tip proiectate sau executate in tari precum China, Africa de Sud sau Finlanda.

In privinta diviziei de automatizari, Adrem Invest se ocupa de realizarea sistemelor de tip SCADA, ce realizeaza dispecerate automate pentru retele de utilitati (gaze, curent, termoficare) avand proiecte cu Radet, Transgaz, Electrica, dar si cu CFR (prin sisteme de furnizare a curentului electric).

Cea de-a treia divizie Adrem Invest, ce se ocupa de serviciile integrate. Anul acesta compania a preluat citirea contoarelor de gaz de la E.ON si a implementat un sistem complet informatizat in activitatea grupurilor de masura.

Mai exact, inlocuirea intregului flux de ordine de serviciu cu un sistem complet informatizat – circa 240 de electricieni folosind dispozitive PDA ce permit comunicarea la distanta, in care se pot introduce date si se pot conecta la imprimanta. Investitia depaseste 500.000 de mii euro. In prezent, compania participa la o licitatie in Albania, scopul companiei fiind de a-si extinde activitatea si in zona balcanilor.

Proiectul de la Suceava

In 2011 s-a infiintat o noua divizie - a energiilor verzi, proiect desfasurat la Suceava. Pentru Corneliu Bodea, vicepresedintele companiei, energia alternativa este “ o prioritate, un obiectiv mondial aflat in dezvoltare, in Romania fiind dificil sa o promovezi deoarece legislatia a fost intr-o situatie incerta. Adrem Invest asteapta ca luna aceasta (septembrie 2011 – N.R.) lucrurile sa se schimbe.

In ceea ce priveste stadiului lucrarilor la termocentrala din Suceava, Corneliu Bodea spune ca detine actele necesare, este in negocieri si se afla intr-o faza de clarificare a finantarii: “Am obtinut certificatul de urbanism, am depus actele pentru autorizatia de constructie, proiectarea a fost deja contractata si se asteapta sa se finalizeze proiectul necesar pentru faza de incepere efectiva a lucrarilor pana la sfarsitul lunii septembrie – inceputul lunii octombrie. Am avut negocieri cu furnizorii de echipamente si am incheiat deja cateva acorduri cu acestia”, spune Corneliu Bodea pentru wall-street.ro. Vicepresedintele Adrem Invest estimeaza ca anul acesta sa inceapa lucrarile in Suceava: “ Contractual, finalizarea proiectului este in primavara anului 2013, insa estimez o usoara intarziere la inceperea constructiei termocentralei anul acesta”. Investita se ridica la 60 de milioane euro, impartita in doua etape: prima reprezinta o investitie de 45 milioane euro, iar ulterior, in cursul anului 2013, se va construi o alta componenta a centralei ce ar ridica investitia spre 60 milioane euro.

Parteneriat si cu ENEL?

“Pe Adrem Invest intereseaza atat partea de citire a contoarelor cat si inlocuirea acestora dar si activitatea de mentenanta a retelelor pe care o presteaza pentru CEZ sau E.ON. ENEL este singurul care inca nu ne este partener. De curand managementul ENEL a fost inlocuit si asteptam cum interes sa vedem daca strategia echipei manageriale va include si proiecte de externalizare a activitatii. Enel va trebui sa ia o decizie in 2-1- si sa-si anunte planurile pe perioada urmatoare” a raspuns Corneliu Bodea pentru wall-street.ro.

Miza pe proiecte

Vicepresedintele Adrem Invest isi doreste sa creasca proiectele in straintate: “Ne dorim sa crestem proiectele din afara Romaniei din mai multe motive: in primul rand vanzarea de euro sau dolari ne echilibreaza cifra de afaceri care e majoritara in lei dar pentru care avem de realizat importuri”. In plus, Corneliu Bodea este de parere ca “e bine sa fii asezat in mai multe piete in aceste perioade de incertitudini”.

Pe plan extern, Adrem Invest isi desfasoara activitatea in tari precum China, Corea de Sud, Africa de Sud, Ucraina, Rusia, Finlanda (unde realizeaza numai proiectare).

In tarile din vest este foarte dificil sa te dezvolti, mai spune Bodea: “Este o competitie puternica si, in plus, nici imaginea nu ne ajuta. Pietele din est vor deveni mult mai interesante, e mai usor sa te afirmi, sa iti faci acceptata oferta. Doza de neincredere este mai redusa si de aceea volumul investitiilor este mai mare.

Date si statistici

Compania detinuta de Adrian Bodea si Corneliu Bodea a realizat un profit in crestere pe perioada recesiunii. Cifra de afaceri a crescut cu 60-70% in ultimii ani, in special datorita cooptarii noilor business-uri prin externalizare.

“O companie in acest domeniu trebuie sa fie profitabila. Pentru a fi puternici avem nevoie de profitabilitate. Investim mult in dezvoltare. Este critic sa fim finantati de banci deoarece proiectele valoareaza mult iar incasarile se fac la final. Este foarte important sa mentinem o cota de profitabilitate!” a adaugat vicepresedintele Adrem Invest.

In primele sase luni ale acestui an, compania a inregistrat un profit mult peste asteptari de aproximativ 8 milioane lei (1,9 milioane euro) in crestere cu 13,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In ceea ce priveste cifra de afaceri, Adrem Invest a raportat in primul semestru al acestui an o crestere de aproximativ 23 milioane de lei (5,4 milioane euro), de la 32 milioane lei (7,6 milioane euro) la 55 milioane lei (13,2 milioane euro).

Numarul de angajati ai companiei a crescut in 2011 cu 110 ajungand la un total de peste 700.

Cine conduce Adrem Invest

Adrian Bodea, in varsta de 53 de ani este fondatorul companiei Adrem Invest, fizician si specialist in tehnica vidului, avand peste 27 de ani de experienta in domeniul industrial si energetic. In cadrul companiei pe care o manageriaza, Adrian Bodea se ocupa de diviziile de implementare a proiectelor si de proiectul de la Suceava.

A studiat la Universitatea Bucuresti – specializarea Tehnici de Masura si Control, la Institutul de Fizica a Suprafetelor Subtiri din cadrul Universitatii Kaiserslautern din Germania si a efectuat un curs in Marea Britanie despre tehnica vidului.

Corneliu Bodea (Foto), in varsta de 42 de ani, are o experienta de 17 ani in management, automatizari si vanzari in cadrul Adrem Invest. In ultimii 11 ani, Corneliu Bodea a detinut pozitia de vicepresedinte al companiei Adrem Invest, unde conduce diviziile de automatizari si de servicii integrate avand o expertiza considerabila in management, sustinuta de un MBA in strainatate.

A urmat cursurile Facultatii de Constructii din Bucuresti si are mai multe diplome de studii din Marea Britanie.













Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri