Prima surpriza pe care am avut-o a fost sa il aud pe polonezul Witold Urbanowski vorbind limba romana aproape perfect. A fost de altfel si unul dintre motivele pentru care a fost numit de compania mama la conducerea Uzinelor Sodice Govora - pentru a inlesni comunicarea in incercarea sa de a readuce pe linie de plutire, in timp record, business-ul. Cum are in plan Urbanowski sa evite un posibil colaps economic in regiune, citeste in interviul exclusiv realizat de wall-street.ro.
Este foarte sigur pe sine, dar nu lipsit de realism. “Daca in trei luni nu dovedesc ca pot sa inversez trendul de scadere (face, in aer, semnul unui grafic ce incepe sa creasca), atunci s-ar putea intampla ce este mai rau – sa se inchida compania si, implicit, ca un domino, sa pice si alte companii din judetul Valcea”, spune el.

Polonezul subliniaza insa ca acest lucru poate fi evitat si, dupa trei luni, se asteapta ca Ciech Grupa Chemiczna, din Varsovia, sa reinceapa investitiile in Govora, fabrica ce are in prezent 774 de angajati. De la preluarea din 2006, compania mama a investit in fabrica 40 de milioane de euro, nereusind insa sa o aduca pe profit.

Uzinele Sodice Govora este o companie producatoare de soda, parte a grupului polonez Chiech. Noul manager, Witold Urbanowski este specializat de 20 de ani in procesele de transformare si schimbare. A lucrat in mai multe tari (India, Polonia, Romania, Cehia) si in companii de dimensiuni medii si mari, din domeniul industrial, in mod special din industria de petrol si gaze. A ocupat succesiv pozitii in productie, vanzari si management.

Misiunea lui este aceea de a transforma USG dintr-o companie care se straduieste sa supravietuiasca intr-o companie profitabila, in crestere, intr-un context economic dificil si cu o presiune crescuta din partea partenerilor sociali.



“Am cateva planuri concrete, inca neanuntate oficial. Pot schita acum cateva dintre idei si sper sa pot convinge si sindicatul sa ma sustina si sa luptam impreuna, cu mijloace similare, pentru binele fabricii si implicit economiei regionale”, spune Witold Urbanowski, aplecandu-se usor in fata, deja inflacarat.

El are o experienta de peste 20 de ani in industrie, lucrand alaturi de OMV, in Romania, in urma cu zece ani, dar si la o companie majora din Cehia unde a fost implicat direct in procesul de redresare al respectivei corporatii.

Un prim plan al sau, unul extrem de important, este sa externalizeze anumite procese si departamente din cadrul Govora. “Practic, acest lucru inseamna sa modificam contractele colective de munca astfel incat sa se puna accent pe eficientizarea muncii si nu pe primirea salariilor indiferent de performanta. Nu este exclus ca anumite departamente sa fie separate si sa formam IMM-uri, cu contracte modificate de munca”, spune el, sperand totodata ca sindicalistii vor intelege aceasta necesitate.

Un al doilea plan este reducerea cheltuielilor prin toate mijloacele posibile. “Vom renunta chiar si la apa de doi litri, in favoarea celei mai ieftine dar la fel de bune, la 20 de litri. Este ceva simbolic, dar totusi important din punct de vedere economic. Reducerile vor incepe chiar de la mine, intrucat eu cred in puterea exemplului”, spune el, subliniind de mai multe ori pe parcursul interviului ca se considera un manager deschis, apropiat de angajati.

Urbanowski va discuta cu toti managerii pentru a depista zonele de unde se pot face economii. “Daca vedem ca se poate face o treaba la fel de buna cu o singura masina in loc de doua, de ce sa le pastram pe ambele?”, da el un alt exemplu, legat de departamentul de transport.

Desi evita sa vorbeasca in mod direct de disponibilizari, punand accent mai degraba pe externalizarea proceselor, polonezul admite ca in unele situatii se poate ajunge si la concedieri, realizate, evident, conform legii. “Spre deosebire de alte companii in care am activat ca expert in schimbari si restructurari, uzina Govora mai are inca sanse reale de redresare, fara disponibilizari mari”, spune managerul, convins.

Negocieri cu sindicatele si adevarul din spatele grevei recente


Witold Urbanowski da dovada de diplomatie cand vorbeste de sindicatul angajatilor si liderul lor, subliniind ca sunt oameni priceputi ce isi fac bine datoria si, pana la urma, au scop comun dar doresc sa ajunga acolo prin mijloace diferite.

“Negocierile pentru modificarea contractului colectiv de munca va incepe saptamana aceasta si speram ca ei sa inteleaga si sa respecte in primul rand legile economice si sa treaca putin peste politic si social. Eu cred in comunicare directa si deschisa – avem aceleasi scopuri, dar nu cu aceleasi cheltuieli ca in trecut. Pana la urma, este vorba de o afacere aici, si trebuie sa fie pe profit”.

Pana la urma, si sindicalistii sunt politicieni si vor “sa dea bine” in fata populatiei.

Presa locala scria recent ca ar fi intrat in greva zeci de oameni de la uzine, multi dintre ei alegand si forma extrema – greva foamei.

“Am o lista cu toti oamenii care au fost la greva si pot spune ca au fost mult mai putini decat scria presa. Practic, afara au iesit cei din departamentele care se putea bloca”, subliniaza polonezul.

Intr-o zi, practic, greva s-a terminat, fiind declarata ilegala. “Cu toate acestea, s-a mediatizat frumos, speriind mai multi clienti. Bine ca noi tinem legatura cu ei, am comunicat si s-au linistit. Din pacate, astfel de miscari nu fac bine niciodata”.

“Noi, Uzinele Sodice Govora, suntem practic ultima fabrica din judet. Acum Oltchim da oameni afara. Daca Doamne fereste se intampla sa nu ne intelegem cu sindicatele si sa nu reusim in trei luni sa dovedim ca putem sa ne redresam, repet, se va ajunge la un efect de domino dezastruos, si noi suntem prima piesa – daca eu opresc activitatea, 2.000 de oameni de la cariera nu prea au ce sa faca. Nimeni nu cere calcar. Daca pica uzina, pica CET-ul - eu sunt ultimul consumator de abur. Inca 1.500 de angajati. Mai calculam? Nici nu vreau sa ma gandesc la consecinte; cu toate acestea am facut matematica pentru autoritatile locale care initial sustineau sindicatele. Acum insa, ei incep sa realizeze ca poate am avut dreptate si ca, cel putin, merita sa nu ma blocheze in anumite chestiuni”, spune Urbanowski.

Din pacate, remarca managerul cu experienta internationala, in Romania deseori politica depaseste legea economica. El spera insa sa schimbe acest lucru. Autoritatile din Valcea i se par mai mult politicieni decat economisti. “Eu insa, vorbind si romaneste si terminand si Stiintele Politice, pot vorbi si pe limba lor”, spune Urbanowski, zambind.

Dintre autoritatile din zona, polonezul spune ca se intelege cel mai bine cu prefectul, cu care este cel mai mult pe aceleasi lungimi de unda.

Si totusi, trei luni ce nu au reusit altii in sapte ani?


Din 2006 pana acum, managementul anterior, dispunand si de sume uriase de bani, nu au reusit sa aduca pe profit uzina. Ce nu a mers cum trebuie?

Witold Urbanowski este franc: nu era efortul structurat si nu s-a gandit pe termen lung. “Eu vad frumusetea, cunosc uzina de cinci ani si, intr-un fel, m-am atasat de ea. Imi place atat Govora cat si Romania, in general”.

Polonezul subliniaza ca are aproape gata planul de redresare si schimbare de trenduri, cu care poate dovedi companiei mama ca sperantele nu sunt pierdute. Cu ajutorul investitiilor ulterioare, managerul urmareste cresterea productiei de la 420.000 de tone/an la 530.000 de tone. In perioada cea mai buna a uzinei, perioada comunista, uzina producea si 900.000 de tone/an.

Punctele forte si slabe ale polonezului


Un punct forte al noului manager Govora este faptul ca poate convinge oameni “sa faca lucrurile care nu le plac”, se autocaracterizeaza el. Al doilea lucru pozitiv este optimismul.

Trebuie sa castige rabdare – “deseori vreau sa se termine lucrurile mai repede decat este posibil”.

Sfaturi de redresare pentru orice fel de business


Managerul, cu experienta de peste 20 de ani de experienta in dezvoltare, vanzare si restructurari, spune ca, pentru a putea repune pe linia de plutire o companie trebuie, in primul rand, ca liderul sa fie credibil.

“Este o munca incredibil de mare. Conteaza si organizarea, alocarea proceselor, fluxul logic. De asemenea, pe langa lider, trebuie si o echipa buna de management in spate si o mentalitate invingatoare, dar rationala”, spune el, subliniind ca, lucru ce se aplica si in cazul Uzinelor Sodice Govora, “pentru succes este nevoie si de sacrificii”.

Ramane de vazut peste trei luni cum va reusi sa se inteleaga noul manager al Uzinelor cu sindicatele si autoritatile din Valcea si, daca planurile de restructurare ale Govora vor reusi, nu este deloc exclus ca noi investitori internationali sa vina in judet.

Daca insa dialogurile nu vor avea succes si va prima politicul in fata economicului, Urbanowski admite faptul ca firma mama va spune “stop!”, uzina din Romania se va inchide si economia judetului si implicit a Romaniei va fi afectata. “Ce vreau sa transmit este ca trebuie sa muncim si mai tare, sa crestem productivitatea. Poate angajatii era putin rasfatati de fostele echipe din Polonia care nu au facut eforturi suficiente pentru schimbarea contractelor colective de munca – sa nu mai fie platiti o suma fixa, indiferent de performantele lor”, conchide Witold Urbanowski.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri