Astfel, producatorii isi vor putea desfasura activitatile doar daca sunt inregistrati in Registrul Industriilor Alimentare (RIA) si detin un certificat de inscriere. Acestia se vor inscrie in registru cu datele de identificare si de contact, activitatea economica si denumirea produselor, informeaza Mediafax.

"Registrul va fi infiintat pentru a monitoriza activitatea producatorilor alimentari, pentru a putea avea acces la statistici si pentru a cunoaste ce alimente se produc si in ce cantitati. Romania se va incadra astfel in normele de siguranta alimentara ale UE", au declarat reprezentantii Ministerului Agriculturii, care au precizat ca in Romania nu a mai existat un astfel de registru.

Inscrierea in registru este gratuita.

Masura vizeaza toti producatorii de alimente, indiferent de forma de organizare, tipul de proprietate, de capital, respectiv societati comerciale, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale sau persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice.

Pentru a se putea inscrie in RIA si a obtine certificatului necesar functionarii, producatorii vor depune la directiile judetene pentru agricultura sau a municipiului Bucuresti o cerere tip, insotita de un caiet de sarcini. Acesta va cuprinde, printre altele, statutul societatii, obiectul activitatii economice si specificatia tehnica sau standardul de firma al produsului, elaborat si aprobat de operatorul economic, dar si etapele fluxului tehnologic al produsului.

RIA va fi gestionat de Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), ai caror reprezentanti din cadrul directiilor judetene vor verifica daca datele si informatiile inscrise in cerere si in caietul de sarcini corespund prevederilor. Reprezentantii MADR sunt obligati sa pastreze confidentialitatea datelor inscrise in documentele primite.

Se vor inscrie in registru operatori din domeniul productiei de lapte si produse lactate, carne si produse din carne, paine si produse de morarit si panificatie, al prelucrarii si conservarii fructelor si legumelor, uleiurilor si grasimilor vegetale alimentare, zaharului si produselor zaharoase, bauturilor, amidonului, glucozei si drojdiilor de panificatie, al aromelor si sosurilor utilizate in industria alimentara etc.

La inscrierea in RIA, producatorii de alimente vor fi verificati daca la fabricarea acestora respecta etapele procesului tehnologic de fabricatie si compozitia produsului declarate in caietul de sarcini. Se va verifica, de asemenea, si respectarea conditiilor de calitate impuse de lege.

Citeste si:

Producerea si comercializarea de alimente fara inscrierea in RIA se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 1.000 lei si 2.000 lei, nerespectarea etapelor procesului tehnologic de fabricatie declarat in caietul de sarcini este amendata cu 2.000-4.000 de lei, iar constatarea unei ale compozitii a produsului decat cea declarata in caietul de sarcini se pedepseste cu o amenda cuprinsa intre 4.000 de lei si 8.000 de lei.

Producatorii care nu vor permite accesul in unitate si sectia de productie al organelor de inspectie si control, sau nu vor pune la dispozitia acestora informatiile si documentele solicitate, vor fi amendati cu o suma cuprinsa intre 4.000 de lei si 8.000 de lei.

Certificatul de inscriere in RIA se solicita in 60 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ de catre producatorii aflati in activitate si in 30 de zile de la punerea in functiune a fiecarei unitati sau punct de lucru nou infiintat.

Certificatul se acorda pentru fiecare grupa de produse alimentare, iar in cazul unei documentatii incomplete sau neconforme, operatorul economic este informat in 15 zile lucratoare de la depunerea acesteia. Documentatia suplimentara va trebui transmisa de producator in 15 zile lucratoare de la data primirii solicitarii.

Certificatul de inscriere in RIA este valabil pentru o perioada de 5 ani de la data emiterii, iar cu 60 de zile calendaristice inainte de expirarea acestei perioade, producatorul va trebui sa solicite prelungirea valabilitatii. In situatia in care solicitantul nu indeplineste conditiile pentru eliberarea certificatului, autoritatea emitenta comunica in scris in termen de 30 de zile calendaristice motivul neacordarii acestuia.
In cazul incetarii activitatii, operatorul economic este obligat sa solicite radierea si sa restituie certificatul.

Inscriere in RIA va permite, potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, tratament nediscriminatoriu pentru producatorii de alimente, monitorizarea acestora, verificarea eligibilitatii lor, monitorizarea capacitatilor de productie si a productiilor realizate pentru fiecare domeniu de activitate din industria alimentara, necesara elaborarii de strategii si politici in acest domeniu si realizarea de studii privind productiile de alimente si respectiv consumul anual pe cap de locuitor, comparativ cu cel din Uniunea Europeana.

Se va asigura astfel respectarea legislatiei privind compozitia produselor alimentare de catre toti producatorii alimentari si, in concluzie, va creste nivelul de calitate a alimentelor si de securitate alimentara.