Ministerul Economiei le va cere furnizorilor de energie electrica sa fie de acord cu publicarea contractelor de intermediere, motivand ca acest lucru \"le va spori prestigiul\", a declarat ieri ministrul de resort, Varujan Vosganian
"Am avut o intalnire cu ministrul justitiei Monica Macovei, pe tema publicarii contractelor de intermediere si am ajuns la concluzia ca, fiind contracte comerciale, nu pot fi publicate pentru ca majoritatea au clauze de confidentialitate. Prezentarea acestora ar genera procese si daune imense pe care ar trebui sa le platim", a spus Vosganian, citat de NewsIn.

El a mai aratat ca in aceste conditii se va intalni cu principalii furnizori de nergie electrica ca sa le solicite sa fie de acord cu publicarea acestor contracte. "Nu cred ca furnizorii nu vor dori pentru ca aceasta publicare le-ar spori prestigiul. Ar fi la fel ca si fondul social", a subliniat ministrul economiei. In opinia lui Vosganian, el trebuie sa-si faca datoria si sa respecte dorinta partilor.

In cursul acestei saptamani, ministrul economiei si cometului, Varujan Vosganian, a avut o intalnire cu producatorii de energie, in care a discutat despre publicarea contractelor de intermediere din energie, insa nu s-a ajuns la nicio concluzie, urmand ca o noua discutie cu acestia sa aiba loc ulterior intalnirii lui Vosganian cu ministrul justitiei, Monica Macovei, si cu presedintele Curtii Constitutionale.

MEC va face publice contractele de intermediere electricitate acolo unde partenerii de contract ai producatorilor si-au dat acordul asupra desecretizarii si intentioneaza sa publice si cotele de piata ale intermediarilor, a declarat, in urma cu o saptamana, pentru NewsIn, ministrul economiei, Varujan Vosganian. El a precizat ca a cerut producatorilor de energie electrica situatia centralizata a companiilor de intermediere care si-au dat acordul asupra publicarii contractelor. Vosganian a mai spus ca urmareste sa faca publica si ponderea pe piata de energie a fiecarui intermediar in parte, dupa modelul pietei bancare sau a asigurarilor, pentru a fi prevenite situatiile in care s-ar crea monopoluri sau oligopoluri pe aceasta piata.

Intermediarii in afaceri cu energie blocheaza publicarea contractelor incheiate cu complexele energetice, amenintand cu procese, in timp ce Ministerul Economiei nu da semne ca ar mai fi interesat de subiect, declarau, la mijlocul saptamanii trecute, agentiei NewsIn, surse din cadrul complexurilor energetice Turceni si Rovinari.

"Sunt mai multe companii care nu doresc sa le fie publicate contractele de achizitii energie electrica. I-am chemat la negocieri, dar nu am reusit sa-i convingem. Noi ne temem de procese care ar putea aparea pentru ca toate aceste contracte au clauze de confidentialitate", spuneau surse din cadrul Complexului Energetic Turceni. Potrivit acestora, complexul a trimis MEC spre publicare toate contractele solicitate pentru care companiile partenere si-au dat acordul.

La randul lor, reprezentanti ai Complexului Energetic Rovinari au spus ca societatile EFT, Energy Holding, CEZ Electrica Oltenia si Arelco Distributie nu vor sa le fie publicate contractele de cumparare energie electrica. "Sunt companii puternice, care au actionari straini si care refuza publicarea contractelor. Exista si amenintari cu procese si discuta cu noi prin avocatii lor", explicau surse din cadrul Complexului Rovinari. Potrivit acestora, oficiul juridic din cadrul complexului a sfatuit conducerea sa nu insiste pentru ca toate aceste contracte, care au clauze de confidentialitate si nu pot fi desecretizate fara acordul celeilalte parti, sunt protejate in fata legii.

Reprezentantii celor doua complexuri mai spuneau ca Ministerul Economiei nu le-a cerut sa insiste pentru publicarea contractelor, de altfel nemaifacandu-le nicio solicitare pe aceasta tema inca de luna trecuta.

In prima parte a lunii decembrie, presedintele Traian Basescu l-a atentionat pe Varujan Vosganian la investirea in functia de ministru al economiei ca firmele straine au fost de acord sa-si publice contractele de privatizare, in timp ce firmele romanesti nu vor desecretizarea contractelor de achizitie energie electrica. Contractele de privatizare din energie au fost publicate pe site-ul MEC pe data de 30 noiembrie 2006, dupa ce investitorii straini si-au dat OK-ul.

Fostul ministru al economiei, Codrut Seres, a emis un ordin, dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) din luna noiembrie, prin care le-a cerut tuturor producatorilor de energie, companii de stat, ca pana la 11 decembrie 2006 sa obtina acordul intermediarilor pentru publicarea contractelor de vanzare electricitate.

Vosganian: Energy Holding este cel mai mare furnizor privat de energie
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri