Vizita la unitatile de productie ale Agricola Bacau a marcat, in principal, calitatea de furnizor oficial al Casei Regale, dobandita anul acesta. Potrivit oficialilor companiei, asocierea este menita sa aduca un spor reputational produselor Agricola Bacau si sa atraga un public cunoscator, nu numai de salam de Sibiu. In materie de carne de pasare, furnizoarea Casei Regale este deja compania Transavia, iar Agricola Bacau, pe langa salamul de Sibiu va furniza produse din categoria Puiul Fericit, care are o perioada mai lunga de viata, de pana la 60 zile.

Infiintata dupa Revolutie, aflam ca in materie de traditie, Agricola Bacau a preluat istoria de 50 de ani in productia salamului de Sibiu si de 60 de ani in ceea ce priveste ferma de pui din Bacau. Salamul de Sibiu este, de altfel, cel mai important brand in toate categoriile de produse pe care le pune compania pe piata, urmat de carnea de pui cu crestere lenta.

Agricola Bacau: 100.000 de capete de pui livrate zilnic

ASR Principesa Maria, in centru, la ferma de pui Agricola Bacau

Grupul Agricola are in componenta patru companii, Agricola, Salbac, Europrod si Avicola. Dintre acestea, zilnic, Agricola livreaza 100.000 de capete de pui. Livrarea acestei cantitati uriase este realizata de cele patru ferme specializate in reproducerea pasarilor, cele 15 ferme pentru cresterea lor si abatorul de pasari. Prin introducerea in lantul de productie a fabricii de nutreturi combinate, in fiecare an, sunt produse circa 82.000 tone de hrana. In acelasi timp, la Salbac, salamurile sunt pregatite in doua fabrici, unde zi de zi, 20 de tone de carne crud-uscata si fiert-afumata este preparata, provenind de la animale si pasari.

La Europrod, peste 12 tone de produse preparate si semipreparate sunt produse zilnic, trecute cateva secunde printr-o baie de ulei incins sau coapte la aer cald si ambalate. Nu in ultimul rand, Avicola dispune de 18 hale de gaini ouatoare dispuse pe o suprafata totala de 20 de hectare. Capacitatea de productie de oua pentru consum ajunge la 75 de milioane pe an.

Camera de productie a salamului de Sibiu

Agricola Bacau: Nu exista pui injectati in Romania

In 2011, arata Grigore Horoi, presedintele Agricola Bacau, compania a decis sa isi diversifice productia de carne de pui, cu o rasa importata din Belgia, destinata cresterii lente, sub brandul Puiul Fericit. Nu este singurul producator din Romania care pune pe piata aceasta categorie de pui, insa spre deosebire de puiul clasic, a carui durata de viata este de 30-40 de zile, Puiul Fericit are o perioada mai lunga de viata de pana la 60-65 de zile, traieste in spatii cu densitati reduse si are o dieta bazata in special pe porumb.

Citeste si:

"Reactiile consumatorilor au depasit asteptarile noastre astfel incat din 2011 si pana acum ne-am triplat capacitatea de productie la Puiul Fericit. Anul acesta, Agricola va vinde cam 7% din ceea ce produce in materie de carne de pasare - 42.000 de tone - sub forma puiului cu crestere lenta", a declarat Grigore Horoi. Cristi Calin, corporate PR manager Agricola Bacau, a adaugat ca exista, totusi, in Romania perceptia, care se vehiculeaza in special pe retelele de socializare, ca puii sunt crescuti cu hormoni si antibiotice, lucru pe care legislatia din Uniunea Europeana il interzice insa. Aceasta perceptie s-a dezvoltat tocmai pentru ca puii sunt sacrificati, de regula, la 30-40 de zile. Opinia a fost intarita si de Tatiana Cimpoescu, vicepresedinte Agricola Bacau care a declarat ca "nu exista pui injectati in Romania".

Puiul Fericit

Brexit da peste cap exporturile in Marea Britanie

Agricola Bacau exporta salam de Sibiu, carne de pui si semipreparate in multe tari europene, printre care Marea Britanie, Germania, Olanda, Franta s.a.m.d.. O pondere de 14% din productia de carne de pui a fost destinata exporturilor anul trecut.

"In Marea Britanie avem unii dintre cei mai importanti clienti ai Agricola Bacau. Plateau foarte bine pentru un produs sofisticat in materie de carne de pasare. Daca Brexit-ul isi atinge scopul este posibil sa ramanem cu o serie echipamente special achizitionate pentru a onora acele comenzi, echipamente care nu sunt suficient amortizate", arata Grigore Horoi.

Daca anul trecut productia de carne de pasare a fost de peste 42.000 de tone, in ceea ce priveste salamul de Sibiu cantitatea pusa pe piata a fost de 1.100 de tone, iar anul acesta Agricola Bacau are o tinta de productie de 1.400 de tone. Pe toata categoria de salam crud-uscat productia a fost 2.400 de tone in 2015, iar planul pentru 2016 prevede 2.800 tone. Cota de piata a Agricola pe salamul de Sibiu a fost de aproximativ 50% in 2015, potrivit companiei. Planul de investitii, pentru toate firmele grupului, cumuleaza undeva intre 6 si 7 milioane de euro. In acest an, fabricile de la Salbac au cel mai mare buget, de 4,8 milioane, iar ferma de pui doua milioane de euro.