Criza a adus multe schimbari in piata muncii, insa una dintre cele mai importante este cu siguranta reducerea numarului de pozitii deschise in companii. Acest lucru ar fi trebuit in mod normal sa ii ambitioneze pe tineri sa se prezinte cat bine in fata angajatorilor. Paradoxal, o multime de candidati depun in continuare CV prost facute, la intamplare, pentru pozitii pentru care nu au pregatirea necesara si isi anuleaza din start sansele de a fi recrutati, a declarat pentru wall-street.ro Stefan Teisanu, organizator al evenimentului Targul de Cariere.

La un targ de joburi organizat in orice oras din tara, raportul de candidati pe loc de munca disponibil este de circa 3 la 1. De exemplu, intr-un targ organizat in Timisoara sunt disponibile intre 1.000 si 1.500 de locuri de munca, in timp ce numarul vizitatorilor se ridica la o medie de 5.000 de persoane.

Neschimbata ramane pretentia multora dintre proaspetii absolventi ai diverselor facultati de management, care cauta, cu mare dezinvoltura, «posturi de manager».

Stefan Teisanu"Pare o gluma, dar va asigur ca nu e. Inca mai exista multi candidati neinformati, care sunt mereu in asteptare de oferte de undeva, fara insa a face investigatii serioase pentru cariera lor. Ei depun zeci de CV-uri facute prost, fara sa se intrebe daca are rost sa le depuna peste tot, apoi sunt dezamagiti pentru ca nu primesc oferte pe masura asteptarilor (de multe ori nerealiste)", a explicat Teisanu.

La polul opus sunt specialistii din domeniul IT, "vanati" de angajatorii inca din anii de liceu.

"Am fost martorii disparitiei de la evenimentele de profil a candidatilor cu ani multi de experienta in domeniul IT, unde salariile au crescut mult, iar concurenta intre companii e mare: specialistii experimentati in IT sunt vanati de companii, asa ca nu mai simt nevoia sa participe la evenimente de cariera, lasandu-le locul aici celor cu mai putina experienta in domeniu. (...) In IT, de exemplu, companiile ajung sa «aconteze» tineri chiar de pe bancile liceului, implicandu-i in programe de pregatire prin care ii tin aproape, urmand sa le ofere joburi la postul potrivit", a adaugat acesta.

De la "turisti de targ" la tineri informati

Teisanu spune ca tinerii care participa la targurile de cariera din tara variaza de la „turistii de targ” care vin din curiozitate la primele editii intr-un oras nou, pasind atenti pe centrul culoarului dintre standuri, nedorind sa intre in vorbe cu companiile, la tinerii imbracati cu grija, pregatiti cu CV-uri si cu informatii despre companiile pe care le targeteaza la targuri.

Cei care isi cauta activ si serios un loc de munca trebuie sa stie ca cele mai multe slujbe disponibile sunt in inginerie (auto, tehnic, proiectare etc.), IT (hardware si software), financiar-bancar si BPO (limbi straine variate, pregatire economica de baza).

"Cele mai active sunt pietele tehnice (IT, inginerie), unde companiile se concentreaza tot mai mult pe programe proprii de atragere, formare si retentie a personalului. (...) . In general, in industriile unde nu candidatul conduce, iar angajatorul isi permite cu adevarat sa aleaga, se solicita tot mai mult in ultimii ani abilitati non-tehnice (soft) precum spiritul de initiativa, proactivitatea si orientarea spre gasirea solutiilor. De asemenea, odata cu cresterea mare a numarului de absolventi de facultate in Romania si cu scaderea calitatii pregatirii acestora in multe dintre domeniile de studiu, angajatorii au inceput sa fie tot mai atenti si la testarea capacitatile lor tehnice. O alta cerinta tot mai frecventa este disponibilitatea la relocare - in alte orase din tara sau chiar in strainatate", a explicat Stefan Teisanu.

Joburi IT

Pe de alta parte, pentru ca numarul oportunitatilor de cariera a crescut vertiginos in ultimii ani si pentru ca experienta si „gura lumii” au pus deja multe etichete pe brandurile angajatorilor, Teisanu spune ca si candidatii sunt tot mai atenti, la randul lor, la cateva aspecte pe care le considera esentiale: renumele companiei (masurat pe subiecte ca atmosfera de lucru, calitatea si stilul managerilor directi, provocarile profesionale ale jobului) si stabilitatea/siguranta locului de munca.

El arata ca pachetul salarial nu este decat pe locul al cincilea in topul criteriilor de decizie a candidatilor tineri in momentul alegerii unui nou loc de munca.

Domenii cu potential in reducerea somajului in randul tinerilor

Romania are o problema reala cu numarul somerilor tineri, datele oficiale ale ANOFM arata ca zeci de mii de tineri sub 25 de ani nu au un loc de munca, insa cifra din piata pare sa fie mult mai mare.

"Pentru categoria tinerilor cu studii superioare absolvite sau in curs, carora noi ne adresam, pot spune ca aici am miza pe cateva specializari care nu se invata in scoli, precum cele din domeniul vanzarilor sau al achizitiillor. In aceste cazuri sunt mai importante disponibilitatea la invatare si la efort decat pregatirea si experienta profesionala. De asemenea, domeniul financiar este foarte important, oferind numeroase posibilitati de joburi tip «entry», care nu necesita experienta de munca si sunt foarte potrivite pentru reconversie profesionala. Vorbitorilor de limbi straine, de obicei altele decat engleza – considerata deja limba de baza - le e mai usor decat altora, atata timp cat sunt dispusi sa inceapa o cariera de la un nivel de baza in privinta responsabilitatilor si a salariului", a mai spus Teisanu.

Stefan Teisanu are 30 de ani si a devenit antreprenor in 2006, impreuna cu prietenul sau Mihai Cotos. Cei doi au inceput au organizat in toamna lui 2006 prima editie a Targului de Cariere, care a devenit ulterior cea mai mare retea de evenimente de cariera din Romania. In 2008 cei doi au fost desemnati „Tinerii Antreprenori ai Anului” in Romania, distinctie acordata de Junior Achievement. Un an mai tarziu au castigat o finantare europeana de aproape un milion de euro, pentru a dezvolta proiectul Targului de Cariere. Alaturi de echipa de la Fapte, organizeaza si Photo Romania Festival, cel mai mare festival de gen din Europa de Est, si Jazz in the Park, festival de muzica dedicat comunitatii clujene.

Sursa foto: Angajat tineri, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri