Nuclearelectrica a reziliat contractul cu singurul producator roman de uraniu, Compania Nationala a Uraniului (CNU), dupa ce acesta a cerut majorarea cu 76% a pretului agreat pentru livrari, pretul solicitat fiind cu mult peste cel din piata, a informat, joi, producatorul de energie nucleara.

Administratorul centralei de la Cernavoda a ajuns astfel sa cumpere uraniu de la compania canadiana Cameco.
Nuclearelectrica a incheiat in anul 2014 un contract de furnizare de pulbere sinterizabila de dioxid de uraniu (UO2) cu CNU pentru o perioada de 36 de luni la un pret de 475 lei/kg UO2, pret ce putea fi ajustat cel mult o data la 12 luni, prin negociere, in situatii justificate, incheindu-se in acest sens acte aditionale la contract cu acordul partilor, arata compania intr-un comunicat al Nuclearelectrica, conform Mediafax.

CNU a livrat, conform contractului, la pretul negociat, o perioada de aproximativ doi ani. In noiembrie 2015, CNU a notificat SNN ca nu mai poate realiza livrarea de UO2 la pretul negociat si agreat cu SNN de 475 lei/kg si a pus in vederea SNN ca nu va realiza livrarea efectiva de UO2 aferenta lunii decembrie 2015.

"Din punct de vedere al asigurarii functionarii FCN Pitesti si operarii CNE Cernavoda in conditii sigure, refuzul livrarii de UO2, cu nerespectarea graficului de livrare si a clauzelor contractuale, reprezinta un risc in continuarea functionarii FCN Pitesti si operarii normale a CNE Cernavoda, risc pe care Nuclearelectrica, companie care asigura 20% din necesarul de consum de energie al Romaniei, trebuie sa il gestioneze intr-o maniera foarte responsabila si cu respectarea conditiilor legale", potrivit Nuclearelectrica.

Pretul propus de CNU este mult mai mare decat cel de piata si cu 76% mai mare decat pretul agreat prin contract intre SNN si CNU in anul 2014, fiind imposibil de sustinut financiar de Nuclearelectrica, afirma compania.
Acceptarea acestei majorari semnificative de pret, coroborat cu faptul ca in anul 2016 productia de energie a Nuclearelectrica va fi mai mica din cauza opririi planificate extinse a Unitatii 1 CNE Cernavoda si cu pretul energiei pe piata competitiva, ar conduce la vanzarea energiei sub costul de productie si chiar la inregistrarea de pierderi financiare.

"Nuclearelectrica este o companie listata pe piata de capital, care respecta legislatia aplicabila, o astfel de majorare neputand fi justificata financiar si legal in acest context", mentioneaza societatea.

In calitate de companie listata, Nuclearelectrica este obligata sa raporteze tranzactiile pe care le face. De asemenea, in cazul in care tranzactia se realizeaza la un pret pe care autoritatile fiscale il considera ca fiind mai mare decat pretul pietei, atunci "diferenta si taxa pe valoarea adaugata aferenta ar deveni cheltuieli nedeductibile, ingreunand si mai mult situatia Nuclearelectrica".

Reprezentantii Nuclearelectrica afirma ca inteleg situatia dificila a CNU, motiv pentru care au acordat si un termen de remediere si posibilitatea de a incheia un act aditional la contract, insa propunerile nu au determinat "o abordare mai flexibila din partea CNU".

Pentru a gestiona corespunzator astfel de situatii care ar creste riscul aferent necontinuarii activitatii Nuclearelectrica ]n conditii normale, compania a calificat inca din anul 2008 un al doilea furnizor de pulbere sinterizabila de UO2, Cameco Inc Canada.

“Avand in vedere refuzul CNU de a realiza livrarea de UO2 aferenta lunii decembrie, existand riscul pentru SNN de a nu putea asigura functionarea FCN Pitesti si CNE Cernavoda in conditii normale, Nuclearelectrica a initiat in luna decembrie 2015 o procedura competitiva de urgenta intre cei doi furnizori calificati, CNU si Cameco Inc Canada. Ca urmare a analizei ofertelor de pret, SNN a declarat castigatoare compania Cameco, pretul ofertat de acest furnizor fiind pretul cel mai mic dintre cele doua oferte, cu mult sub pretul ofertat de CNU, la nivelul pretului de piata, cu toate taxele incluse", potrivit comunicatului Nuclearelectrica.

Oficialii Nuclearelectrica spun ca in prezent, compania are asigurat necesarul de UO2 pentru functionare in conditii normale.

Directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, a declarat, marti, la ZF Power Summit, ca Nuclearelectrica a anuntat ca va cumpara uraniu de la orice furnizor care ofera un pret avantajos, Romania incepand sa importe uraniu dupa ce SNN a reziliat, in decembrie, contractul cu CNU.

Fostul presedinte Traian Basescu a criticat, joi, demersul Centralei nucleare de la Cernavoda de a cumpara combustibil nuclear de la compania Camenco, din Canada, cerandu-i premierului Dacian Ciolos sa opreasca aceasta "ticalosie" si sa vina in sprijinul Compania Nationale a Uraniului.

"Aflu cu surprindere ca, la Centrala nucleara de la Cernavoda, nu se mai cumpara combustibil nuclear de la Compania Nationala a Uraniului. Directorul Nuclearelectrica, doamna Daniela Lulache, a decis sa achizitioneze combustibilul nuclear din Canada, de la compania Camenco. Motivul ar fi pretul mai bun", a declarat fostul presedinte Traian Basescu, intr-o postare pe Facebook.

El a afirmat ca un astfel de demers ar duce la dependenta Romaniei de combustibilul nuclear din alte tari, posibil chiar din Rusia.
"Nu am dubii ca pretul canadienilor este mai bun. Problema este ca pretul va fi mai bun doar pina cind Romania nu va mai produce combustibil nuclear. Pe urma, va veni dependenta de canadieni sau, de ce nu, de rusi", a sustinut Basescu.

Compania Nationala a Uraniului este singurul furnizor din Romania de pulbere sinterizabila de dioxid de uranium (UO2), care constituie materia prima pentru fabricarea combustibililui nuclear necesar functionarii centralei de la Cernavoda.

Sursa foto: Nomad_Soul / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri