Lukoil ar putea construi o rafinarie pe tarmul turcesc al Marii Negre, iar investitia estimata s-ar ridica la doua miliarde de dolari, a declarat citat de NewsIn Constantin Tampiza, directorul general Lukoil Romania.

Unul din motivele deciziei este dorinta companiei petroliere ruse sa evite un potential conflict cu autoritatile anticoncurentiale din Romania, unde Lukoil are deja o cota de piata de 27 la suta, potrivit lui Tampiza. El a explicat cu acest prilej ca Lukoil si-a pierdut interesul pentru compania Petrom, atunci cand ea a fost scoasa spre privatizare, tot din dorinta de a nu intra in conflict cu legile concurentei.

Rafinaria ar avea o capacitate de 10 milioane de tone de titei, triplu fata de rafinaria Petrotel, detinuta de compania rusa la Ploiesti. Lukoil mai detine inca doua rafinarii in zona Marii Negre, langa Burgas in Bulgaria si langa Odesa in Ucraina. Tampiza a prezentat si alte perspective de dezvoltare ale companiei Lukoil care includ deschiderea unui lant de benzinarii in parteneriat cu societatea slovena "Petrol". Statiile de carburanti se vor gasi pe teritoriul Sloveniei, Croatiei, Macedoniei si Serbiei.

Comentand zvonurile conform carora Lukoil ar purta discutii cu maghiarii de la Mol pentru un eventual parteneriat, Tampiza a declarat: "Au fost niste intalniri, Mol este interesata de petrolul rusesc, insa in acest moment nu mai purtam discutii".

Directorul general al Lukoil a mai declarat ca Lukoil relizeaza studii de fezabilitate pentru producerea de biodiesel la Ploiesti, combustibilul obtinut urmand sa fie destinat consumului intern si pentru export in Bulgaria. Tampiza a spus ca compania preconizeaza construirea unei unitati cu o capacitate de 100.000 de tone, insa nu a precizat si termenul la care Lukoil va produce efectiv biodiesel in Romania.

Tampiza nu a precizat nici materia prima care ar putea fi folosita pentru productia carburantilor, insa sustine ca combustibilul biodiesel va fi obtinut prin tehnologii de ultima generatie, iar calitatea va fi identica cu cea din tarile care produc deja biodiesel si care au mai multa experienta in combustibili alternativi.

Carburantii biodiesel sunt o alternativa ecologica la motorina, fiind cu mult mai putin poluante, dar ofera si avantajul ca pot fi produse din mai multe surse regenerabile, principala modalitate folosita fiind uleiurile vegetale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri