In ciuda conditiilor economice dificile, numarul facilitatilor de productie a berii din Europa este in crestere, cifrele variind in cazul jucatorilor internationali, companiilor mici sau medii si mini-berariilor. Cu toate acestea, ultimii doi ani au adus o scadere de 4% a locurilor de munca, arata un studiu realizat de Ernst&Young.

In ultimii doi ani au disparut din industria berii din Europa aproape 84.000 de locuri de munca pe fondul cresterii TVA, cu 9%, si a accizelor, tot cu 9%. Aceasta crestere a taxelor a condus la o diminuare a consumului, iar cea mai afectata a fost industria ospitalitatii.

Sectorul european al berii este responsabil pentru crearea, direct si indirect, a doua milioane de locuri de munca, ceea ce reprezinta 1% din numarul total de locuri de munca din Uniunea Europeana. Mai mult aproximativ 1,4 milioane locuri de munca din industria ospitalitatii sunt datorate direct productiei de bere, alte sectoare cum sunt retail, agricultura si logistica fiind si ele strans legate de acest sector.

“Berea este un factor de stimulare a economiei Europei si un generator important de locuri de munca ce depaseste sfera productiei efective, impactand si industriile conexe. Pentru fiecare 1 loc de munca dintr-o facilitate de productie a berii, este creat unul in agricultura, unul in industria ambalajelor si logistica, unul in marketing, unul in retail si 11 in industria ospitalitatii,” a precizat Demetrio Carceller, presedinte al Berarilor Europei.

Conform datelor Ernst&Young, corespunzatoare anilor 2011 si 2012, dupa o perioada de declin, productia si volumul consumului in sectorul european al berii indicau semne de revenire, cu un nivel al taxelor colectate la bugetele statelor membre UE de 53 miliarde de euro, ca urmare a productiei si vanzarii berii.

“In ciuda conditiilor economice dificile, numarul facilitatilor de productie a berii din Europa este in crestere. Acestea variaza de la jucatori internationali, la companii mici sau medii si mini-berarii,” a adaugat Brigid Simmonds OBE, chief executive al British Beer&Pub Association.

Premierul Victor Ponta a declarat ca accizele vor fi indexate de la 1 ianuarie 2014 in functie de rata inflatiei si nu de cursul de schimb afisat de BCE in data de 1 octombrie.

Guvernul estimeaza ca va incasa 1,1 miliarde de lei anul viitor ca urmare a calcularii accizei in functie de inflatie.

Scaderea consumului de bere pe primele opt luni, cu 8%, a adus piata la cel mai mic nivel de dupa 2008, aferent perioadei mentionate, potrivit datelor Asociatiei Berarii Romaniei.

Fondata in 1958 si avand sediul la Bruxelles, organizatia Berarii Europei cuprinde asociatiile nationale ale berarilor din statele membre ale EU, la care se adauga cele ale Norvegiei, Elvetiei si Turciei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri