Decizia de scoatere a Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) de pe lista de monitorizare va fi luata joi dimineata, dupa ce miercuri, in sedinta de Guvern, premierul va avea o discutie cu ministrii muncii si finantelor, a declarat liderul sindical Matei Bratianu.

Presedintele Federatiei Sindicatelor din Posta si Comunicatii (FSPC), Matei Bratianu, a avut, marti dupa-amiaza, o discutie cu premierul Calin Popescu Tariceanu, care a promis ca va studia posibilitatea scoaterii Postei de pe lista societatilor monitorizate.

"Premierul mi-a spus ca a dat deja dispozitie la Ministerul Muncii si la Ministerul Finantelor Publice sa faca un studiu al societatilor aflate pe aceasta lista si ca in sedinta de Guvern de miercuri se va discuta daca Posta se mai justifica sa ramana pe lista de monitorizare", a spus Matei Bratianu, citat de NewsIn.

Liderul sindical a mai precizat ca Tariceanu a spus ca daca se confirma faptul ca Posta a iesit in fiecare an pe profit si ca nu a luat niciodata vreun imprumut, acesta nu are nimic impotriva ca societatea sa fie scoasa de pe lista de monitorizare.

Totodata, Bratianu a adaugat ca, daca Posta nu va fi scoasa de pe lista, lucratorii vor urma actiunile anuntate si anume, incepand de vineri, nu vor mai lucra ore suplimentare, ceea ce va duce la blocarea totala a activitatii in maximum patru-cinci zile.

Salariatii Postei Romane sunt nemultumiti de faptul ca societatea este monitorizata, in baza acordului cu Fondul Monetar International (FMI), ceea ce are drept consecinte mentinerea nivelului scazut al salariilor si imposibilitatea de a declansa greva pentru negocierea acestora. Compania Nationala Posta Romana (CNPR) a fost inclusa in 2001 de catre guvernul PSD pe lista societatilor monitorizate la solicitarea FMI, desi nu inregistra pierderi, nu primea subventii de la stat si a dat profit anual.

Potrivit lui Bratianu, in ultimii doi ani compania a avut un profit de peste 12 miloane de euro anual. Monitorizarea facuta in baza ordonantei de urgenta 79/ 2001 a dus la plecarea angajatilor din Posta, din cauza salariilor mici, iar, in prezent, personalul este mult subdimensionat fata de volumul activitatilor zilnice. FSPC cere statului roman scoaterea Postei de pe aceasta lista, pentru a putea face angajari si pentru a putea creste salariile.

Presedintele FSPC, Matei Bratianu, declara luni, intr-o conferinta de presa, ca salariul mediu al angajatilor postei este de 738 de lei, cu peste 20 de procente sub nivelul salariului mediu pe economie. Din cei 34.600 de salariati ai Postei Romane, aproape o treime au un salariu sub salariul minim pe economie, de 440 de lei, iar peste 25.000 de lucratori au un salariu cuprins intre 400 si 600 de lei, bani insuficianti pentru un trai de subzistenta, a mai spus liderul sindical.

Lucratorii din Posta mai reclama si faptul ca, din cauza orelor suplimentare si a greutatii cu mult peste cea legala pe care factorii o cara in fiecare zi, in 2006, postasii au avut peste 225.000 de ore de concediu medical, cele mai frecvente diagnostice fiind disfunctionalitati ale coloanei vertebrale, boli cardio-vasculare sau TBC.

Compania Nationala a Huilei ar putea fi scoasa de pe lista de monitorizare
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri