Mai multi investitori straini si romani testeaza puterea vantului in zona Tulcea pentru a instala centrale eoliene, a declarat , pentru NewsIn, administratorul uneia dintre primele societati producatoare de energie eoliana din tara, Ecoprod Energy, Nicolae Oprea.

"Germani, austrieci, portughezi, spanioli, italieni, toti vor sa construiasca centrale eoliene in Tulcea. Stiu ca o firma mare germana, de fapt cea mai mare companie producatoare de centrale pe vant din Germania, Enercon, vrea sa instaleze astfel de centrale in comuna Mihai Viteazu din Tulcea si face in prezent masuratori. Este o batalie foarte mare pe cele mai bune locatii pentru ca vorbim de energia viitorului", a spus administratorul Ecoprod Energy.

Potrivit lui Oprea, exista o harta a vanturilor in Romania iar cea mai buna zona pentru instalarea de centrale eoliene este zona Marii Neagre, platforma continentala, urmata de litoral zona Costinesti si apoi Dobrogea.

Administratorul Ecoprod Energy a mai afirmat ca societatea pe care o conduce va investi in perioada imediat urmatoare 3,5 - 4 milioane de euro in constructia unui parc de centrale eoliene in Tulcea, primul din tara, care va avea o productie totala de 3,2 MWh. "Avem in studiu trei locatii, vom decide saptamana viitoare care este cea mai buna varianta si vom incepe lucrarile pentru ca vrem ca in martie 2007 sa incepem sa producem energie", a aratat Oprea. Potrivit reprezentantului Ecoprod Energy, turbina care exista la Ploiesti si care are o capacitate de 660 KWh va fi relocata in parcul din Tulcea. Alaturi de aceasta vor fi instalate alte trei centrale cu o putere de 150 KWh fiecare. Reprezentantul producatorului de energie eoliana a mai spus ca mai multi investitori straini fac in prezent masuratori pentru ridicare de astfel de parcuri, asa cum exista in Germania si Austria.

Durata de recuperare a investitiei intr-o centrala eoliana dureaza in general 6-7 ani, dar cu o buna gestionare poate ajunge la 5 ani, a adaugat Oprea.

O alta companie care produce energie eoliana si are planuri mari pentru viitor este Pentium Satu Mare. "Am investit 300.000 de euro intr-o centrala eoliana la Tulcea, care are o putere maxima de 550 MWh. Dupa primele cinci luni de functionare putem spune ca ne vom recupera investitia in urmatorii trei ani de zile", a declarat agentiei NewsIn administratorul Pentium, Dan Chincea. Potrivit lui Chincea, compania intentioneaza sa investeasca aproximativ un milion de euro pentru achizitionarea in septembrie a unei centrale cu o putere de 1 MWh.

"Daca o sa obtinem finantare vom pune pe picioare si aceasta centrala si tot la Baia, in Tulcea. De data asta vrem sa luam una noua si nu second-hand cum este cea pe care o avem acum", a mai spus Chincea. El a adaugat ca firma sa intentioneaza sa creeze in comuna Baia (judetul Tulcea) un parc de centrale eoliene cu o putere totala de 20 MWh. "Facem planul ca in urmatorii doi ani sa construim un parc de centrale. Depindem foarte tare si de fondurile structurale care vor veni de la UE pentru ca vrem numai centrale noi si investitia se cifreaza la peste 20 de milioane de euro", a mai spus administratorul Pentium.

La randul sau, administratorul unei alte societatii producatoare de energie electrica din vant, Ileximp Bristrita, a declarat, pentru NewsIn, ca a instalat la inceputul acestui an o centrala eoliana in pasul Tihuta. Ilies Martin a afirmat ca respectiva centrala are o capacitate de 250 KWh si a fost instalata in urma unei investitii de 300.000 de euro. Reprezentantul Ileximp a mai spus ca daca va avea banii necesari va mai cumpara o centrala eoliana pentru ca el crede ca poate fi o afacere de succes.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri