Wall-Street.ro va prezinta profilul celor mai expuse campanii din domeniul alimentar falimentului sau insolventei, dar si motivele pentru care acest domeniu, desi mai ferit de scaderile cererii, este la fel de expus dificultatilor legate de lichiditati.

Insolventa Murfatlar, una dintre cele mai recente din domeniul alimentar, trage un semnal de alarma puternic pentru domeniu, in conditiile in care discutam de o compania care si-a crescut profitul si a reusit sa isi mentina cifra de afaceri. In 2010, profitul Murfatlar ajungea la 8 mil. lei, de la doar cateva sute de mii de lei in 2009. Afacerile erau stabile la 119 mil. euro, insa nivelul creantelor crestea urias, de la 33 milioane lei, la 56 milioane lei, iar datoriile urcau de la 139 mil. lei, la 168 mil. lei. Aceasta dificultate de a obtine banii de la parteneri este si motivul intrarii in insolventa a firmei.

Producatorul de vin Murfatlar a intrat in insolventa

Producatorul de vin Murfatlar a intrat in insolventa

Murfatlar nu este singura companiei din domeniul vinului care apeleaza la insolventa. Producatorul de vin Casa de Vinuri Pietroasa si-a cerut, de asemenea. insolventa. Pe langa vin si alte zone din domeniul alimentar sunt afectate de insolventele unor jucatori. Astfel, in ultimii ani au intrat in insolventa in special branduri locale sau regionale din domeniul carnii, cum ar fi Ghita si Cetina din Maramures; Carmes si Oliver – Alba, producatorul de ulei Ultex din Tandarei (aflat in reorganizare) sau cel de biscuiti Standard Snacks Bucuresti.

Desi mai rare decat in alte domenii, insolventele din domeniul alimentar sunt in crestere, in 2011, fata de 2010, potrivit datelor ONRC.

„Produsele din categoria celor de folosinta zilnica au avut in timpul crizei financiare un traseu diferit fata de cele de folosinta indelungata sau de lux. Asta datorita faptului ca produsele alimentare si bauturile sunt strans legate de cosul zilnic al populatiei”, spune Vasile Godinca-Herlea, managing partner la Casa de Insolventa Transilvania.

41% din veniturile romanilor se duc pe mancare si bautura

Conform studiilor, cea mai mare parte a veniturilor populatiei active din Romania sunt indreptate in special spre mancare si bautura. Astfel, potrivit datelor furnizate joi de Institului National de Statisca, aproape 41% din cheltuielile gospodariilor din Romania s-au dus pe mancare si bautura, in ultimul trimestru al anului trecut.

Sursa grafic: INS

Desi domeniul alimentar este mai ferit de criza, prin structura cheltuielilor romanilor, totusi consumatorii sunt mult mai economi, asa ca si aceste piete au inregistrat scaderi.

„Desigur, si aceste piete au inregistrat scaderi, insa exista o rata mare de rulaj pe stocuri, care poate ajuta la rasturnarea datoriilor vechi pe anumite perioade de timp, in functie de vechimea si de tipul datoriei. Totusi in ultima vreme, odata cu scumpirea carburantilor s-a produs si o scumpire a produselor alimentare, iar insolventele evolueaza oarecum in linie cu cresterea preturilor la bunurile de larg consum”, a spus pentru wall-street.ro, Vasile Godinca-Herlea, managing partner la Casa de Insolventa Transilvania.

Segmentul produselor alimentare a crescut cu 12% in valoare anul trecut, influentata in special de cresterea preturilor, potrivit unui studiu al GfK.

Chiar daca sunt dificultati, o serie de jucatori cu probleme au supravietuit in ultimii ani, „platindu-si creditorii cu intarzieri mari, stabilind anumite grafice de reesalonare cu acestia, sau, in multe cazuri, prelungind in instanta momentul in care trebuie sa efectueze plata respectiva, spune Cristian Ravasila, senior manager, servicii de restructurare a” afacerilor la PwC Romania.

Mai mult, este posibil ca unii dintre creditorii garantati, in speranta ca totusi problemele se vor rezolva de catre debitoare, au preferat sa amane solicitarea inceperii unui proces de restructurare sau momentul declansarii unei actiuni legale impotriva unei astfel de societati.

Citeste si:

„In prezent, mare parte dintre creditorii garantati reactioneaza de abia cand clientii lor nu mai reusesc sa isi onoreze obligatiile de plata, ignorand semnalele timpurii de dificultate (scaderea semnificativa a cifrei de afaceri, deteriorarea indicatorilor financiari). Mai devreme sau mai tarziu, realitatea incapacitatii unei societati de a-si onora obligatiile iese la lumina, chiar daca acest lucru se realizeaza cu o anumita intarziere”, a adaugat Ravasila. Ea a mentionat ca, din pacate, cu cat problemele sunt recunoscute, identificate si gestionate mai tarziu, cu atat sansele de redresare sunt mai reduse. "Credem ca o recunoastere cat mai din timp a situatiei dificile ar putea salva o mare parte dintre societatile aflate in dificultate, fie printr-un proces in afara curtii, fie printr-o procedura de reorganizare judiciara”.

De unde apar problemele de lichiditati in industrie?

Insolventa are o legatura directa cu lichiditatile companiei subliniindu-se in ultima vreme importanta majora pe care o are un management adecvat al cash-flow-ului.

Daca vorbim despre sectorul alimentar, in general, problema apare datorita necorelarii dintre perioada in care trebuie platite obligatiile catre furnizori, salariati si autoritati, perioada in care fondurile sunt imobilizate in productie si perioada de colectare a creantelor de la furnizori, spun specialistii consultati de wall-street.ro.

„Astfel exista posibilitatea intrarii in insolventa a unor firme chiar profitabile din cauza lipsei de lichiditati provenite din riscurile de neincasare. Aceasta criza de lichiditate este accentuata de relativa imposibilitate de a accesa creditare. Astfel cea mai mare problema in acest domeniu este recuperarea greoaie a banilor din piata”, a adaugat Godinca.

Ravasila mentioneaza si ca in cazul producatorilor de bunuri cu un ciclu mai lung de productie, riscurile sunt mai ridicate.

„De asemenea, printre cele mai intalnite cauze ale dificultatilor, mai putem enumera folosirea imprumuturilor destinate finantarii capitalului de lucru in scopul realizarii investitiilor (de notat faptul ca acest tip de finantare are conditii de maturitate si costuri radical diferite de creditele pentru investitii), sau faptul ca finantatorii sustin investitiile fara a se asigura ca societatea are resurse suficiente de a opera dupa ce respectivele investitii sunt finalizate”, a completat Ravasila.

Care au fost problemele „ascunse” in ultimii ani

„Pe de o parte, creditele nu au fost restructurate. Pe de alta, multe companii au investit in imobiliare – spatii de desfacere - fara a valorifica investitia cun un succesc prea mare. Nu in ultimul rand, valoarea activelor a scazut in ultimii ani. Domeniul alimentar se confrunta si cu o problema majora in ceea ce priveste evaziunea fiscala. Cei care isi „permit” sa faca evaziune sunt in general firmele mici care in acest fel vand destul de mult sub pretul de piata, facand o concurenta serioasa pe acest segment companiilor mari si serioase. Toate aceste acumulate fac ca anul 2012 sa fie unul decisiv pentru aceste industrii. Estimam ca in special companiile medii si mari ar putea fi afectate”, a explicat Godinca.

Pe de alta parte, reprezentantul PwC considera ca intregul domeniu alimentar exista o tendinta de consolidare, urmand sa ramana pe piata jucatorii de anvergura sau cei care se vor concentra pe volume mici, dar produse de nisa. „Deja aceasta tendinta este evidenta pe piata producatorilor de bere sau vin, si destul de bine conturata pe segmentul producatorilor de mezeluri. Ceilalti jucatori de talie redusa care nu vor reusi sa se consolideze sau sa se focalizeze pe produse de nisa sunt foarte expusi riscului iesirii de pe piata”, considera Ravasila.

Godinca spune ca situatii dificile ar putea intalni companiile cu actionariat romanesc, afacere de familie, in care top management-ul este si actionar (deci si finantator si decident), care au investitii si in domeniul imobiliar ori activitati neconexate domeniului principal de activitate, si care au credite contractate in perioada 2008-2009.

„Riscul pentru acest gen de companii este accentut si de faptul ca Romania importa din ce in ce mai mult produse de baza (din unele studii peste 65%). Desigur, profilul descris se potriveste multor companii. Asta nu inseamna neaparat ca oricine se regaseste in descrierea facuta se va confrunta cu probleme. Variabilele sunt inca si mai multe. Insa, exista o predispozitie a companiilor ce se potrivesc profilului spre a intampina dificultati anul acesta. Ceea ce nu este o condamnare la moarte a afacerii. Cu un plan de restructurare potrivit si bine gandit, dificultatea poate deveni o oportunitate”, a mentionat Godinca.

Domeniul alimentar si al bauturilor, in top 10 insolvente anul trecut.

In 2011 au fost raportate cele mai multe insolvente din ultimii cinci ani, respectiv 22.650 de companii, care se aflau in diverse stadii ale procedurii de insolventa, potrivit unui studiu realizat de Coface.

Domeniul alimentar si al bauturilor este pe locul 9 in topul Coface, cu 672 insolvente sau falimente, in crestere usoara fata de 2010.
Cele mai multe insolvente, indiferent de domeniu, au fost in Bucuresti, Constanta si Dolj.

Sursa foto: freedigitalphotos.net