Aproximativ 3.500 de angajati de la Tractorul si Rulmentul Brasov si de la Nitramonia Fagaras au organizat un mars de protest in Brasov, fiind nemultumiti de planurile de restructurare ale societatilor si de neplata salariilor restante.
Potrivit liderului sindical de la Tractorul Brasov, Gheorghe Apostu, muncitorii sunt nemultumiti de planul de disponibilizare stability in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA).

Liderul sindical a precizat ca programul de restructurare, adoptat de catre reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului ( AVAS), difera fata de forma propusa de catre Consiliul de Administratie (CA). "Vor fi disponibilizati 1.800 de salariati, in prima faza, iar in cel mult 30 de zile vor fi disponibilizati si ceilalti 123 de angajati", a spus Apostu, citat de NewsIn. Conform programului initial, urma sa fie disponibilizati 1.573 de angajati in prima etapa si restul de 350, in urmatoarele sase luni.

"Este o lichidare fortata, probabil au vrut sa scape de presiunile sociale, iar aceste masuri fac posibile furturile pentru ca 123 de persoane nu pot face fata tuturor sarcinilor", a declarat liderul de sindicat. La marsul de la Brasov vor participa si aproximativ 1.500 de muncitori de la Rulmentul. Potrivit liderului sindical, Gabriel Dachim, principala nemultumire a acestora este sistarea aprovizionarii cu otel, fapt care duce la intreruperea activitatii. Dachim mai reclama si "tergiversarea privatizarii" de catre AVAS, desi exista doua scrisori de intentie pentru preluarea societatii, dar si "interesele politice", care vor conduce la distrugerea fabricii.

Sindicalistilor de la cele doua uzine brasovene li se vor adauga circa 250 de muncitori de la fabrica de explozibili Nitramonia Fagaras, dar si de la alte societati din Zarnesti, Ghimbav si Govora, precum si sindicalisti de la Federatia de Chimie si Petrochimie. La marsul de luni de la Brasov si-au anuntat prezenta si vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, dar si secretarul general al Blocului National Sindical, Matei Bratianu.

Marsul va incepe in jurul orelor 12.00 in centrul orasului si se va termina cu un pichet in fata prefecturii, unde sindicalistii vor depune coroane de flori. Muncitorii brasoveni au pichetat, saptamana trecuta, Prefectura din Brasov si au trimis o scrisoare deschisa premierului Calin Popescu Tariceanu si presedintelui Traian Basescu, pentru a se implica in rezolvarea situatiei de la cele trei fabrici, scrisoare la care nu au primit nici un raspuns.

Cel putin 1.000 de angajati ai uzinei Tractorul Brasov au iesit, in 1 februarie, in centrul orasului, nemultumiti ca nu si-au primit salariile pe ultima luna. Protestatarii de la Tractorul erau nemultumiti ca in urma restructurarii nu ar fi primit aceleasi plati compensatorii ca si colegii lor, care au fost disponibilizati acum un an de zile. Muncitorii de la Rulmentul Brasov s-au alaturat si ei protestului celor de la Tractorul, iar cei de la Nitramonia Fagaras erau pregatiti sa blocheze centrul orasului.

Muncitorii de la Nitramonia vor refuza sa mai lucreze

Urmatoarea faza a protestului muncitorilor de la Nitramonia Fagaras va fi refuzul de a munci, mergand pana la lasarea explozibililor fara paza si sisteme de securitate, a declarat liderul sindical Lucian Cupu, pentru Realitatea TV.

"Salariatii de la Fagaras au dat ultimatum conducerilor, prin registratura, prin tabelele semnate, ca vor veni la serviciu, dar vor refuza sa lucreze, cu consecinte grave pentru oras si platforma. Daca la Rulmentul si la Tractorul se pot inchide hale, la Nitramonia Fagaras, din cauza explozibililor si din cauza amoniacului, platforma nu poate fi parasita. Oamenii vor veni la serviciu si vor refuza sa lucreze, cu repercusiuni grave asupra raului Olt. Depozitele de exploziv care sunt pline si nu pot fi vandute vor ramane fara sisteme de siguranta si paza", a spus Cupu.

Liderul sindical de la fabrica de explozibili a mai spus ca angajatii de Nitramonia Fagaras protesteaza pentru ca nu si-au primit banii de sapte luni si a somat guvernantii sa rezolve situatia de acolo. "Sper ca guvernantii nostrii sa nu se joace cu brasovenii pentru ca au mai patit-o de la brasoveni", a adaugat acesta.

La randul lui, Gheorghe Apostu, liderul de sindicat de la Tractorul, le-a sugerat presedintelui si premierului sa incerce sa rezolve situatia angajatilor brasoveni. "Ar fi bine ca cei doi care se cearta toata ziua, in loc sa se certe la televizor, sa ia pulsul industriei brasovene si sa nu o inchida (...). Guvernantii ar trebui sa se gandeasca foarte bine, sa nu intinda la maxim nervii angajatilor din Brasov", a spus Gheorghe Apostu. "Prin inchiderea celor trei societati, practic industria brasoveana e lichidata", a adaugat liderul de sindicat. El a spus ca in momentul de fata Tractorul nu are conducere, ca directorul general a fost destituit, administratorul unic nu a venit la serviciu, iar administratorul special este destituit.

Peste 3.500 de muncitori de pe platforma industriala de la Brasov, de la Nitramonia Fagaras, precum si de la alte fabrici din Alexandria, Prahova, Zarnesti, Ghimbav sau Breaza au organizat un mars de protest in Brasov si, in acest moment, picheteaza prefectura, nemultumiti de planurile de restructurare a societatilor si de neplata salariilor restante. Muncitorii brasoveni au pichetat, saptamana trecuta, Prefectura din Brasov si au trimis o scrisoare deschisa premierului Calin Popescu Tariceanu si presedintelui Traian Basescu, pentru a se implica in rezolvarea situatiei de la cele trei fabrici, scrisoare la care nu au primit nici un raspuns.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri