Hidroelectrica, producatorul celei mai ieftine energii electrice din tara, a livrat anul trecut, la export, peste 20% din electricitatea generate.
Potrivit surselor citate, Hidroelectrica a furnizat catre patru companii private circa 3,4 TWh pentru export, in conditiile in care productia sa de anul trecut a fost de circa 17,6 TWh. In fapt, compania de stat a produs, anul trecut, 18,3 TWh, dar o parte din aceasta electricitate a fost folosita pentru consumul propriu al hidrocentralelor.

Beneficiarii energiei electrice, produse de Hidroelectrica si livrate la export, au fost, in 2006, companiile Energy Financing Team (EFT) Marea Britanie, Energy Financing Team Romania, ATEL si EGL, informeaza NewsIn. Pentru anul trecut, Hidroelectrica avea contractata pentru export livrarea a 4 TWh catre cele patru companii, dar a livrat efectiv doar 3,4 TWh, dupa ce a obtinut o reducere a cantitatilor prin negociere cu respectivele societati. Pentru cei 3,4 TWh, producatorul de energie a incasat aproximativ 69,60 milioane dolari si 32,26 milioane euro.

Calculate la un curs mediu anual al BNR, pe anul trecut, de 2,8090 lei pentru un dolar si 3,5245 lei pentru un euro, incasarile Hidroelectrica din contractele de export reprezinta in lei circa 309,25 milioane lei. in conditiile in care producatorul a livrat efectiv 3.404.234 MWh, rezulta ca Hidroelectrica a vandut, in medie, anul trecut, un MWh cu 90 de lei.

Potrivit datelor furnizate de operatorul pietei de electricitate OPCOM, pretul mediu al energiei electrice vandute, anul trecut, pe piata de energie este de aproape 127 lei/MWh, un pret cu circa 30% mai mare decat cel cu care Hidroleectrica a vandut la export.

In perioada 2001 - 2006, Hidroelectrica a avut contractate livrari de electricitate la export in cantitate totala de 21 TWh si a livrat efectiv 16,9 TWh. Pentru aceasta cantitate, a incasat de la beneficiari 367,27 milioane dolari si 84,94 milioane euro.

Potrivit surselor citate, Hidroelectrica are si pentru urmatorii ani energie contractata la export cu societatile Energy Financing Team (EFT) Marea Britanie, Energy Financing Team Romania, ATEL si EGL. Rezilierea unilaterala din partea producatorului de stat a acestor contracte va atrage, potrivit clauzelor contractuale, plata unor despagubiri catre companiile respective, care se cifreaza la 1,2 miliarde euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri