Reprezentantii Alro au declarat luni ca in 2004, in timpul derularii contractului de achizitie electricitate cu Energy Holding, intermediarul a cerut acceptul pentru reducerea livrarilor, simultan cu cresterea pretului energiei vandute, invocand un deficit al producatorilor.

Directorul general al Alro, Gheorghe Dobra, a declarat in fata membrilor Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor ca, in septembrie 2004, Energy Holding, cu care Alro a incheiat un contract de furnizare a energiei in 2003, a cerut producatorului de aluminiu un pret mai mare cu 70% pentru energia livrata, informeaza NewsIn. In acelasi timp, cantitatea de energie livrata catre Alro a fost redusa cu aproape o treime, de la trei TWh la 2,3 TWh. "La acea vreme, Energy Holding a motivat aceasta decizie prin faptul ca nu mai avea energie disponibila", a spus Dobra.

Pe de alta parte, administratorul Energy Holding, Radu Alexandrescu, a declarat ca, la inceputul anului 2005, Energy Holding cumpara de la Hidroelectrica o cantitate de energie de 4,7 TWh. "in aprilie 2005, am mai contractat de la Hidroelectrica inca 1,5 TWh, iar in luna noiembrie a aceluiasi an aproape un TWh. in momentul rezilierii contractului cu Alro, aveam 6,2 TWh si am ramas cu o cantitate de 3,2 TWh", a spus Alexandrescu.

"Ambii agenti economici neaga un eventual santaj practicat de Alro in acest caz, dar informatiile primite de la ei sunt contradictorii. Pe de o parte, Energy Holding sustine ca Alro a dorit rezilierea contractului, iar, pe de alta parte, Alro da vina pe Energy Holding", a declarat presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, la finalul audierii reprezentantilor celor doua companii.

Acesta a precizat ca reprezentantii celor doua firme neaga existenta unor valize cu bani care au fost duse la Ministerul Economiei si Comertului si sustin ca niciun factor politic nu a intervenit in activitatea lor. "Un contract de genul celui dintre Energy Holding si Alro nu a favorizat niciodata consumatorul, ci doar furnizorul. Din declaratiile lor nu a reiesit modul in care a putut fi anulat contractul dintre cei doi agenti economici fara ca Alro sa poata avea o relatie contractuala cu Hidroelectrica, desi aceasta era garantul furnizarii. in plus, Alro nu a reusit sa justifice de ce a renuntat la contractul cu Hidroelectrica in 2003 pentru a achizitiona energie de la Energy Holding", a mai spus Iancu.

La randul lor, reprezentantii Alro au mai spus ca, desi contractul cu Hidroelectrica preluat de la Energy Holding in septembrie 2005 prevedea un pret mai mare, era mai profitabil pentru Alro. "Era dificil sa lucram cu bancile daca achizitionam energia de la un intermediar. in schimb, ratingul si bonitatea in fata bancilor era mai mare daca lucram direct cu Hidroelectrica. Mai mult, contractul cu Hidroelectrica, valabil pana in 2013, prevede indexarea anuala a pretului, in functie de costurile de productie ale Hidroelectrica", a precizat Gheorghe Dobra, adaugand ca indexarea aferenta acestui an se va realiza in luna iunie.

Comisia de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor a audiat, luni, reprezentantii furnizorilor de electricitate Energy Holding, Green Energy si Beny Alex, precum si pe cei ai producatorului de aluminiu Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din tara. Informatiile obtinute in urma acestor audieri vor fi inaintate spre aprobare plenului Camerei Deputatilor si vor sta la baza analizelor Ministerului Economiei, ale Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei si organelor de ancheta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri