Combinatul Oltchim va depune oferta pentru preluarea activitatii de petrochimie a rafinariei Arpechim Pitesti, care apartine Petrom, in data de 3 octombrie, a declarat, citat de NewsIn, directorul general al companiei, Constantin Roibu.
"Pe cinci septembrie urmeaza o noua intalnire cu reprezentantii Petrom, iar pe trei octombrie este programat sa depunem oferta", a precizat oficialul Oltchim.

Conducerea Oltchim a anuntat, inca din 8 februarie, ca a demarat negocierile cu Petrom pentru preluarea pirolizei de la Arpechim Pitesti. Combinatul are nevoie de piroliza pentru a deveni independent in asigurarea cu materii prime.

Constantin Roibu aprecia la finele lunii mai ca inchiderea rafinariei Arpechim Pitesti provoaca in lant inchiderea a mai mult de jumatate din activitatea Oltchim si pierderi lunare de 30 de milioane de euro.

La finele lunii mai, autorizatia de mediu a rafinariei Arpechim Pitesti a fost suspendata de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM) Pitesti, din cauza neindeplinirii de catre Petrom a mai multor angajamente, masura atragand dupa sine sistarea activitatii de productie pentru o perioada de pana la sase luni.

Petrom a solicitat insa amanarea termenului de inchidere a rafinariei la Tribunalul Pitesti, care a acceptat cererea companiei in data de 11 iunie.

Agentia de Mediu Pitesti a contestat la Curtea de Apel Arges decizia Tribunalului Pitesti, care a acceptat solicitarea Petrom de amanare a inchiderii rafinariei. In data de 18 iulie, Curtea de Apel Arges a respins recursul Agentiei de Mediu, prin care solicita anularea deciziei Tribunalului Pitesti, care a permis continuarea activitatii rafinariei Arpechim.

ARPM Pitesti a decis ridicarea suspendarii autorizatiei de mediu a Arpechim, incepand cu data de sapte august, dupa ce Petrom a finalizat procesul de modernizare a rezervoarelor de la Arpechim, investitie care s-a ridicat la circa 1,5 milioane de euro, potrivit Petrom.

Totodata, Petrom a anuntat la jumatatea lunii iunie ca a infiintat compania Petrochemicals Arges care va functiona independent de rafinarie incepand cu trimestrul al patrulea al acestui an.

Profitul net al Petrom (SNP) in primul semestru din 2007 a scazut cu 38% fata de intervalul similar al anului trecut, pana la 887 milioane lei (381 milioane dolari) din cauza aprecierii puternice a leului si a conditiilor nefavorabile din piata. in primul semestru al anului trecut, Petrom a afisat un profit net de 1,4 miliarde lei.

Cifra de afaceri a Petrom in primele sase luni ale anului 2007 s-a comprimat cu 14% fata de intervalul similar al anului trecut pana la 5,453 miliarde lei (2,3 miliarde dolari). In primul semestru al anului trecut Petrom a afisat o cifra de afaceri de 6,31 miliarde dolari.

OMV a cumparat, in 2004, pachetul majoritar de actiuni al Petrom, cea mai mare companie petroliera a Romaniei. Contractul de privatizare a Petrom permite noului actionar majoritar, OMV, sa vanda Arpechim, Doljchim, statii de distributie si zacamantul Suplacu in cadrul programului de restructurare.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri