"Decat sa stau la Monaco o saptamana, mai bine stau 3 ore pe camp". Asta inseamna relaxare totala pentru unul dintre cei mai mari proprietari romani de pamanturi. Adrian Porumboiu arbitreaza, poate, cel mai important meci al vietii sale – noua agricultura. Si ii place.
Am ajuns la Vaslui intr-o zi foarte aglomerata pentru fostul "cavaler al fluierului". Semna ca pe banda rulanta acte si vorbea repede cu cei care fie il sunau, fie veneau direct la biroul sau.

"O zi nebuna, insa imi place. Asa a fost tot anul", zambeste Adrian Porumboiu, cel care detine prin grupul de firme Racova aproximativ 50.000 de hectare de pamant.

Tonul vocii se relaxeaza cand vine vorba de agricultura. Pentru el este o meserie aparte, un microb. Nu conteaza ca sunt ani mai putini
favorabili sau ca productia record din acest an se vinde la preturi care au coborat fantastic.

"Semanatul si recoltatul sunt doua momente unice. Placerea este extrem de mare cand vezi campurile verzi sau galbene, aproape de recoltare. E singurul loc unde ma simt tare, in forta, unde uit de nebuniile zilnice. Nu merg cu garzi de corp, imi iau masina si urmez anumite trasee preferate", povesteste Porumboiu.

Alaturi de Culita Tarata, Ioan Niculae sau Mihai Anghel, Adrian Porumboiu este unul dintre cei mai mari producatori agricoli din Romania. Anual, firmele sale platesc la bugetul de stat 42 de milioane de euro. Tot in fiecare an investitiile in suprafetele detinute urca pana la 30 de milioane de euro.

"Prima intrebare pe care ne-o punem este cat vom mai rezita in lupta cu multinationalele, care fac jocul in agricultura romaneasca. Peste un milion de hectare sunt detinute de straini. Romanismul din noi dispare. Pe piata uleiurilor vegetale abia mai gasesti o firma romaneasca, iar concurenta la silozuri este mare. Mi-ar placea sa vad mai multi romani implicati in agricultura de top", spune omul de afaceri.

Romania joaca un rol atat de important pe scena agriculturii europene, incat nu ne dam seama inca de forta pe care o avem, continua Porumboiu. Este si unul din domeniile in care, daca vremea ajuta, cei care investesc nu cunosc expresia "criza financiara".

"Nu trebuie sa fii filozof, mancarea se vinde oricum. Populatia a crescut la 7 miliarde. Criza financiara este o gluma pe langa ce va fi criza alimentara. In momentul in care nu vom mai avea ce cumpara va fi o tragedie", crede Adrian Porumboiu.

Cu ochii la agricultura viitorului

Omul de afaceri vasluian vorbeste apasat despre doua lucruri de care Romania are nevoie urgent – autostrazi si canale de irigatii pentru agricultura. Cand le va avea va deveni "paradisul lumii".

La acestea se adauga forta de munca. "E nevoie ca de aer de micii agricultori", spune Porumboiu, care angajeaza peste 7.000 de oameni. Lucrurile nu sunt atat de simple insa, in conditiile in care trei ani la rand a fost nevoit sa aduca forta de munca din Maramures pentru a culege via de pe cele 120 de hectare pe care le detine la Barlad.

"Oamenii sunt obisnuiti sa traiasca din ajutoare sociale, sa stea pe marginea santului, sa bea la bufet. Era mult mai comod asa. Marea majoritate a angajatilor mei stau la sat, nu la oras. Umbla totusi in combine de 240.000 de euro, cu aer conditionat si cand se dau jos din ele trebuie sa stie ca deja au facut un pas spre civilizatie. Lumea satului se transforma deja, insa are nevoie de mult sprijin", sustine proprietarul Racova.

In noua agricultura toate investitiile sunt la fel de importante – de la zootehnie, productie vegetala, legumicultura pana la depozitare sau produse bio. Pe care din ele se va concentra mai mult fostul arbitru?

"Noi nu suntem linistiti, vrem sa ne extindem, mai cumparam terenuri. Daca anul acesta (n.red.: in 2011) am investit modest, undeva la 10 milioane de euro, pentru 2012 avem in plan investitii de calibru", anunta Adrian Porumboiu.

Insa, daca in fotbal vorbeste inainte, in agricultura prefera sa actioneze intai si apoi sa faca declaratii. Lucru valabil si pentru urmatorii 10-15 ani.

Predictii: Cum va arata agricultura in 2012

Anul trecut a fost exceptional pentru agricultura romaneasca pe fondul cresterii productiei vegetale cu peste 20%. In 2010, productia agricola a avut o pondere de circa 6% la PIB.

Proiectul de buget pentru 2012 vizeaza o crestere economica de aproximativ 2%, insa un declin al productiei agricole ar putea impacta prognozele de crestere. Motivul? Seceta, care, daca se va prelungi si in lunile urmatoare, ar putea duce la o scadere a productiei agricole cu pana la 70%, spun principalii jucatori din industrie.

La acest factor se adauga compromiterea plantatiilor de rapita pe fondul conditiilor meteorologice nefavorabile, respectiv reducerea suprafetelor cultivate cu grau si orz. In acest context, investitiile in sisteme de irigatii reprezinta o prioritate pentru anul acesta.

Pe de alta parte, o predictie socanta vine din partea bancii daneze Saxo Bank. Potrivit institutiei, pretul graului CBOT se va dubla in 2012 dupa ce in 2011 au fost inregistrate cele mai proaste recolte. Graul va avea cel mai mult de suferit, mai ales din cauza investitiilor speculative care vor duce pretul undeva catre cea mai ridicata pozitie inregistrata in 2008.

Articol publicat in Revista Wall-Street, editia a doua: Noua economie
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri