Operatiunile de vanzare-cumparare sau de fuziune reprezinta unul dintre indicatorii cei mai importanti care sugereaza valoarea unei companii, a unei industrii sau chiar a unei economii. In ultimi ani au fost vandute companii romanesti in valoare de miliarde bune de euro, cele mai multe fiind achizitionate de straini.
Activitatea intensa si cresterea valorica a privatizarilor sunt trasaturile comune care caracterizeaza fuziunile si achizitiile din Romania ultimilor ani.

Romania ocupa una din pozitiile fruntase pe piata regionala de fuziuni si achizitii din punct de vedere al ritmului de crestere al numarului si a valorii totale estimate a tranzactiilor. Numarul tranzactiilor aproape s-a triplat anul trecut in comparatie cu 2004, iar valoarea totala estimata a pietei a atins suma totala de 5,8 miliarde dolari. Cresterea numarului tranzactiilor (117) a fost insotita si de cresterea valorii medii estimate atingand 65 milioane dolari fiind astfel un indicator al sporirii capitalizarii companiilor.

Istoria achizitiilor si fuziunilor e plina de esecuri rasunatoare pe plan international, iar unele studii cifreaza rata de succes la 50-60%.

Insa cum au evoluat in primele doua treimi ale anului tranzactiile initiate de investitorii straini pe piata romaneasca? Cum s-a manifestat interesul pentru investitii in Romania din partea cumparatorilor din Statele Unite ori din tarile Uniunii Europene in primele opt luni ale anului in curs?

Asigurarile au dat tonul la tranzactii

Gheata a fost sparta la inceputul anului de grupul american Aon, al doilea mare jucator de pe piata de brokeraj in asigurari din lume, care a cumparat compania KaRo, al doilea mare player de brokeraj de pe piata romaneasca.

Luna ianuarie a fost caracterizata printr-o apatie generala, detasandu-se categoric momentul in care cel mai important jucator de pe piata de outdoor din Elvetia, Affichage, a achizitionat Churchill, a treia companie de pe piata de publicitate outdoor din Romania, piata evaluata de specialisti la aproximativ 35 milioane de euro.

In termeni de achizitii si fuziuni, prima luna a anului s-a incheiat cu finalizarea tranzactiei prin care Rompetrol a cumparat cel mai mare distribuitor independent de carburanti din Franta.

Luna februarie a continuat trendul linistit al preluarilor de companii, remarcandu-se doar Petrom, cea mai mare companie din Romania, care a vandut afacerea de ape minerale Carpatina care, dupa volumul productiei de apa minerala imbuteliata, este si astazi unul din primii jucatori dintr-un total de peste 30 de fabrici existente pe piata.

Islandezii si indienii au adus sute de milioane de euro pentru piata pharma din Romania

Sumele mai mari au aparut odata cu incheierea celui mai important deal al lunii martie in care compania farmaceutica islandeza Actavis a achizitionat producatorul de medicamente oncologice autohton Sindan. Pretul platit de Actavis a fost de aproape 147,5 milioane de euro (177 milioane de dolari). Islandezii s-au orientat bine in contextul in care Sindan a inregistrat anul trecut o crestere de 68% a profitului brut, ajungand la valoarea de 46,5 milioane de lei noi. Cifra de afaceri a producatorului de medicamente de uz oncologic a fost de 245,5 milioane de lei noi, in 2005. Pentru acest an, veniturile estimative ale Sindan s-ar putea ridica la suma de 80 de milioane de euro.

Un moment foarte important in sectorul tranzactiilor corporatiste s-a produs tranzactia inceputului de an in Romania: compania romaneasca de farmaceutice, Terapia, a fost achizitionata de compania indiana Ranbaxy. Valoarea tranzactiei se ridica la 324 milioane de dolari, Ranbaxy detinand o cota de 96,7% din actiunile producatorului autohton.

Aceasta achizitie a reprezentat o mutare strategica pe piata europeana a Ranbaxy Laboratories, care doreste sa atinga vanzari de doua miliarde de dolari pana in 2007, devenind astfel una din primele cinci companii de profil din lume. Pentru Ranbaxy, achizitionarea Terapia va deschide noi oportunitati pe piata cu cea mai mare crestere din Europa Centrala si de Est.

Luna martie s-a incheiat cu o mutare strategica pe piata mezelurilor Caroli Foods a achizitionat compania clujeana de profil Maestro Industries, Caroli intarindu-si astfel prezenta pe piata locala care ajunge anual la peste 400 de milioane de euro.

Inceputul lunii aprilie nu s-a caracterizat printr-un numar mare de "mariaje corporatiste", remarcandu-se doar preluarea de catre Petrom a 30 de benzinarii MOL. Ca parte a tranzactiei, MOL va primi 11 benzinarii de la Petrom si OMV Romania, iar Petrom va plati diferenta, valoare pe care partenerii au refuzat, insa, sa o faca publica. Acesta a fost primul pas prin care compania a incercat sa isi mareasca cota de piata pe segmentul de retail, cota ce va ajunge la 30% pana in anul 2010, conform estimarilor facute de reprezentantii companiei.

Americanii s-au prins de potentialul pietei romanesti

In mod evident, decizia Pepsi Americas, cel de-al doilea imbuteliator al bauturilor racoritoare Pepsi - Cola la nivel mondial, de a cumpara anul acesta o participatie de 51% la grupul Quadrant-Amroq Bottling, producatorul si distribuitorul bauturilor Pepsi in Romania, la care detine deja 49% din titluri, a constituit cel mai important moment al lunii aprilie in materie de achizitii si fuziuni. In vara anului trecut, israelienii care detineau in totalitate grupul QAB au vandut celor de la Pepsi Americas 49% din actiunile companiei in schimbul sumei de peste 50 milioane de dolari. In mod normal, preluarea integrala a afacerii Pepsi in Romania ii va costa pe americani cu mult peste suma platita in iunie 2005.

Luna mai a fost categoric cea mai bogata, fiind caracterizata de un val puternic de achizitii si fuziuni pe piata autohtona. Inceputul a fost in forta prin mutarea fondul de investitii suedez Oresa Ventures care a achizitionat un pachet de actiuni la producatorul de lacuri si vopsele Guzu Chim, unul dintre primii trei jucatori de pe piata de profil. Tranzactia a fost estimata ulterior la 9 mil. euro.

In industia media romaneasca nu s-au produs multe mutari. Se remarca decizia PubliMedia, compania de publishing a MediaPro, de a achizitona un pachet majoritar din actiunile societatii Crucisatorul, care editeaza cotidianul Gandul, dar mai ales mutarea anului pe piata media in care trustul de presa Realitatea Media al carui actionar majoritar este omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, care detine posturile de televiziune Realitatea TV si The Money Channel, a finalizat negocierile cu grupul de presa Catavencu pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni. Surse apropiate tranzactiei au mentionat ca pachetul de actiuni achizitionat reprezinta intre 70 si 80% din Grupul Catavencu.

Bancile intra in scena tranzactiilor corporatiste

Una din cele mai interesante achizitii corporatiste este reprezentata de preluarea Mindbank, una dintre cele mai mici banci autohtone, de catre ATEbank, al cincilea mare jucator din sistemul bancar elen. Tranzactia a fost estimata la peste 30 de milioane de euro. 'Deal-ul' a fost intermediat de casa de investitii Capital Partners, detinuta de trei fosti bancheri: Doru Lionachescu (fost director general adjunct la Bancpost), Andrei Diaconescu si Victor Capitanu ( ultimii doii cu experienta la Alpha Bank si Bancpost).

O alta tranzactie de ordinul sutelor de milioane s-a incheiat la finele lunii mai cand GE Money, divizia internationala de servicii financiare a General Electric, a anuntat achizitionarea pachetelor majoritare in cadrul a trei institutii financiare din Romania ( Ralfi, Motoractive si Domenia) . Valoarea estimativa a intregii tranzactii (pentru toate cele trei companii) este de aproximativ 140 milioane de euro.

Piata pharma din Romania a fost marcata la inceputul verii de o alta tranzactie insemnata. Concernul german Andreae - Noris Zahn a anuntat atunci achizitia companiei Farmexpert, care raportase anul trecut afaceri de circa 90 mil. euro. Acest pas a reprezentat pentru germani prima achizitie straina pe piata de distributie a medicamentelor.

O alta piata destul de zbuciumata este cea a avocaturii. Decizia celei mai mari firme de avocatura din lume, Clifford Chance, de a veni in Romania a constituit un moment interesant in mediul de business si asa foarte linistit pe perioada verii. In iunie Clifford Chance s-a decis sa deschida un birou in Romania in asociere cu Badea, Georgescu & Asociatii. Biroul din Bucuresti a completat regiunea CEE in cadrul Clifford Chance, care mai are birouri in Budapesta, Moscova, Praga si Varsovia.

La inceputul lunii iunie s-a produs o alta miscare care a dinamizat sistemul bancar romanesc: reprezentantii bancii ungare MKB si actionarii bancii romanesti Romexterra Bank au semnat primele acte care permit inceperea preluarii pachetul majoritar de actiuni ale bancii romanesti.

Cu mai mult de o saptamana inaintea expirarii ofertei transmise tuturor actionarilor Romexterra Bank, MKB Bank si-a asigurat 50% plus o actiune, conditie minima necesara pentru a deveni actionarul strategic al Romexterra Bank.

Tranzactia s-a derulat conform asteptarilor, astfel MKB Bank a treia mare banca din Ungaria, detinuta in proportie de 89,62% de Bayerische Landesbank (Germania), va deveni actionar majoritar al Romexterra Bank pana la inceputul lunii acestei luni.

IT-ul, vedeta ultimelor doua luni

In timp ce al doilea mare producator de microprocesoare din lume, AMD (Advanced Micro Devices), cumpara compania canadiana care produce placi grafice ATI Tech, valoarea tranzactiei fiind estimata la 5,5 miliarde de dolari, o mutare atractiva se producea pe piata autohtona. Piata IT&C din Romania a inceput sa dea atunci in clocot, fondurile de investitii puternice din intreaga lume fiind din ce in ce mai interesate de retailul specializat in produse IT.

Fondul spaniol de investitii GED Capital a achizitionat la finele lunii iulie in Romania, prin intermediul GED Eastern Fund II, patru retele de distributie de telefoane mobile, punand astfel bazele pentru una dintre cele mai mari companii din acest sector, cu peste 100 de puncte de vanzare in principalele orase ale tarii. Valoarea totala a tranzactiei se ridica la aproximativ 4,5 milioane de euro. Compania, care va vinde servicii ale operatorilor Vodafone si Orange, va opera doua retele de distributie independente.

Dupa numai cateva zile, Adecco, companie Fortune Global 500, lider global in servicii de plasare de personal, cu o cifra de afaceri de peste 18 miliarde de euro in 2005, a achizitionat IP Devel, compania detinuta de Bogdan Putinica si Bogdan Daniel, ambii in varsta de 29 de ani. Compania elvetiana a platit atunci intre 6 si 7 milioane de euro pentru 76% din firma romaneasca de software IP Devel.

In mijlocul verii s-a produs al doilea mare deal de pe piata de publicitate outdoor din Romania. Multireklam, cel mai mare jucator de pe piata outdoor din Ungaria, a cumparat un pachet majoritar din compania Efect Media, unu; dintre cei mai importanti playeri de pe piata locala evaluata de specialisti la aproximativ 35 milioane de euro.

O a treia mare tranzactie din sectorul IT a fost reprezentata de miscarea companiei americana de software Adobe Systems care a achizitionat producatorul roman de software Interakt. Termenii achizitiei nu au fost facuti publici. InterAKT, o companie privata cu sediul central in Bucuresti, dezvolta aplicatii care permit companiilor crearea facila de aplicatii web de gesiune de continut, Intranet si e-commerce. Compania s-a concentrat pe crearea de produse pentru dezvoltatori web - inclusiv extensii software, plug-in si solutii informatice complete.

Cea mai recenta tranzactie din zona IT s-a realizat la sfarsitul lunii trecute. Omnilogic a achizitionat SoftNet Development Consulting, cea mai mare companie din grupul SofNet, specializat in dezvoltarea de solutii software. Omnilogic a cumparat toate actiunile SD&C cu bani gheata, insa valoarea tranzactiei a ramas confidentiala. SD&C a avut anul trecut o cifra de afaceri de 2,4 milioane dolari, peste jumatate din cifra de afaceri totala a grupului din care a facut parte pana la preluare. Directorul general al Omnilogic, Gabriel Marin, prognozeaza ca in 2007, compania achizitionata va avea o cifra de afaceri de 12-15 milioane dolari. El a adaugat ca tinta pe termen mediu este ca SD&C sa ajunga la o cifra de afaceri de 50 milioane dolari in cinci ani.

Cu adevarat ultima luna a apartinut IT&C-ului romanesc in materie de mariaje corporatiste. Potentialul pietei este in crestere dovedit de tranzactiile de milioane de euro. Analistii se intreaba care va fi amploarea si intensitatea achizitiilor in ultimele trei luni ale anului. Va continua ritmul alert din septembrie? Va ramane IT-ul romanesc principala zona de atractie pentru investitorii strategici? Cine va mai vinde si cine isi va mai concretiza intentiile de cumparare? Vor forta fondurile de investitii pe zona financiara, de exemplu, prin achizitionarea unor jucatori de pe piata autohtona de leasing? Raspunsurile acestor intrebari vor fi de urmarit in ultimele luni ale anului si astfel vom diagnostica mai usor starea economiei romanesti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri