Exporturile de ciocolata si de produse din ciocolata ale Romaniei s-au majorat, anul trecut, de 2,5 ori fata de 2003, dar au fost de peste sase ori mai mici decat importurile, arata date furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).
Cantitatea de ciocolata si produse vanduta pe pietele externe a avansat cu 647 de tone, la 1.065 de tone, iar importurile au scazut cu 10%, pana la 6.877 de tone. Valoric, importurile au fost de 13,1 milioane de euro, in timp ce exporturile au fost de 1,8 milioane de euro.

Chiar si asa, productia interna acopera 80% din piata, potrivit agentiilor de monitorizare a pietei.
Totodata, productia interna s-a redus cu aproape 15% fata de 2003, pana la 24.391 de tone. Valoarea cantitatilor livrate a fost de 58,5 milioane de euro. In acelasi timp, consumul mediu pe cap de locuitor a scazut de la 1,6 kilograme, in 2003, la 1,4 kilograme, anul trecut, nivel de aproape zece ori mai mic fata de unele state ale Uniunii Europene.

Cei mai mari devoratori de ciocolata din Europa sunt irlandezii, care, cu o medie anuala de 12,7 kilograme pe an, ii devanseaza pe englezi (11,4 kilograme) si pe austrieci (10,2 kilograme), dupa cum arata un studiu recent al Organizatiei Mondiale de Cacao. Considerati cei mai mari producatori de ciocolata, belgienii consuma doar 8,4 kilograme pe an, plasandu-se pe acelasi loc cu nemtii. In coada clasamentului s-ar situa grecii, care mananca aproape 3 kilograme de ciocolata, si portughezii, cu un consum de numai 1,93 kilograme.