Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a inaintat ieri Grupului Rompetrol documentul care atesta finalizarea perioadei de monitorizare post-privatizare a rafinariei Petromidia si recunoasterea indeplinirii de catre investitor a tuturor obligatiilor asumate, potrivit unui comunicat al companiei.

Documentul emis astazi (joi) de AVAS demonstreaza ca orice acuzatie legata de modul in care a fost derulata privatizarea Petromidia este neintemeiata, rau-voitoare si motivata politic. Despre succesul transformarii acestei companii nu vorbesc doar cifrele seci ale rezultatelor financiare, ci si bunastarea comunitatii locale si respectul pe care ni l-am castigat in relatia cu partenerii de afaceri a declarat Dinu Patriciu, presedintele Grupului Rompetrol.

Pe parcursul celor cinci ani, Rompetrol Group a obtinut de la AVAS, indiferent de cine s-a aflat la guvernare, recunoasteri ale indeplinirii la scadenta a obligatiilor contractuale anuale, se mai arata in comunicat.

Grupul Rompetrol a preluat in februarie 2001, de la Fondul Proprietatii de Stat, Complexul Petrochimic Midia Navodari (Petromidia), al carui nume a fost ulterior schimbat in Rompetrol Rafinare. Grupul si-a asumat prin contract o serie de obligatii si investitii, printre care 225 de milioane investitii de mediu si tehnologice din cresteri de capital, etapizate pe o perioada de cinci ani, potrivit unui comunicat al Rompetrol remis, joi, agentiei NewsIn.

Reprezentantii Rompetrol arata ca, in 2000, Petromidia avea o cifra de afaceri de 286 milioane de dolari si procesa mai putin de un milion de tone de titei pe an. Potrivit comunicatului, in 2005, cifra de afaceri a rafinariei a atins nivelul de 2,15 miliarde de dolari, in timp ce valoarea profitului operational consolidat (EBITDA) ajunsese la 157,8 milioane de dolari, "cele mai bune rezultate de la infiintarea rafinariei in urma cu peste 30 de ani". in prezent, capacitatea de rafinare a Petromidia atinge aproape patru milioane de tone de titei pe an, iar, pentru urmatorii doi ani, tinta este de a ajunge la cinci milioane de tone.

Pe langa modernizarea si rentabilizarea activitatilor de rafinare, Grupul Rompetrol a investit si in repornirea partii de petrochimie de pe platforma, activitati care au fost aproape abandonate inainte de privatizare. Toate aceste rezultate au fost posibile in urma unui program de investitii de peste 300 milioane dolari, aplicat in ultimii cinci ani, mai arata reprezentantii companiei petroliere.

"Grupul Rompetrol are o experienta dovedita in a transforma mai multe active preluate, din societati decapitalizate si aproape falimentare, in afaceri de talie internationala. Toate restructurarile realizate au fost posibile fara a crea si convulsii sociale, o premiera fata de practica obisnuita in perioada de tranzitie a Romaniei", mai precizeaza comunicatul.

Afacerile grupului au insumat, de asemenea, o crestere semnificativa pe parcursul acestor ani, ajungand sa cuprinda 13 tari pe mai multe continente, fiind de peste sase miliarde de dolari in 2006 si estimate la 7,5 miliarde de dolari pentru anul in curs.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri