Agentia sarba de privatizare a extins cu 30 de zile termenul limita pentru finalizarea privatizarii producatorului de cupru RTB Bor, pentru care compania romaneasca Cuprom a depus cea mai buna oferta, urmand ca negocierile sa se incheie pana pe 4 martie, a informat un comunicat al agentiei.

"In conformitate cu Decretul privind vanzarea de capital si transferul proprietatii prin licitatie publica, termenul limita pentru incheierea contractului de vanzare si pentru transferul drepturilor de exploatare pentru minele si complexul metalurgic din Bor a fost extins cu 30 de zile, noul termen final fiind 4 martie 2007", se mentioneaza in comunicat, potrivit NewsIn

Procesul de privatizare cuprinde vanzarea si transferul drepturilor de exploatare asupra complexului RTB Bor, care cuprinde minele de cupru din Bor si Majdanpek (doua localitati din estul Serbiei, in apropiere de Drobeta Turnu-Severin), precum si o turnatorie si o rafinarie.

"Tinand cont ca s-au spus multe lucruri in presa privind procesul de negociere si ca negocierile sunt inca in curs cu Cuprom SA Romania, Agentia (de privatizare n.r.) face un apel catre toti participantii ca, in concordanta cu declaratia de confidentialitate semnata, sa nu ofere nicio informatie privind negocierile, public sau neoficial, pana ce acestea nu se finalizeaza", se mai spune in comunicatul mentionat.

Cuprom a fost selectionata de agentia sarba de privatizare sa demareze negocierile de vanzare, dupa ce a depus cea mai buna oferta in cadrul unei licitatii desfasurate in ultima luna a anului trecut. Producatorul metalurgic roman a oferit 400 milioane dolari (305 milioane euro) si s-a angajat sa faca investitii tehnologice de 150 milioane dolari, precum si "o serie de investitii semnificative pentru rezolvarea problemelor de mediu si a infrastructurii locale", potrivit reprezentantilor companiei.

Conditiile oferite de autoritatile sarbe sunt considerate acceptabile de catre conducerea Cuprom: statul sarb vinde activele si licentele de explortare detinute de RTB Bor si preia datoriile, care nu vor mai fi in sarcina investitorului. "Exista si un minim de angajati, 4.200 in total, care trebuie preluati. Am avut deja discutii cu sindicatele de acolo, care sunt deschise investitorilor straini", a declarat in decembrie, presedintele consiliului de administratie al companiei, Horia Simu.

RTB Bor isi desfasoara activitatea in estul Serbiei (aproape de Drobeta Turnu-Severin) si isi transporta productia pe Dunare, iar portul de referinta este Constanta, potrivit paginii de internet a societatii. Minele din Bor au fost date in exploatare in 1904, de Societatea Franceza a Minelor din Bor, cu sediul in Paris.

Cuprom este unicul producator de cupru electrolitic, sarma laminata, trefilata si conductoare emailate din Romania si unul din cei mai mari din estul Europei. Principalii clienti sunt producatori de cabluri electrice sau pentru industria auto din Europa.

Compania, care are ca actionari sase firme din Cipru controlate de doi fosti bancheri de la Citibank, Horia Simu si Horia Pitulea (vicepresedintele consiliului de administratie), precum si de Ionut Costea. Cuprom a realizat, in 2005, o cifra de afaceri de 112,3 milioane dolari si estimeaza venituri de 200 milioane dolari pentru 2006.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri