Cuprom SA, implicata in preluare complexului RTB Bor, a trimis o scrisoare autoritatii pentru privatizare din Serbia prin care cere timp pentru semnarea contractului colectiv de munca si reintroducerea activelor lipsa la inventar, a declarat Horia Simu, presedintele companiei
"Am gasit multe discrepante intre situatia dinainte de semnarea contractului de preluare a complexului minier din Serbia si situatia din prezent. Conform contractului, am cumparat totalitatea activelor, iar ulterior inventarului lipseau mai multe active in valoare de zeci de milioane de dolari, pe care intentionau sa ni le vanda separat in afara acestui contract. De asemenea, au conditionat semnarea contractului colectiv de munca numai de efectuarea platii in prealabil. Nu putem risca o investitie de peste 400 milioane dolari si sa negociem cu sindicatele sub presiunea ca deja am dat banii", a declarat pentru NewsIn presedintele Cuprom.

"Pentru clarificarea problemelor aparute, am trimis scrisoare autoritatii pentru privatizare din Serbia, prin care solicitam o anumita perioada pentru semnarea contractului colectiv de munca si reintroducerea activelor lipsa la inventar, iar daca aceste lucruri se vor rezolva vom continua procesul de achizitie a RTB", a continuat Horia Simu.

"Daca firma Cuprom nu furnizeaza garantiile necesare platii in perioada mentionata, Agentia de Privatizare va anula acordul de vanzare", anunta saptamana trecuta un comunicat al agentiei sarbe de privatizare. In data de 18 aprilie, intr-o nota adresata autoritatii pentru privatizare din Serbia, reprezentantii Cuprom au spus ca termenii in care a fost semnat contractul s-au schimbat semnificativ, iar acest lucru nu mai permite companiei Cuprom sa isi indeplineasca obligatiile.

Inca de la semnarea contractului de privatizare, Cuprom s-a confruntat cu proteste din partea autoritatilor locale si a uniunilor sindicale din Serbia, cu demonstratii publice si cu acte de insurgenta civila. Complexul RTB Bor, alcatuit din 18 firme, este cel mai mare angajator din regiunea estica Bor.

"Daca Autoritatea pentru Privatizare din Serbia nu rezolva probleme aparute in relatia cu sindicatele vom renunta la preluarea RTB Bor", declara pe 18 aprilie Horia Simu, pentru newsIn. "Suntem opriti in misiunea noastra de unul dintre sindicate, care recent ne-a blocat accesul la inventar, iar in aceste conditii nu putem risca o investitie de sute de milioane de dolari. Noi am semnat un protocol cu sindicatele in care le-am acceptat majoritatea conditiilor, dar se pare ca acest act nu e destul de puternic. Ca sa avem o garantie, va trebui sa semnam contractul colectiv de munca" a mai spus presedintele Cuprom.

Cuprom SA Romania a semnat la 5 martie contractul de preluare al firmei sarbesti Rudarsko Topionicarski Basen Bor (RTB Bor) pentru suma de 400 milioane dolari, urmand ca pretul final, in care este inclus transferul licentelor miniere sa fie stabilit dupa evaluare.

Potrivit contractului, Cuprom Romania urmeaza sa preia minele de cupru subterane si de suprafata din Bor, o mina de suprafata din Majdanpek si o unitate de topire si rafinare a cuprului. Negocierile au durat aproape doua luni se mentioneaza in comunicatul transmis joi de companie. Finalizarea tranzactiei si preluarea activelor urmeaza sa aiba loc in termen de 120 zile de la semnare.

Contractul prevede achizitionarea de catre Cuprom a activelor fixe si activelor curente precum si transferul licentelor miniere detinute de companiile privatizate. Pretul care va fi platit pentru activele fixe este de 400 milioane dolari urmand ca pretul final pentru activele curente sa fie stabilit pe baza evaluarii la momentul preluarii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri