Sindicalistii de la Solidaritatea au declansat, astazi, la ora 06:30, greva generala in combinatul ArcelorMittal Galati, peste 200 de muncitori plecand de la locurile de munca si adunandu-se in fata portii principale pana la ora 07:00, potrivit NewsIn.
In aceasta dimineata, la ora 06:30, sindicatul Solidaritatea a declarat deschisa greva generala in combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati. La acea ora, mai putin de zece persoane se aflau in sediul sindicatului, situat la intrarea pe platforma industriala. Intre acestea se numarau presedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber, vicepresedintele coordonator Ilinca Diaconu, si alti lideri sindicali care confectionau banderole cu inscriptia GREVA. Aceste banderole urmeaza sa fie distribuite membrilor de sindicate care inceteaza lucrul si se alatura protestului.

La ora difuzarii acestei stiri, liderii Solidaritatea nu stiau cati muncitori au intrat efectiv in greva, o prima estimare urmand a fi disponibila in jurul orei 11.00. Pe baza semnaturilor de participare la greva stranse de lideri sindicali in ultimele saptamani, sindicalistii mizeaza pe aproximativ 3.600 de salariati.

Potrivit ordinelor, grevistii tebuie sa-si anunte sefii din sectia in care lucreaza cu privire la faptul ca au intrat in greva. Totodata, ei trebuie sa faca prezenta la comitetul de greva din uzina in care sunt incadrati. Potestatarii din sectoarele periculoase si cele in care se lucreaza in flux continuu trebuie sa-si inceteze activitatea, dar sa ramana la posturi. Ceilalti, din sectoarele de reparatii si mentenanta, sunt asteptati de liderii sindicali in fata portii principale a combinatului. Pana la ora 07.00, atunci cand a avut loc schimbul de tura, peste 150 de angajati s-au adunat acolo.

Protestatarii asculta mesajele liderilor Solidaritatea. Printre cei care au luat cuvantul se numara Marcel Mititelu, liderul sindical de la ArcelorMittal Hunedoara care, pe 21 martie 2007, i-a instigat pe siderurgistii galateni adunati la un miting de protest in fata portii combinatului galatean sa intre cu forta in turnul administrativ, acolo unde isi are birourile staff-ul ArcelorMittal Galati.

Presedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber, a declarat, la stazi, ca, la ora declansarii grevei, au fost reduse la starea de veghe instalatii de gaze din Uzina Cocso-Chimica - una dintre uzinele cele mai periculoase de pe platforma siderurgica.

Solidaritatea a declansat greva generala pe termen nelimitat din cauza neintelegerilor cu administratia ArcelorMittal Galati cu privire la cresterile salariale aplicabile in acest an. Grevistii vor sustine, miercuri, 16 aprilie, incepand cu ora 14.00, un miting in fata portii principale a combinatului, miting la care sunt asteptati lideri sindicali din Pitesti, Hunedoara, Slatina si Bucuresti.

Siderurgistii care si-au anuntat deja participarea la greva vor primi cate 15 lei pentru fiecare zi de greva, din partea sindicatului Solidaritatea. Cei care adera la protest dupa inceperea acestuia vor primi zece lei pe zi.

O alta organizatie sindicala care nu a acceptat inca oferta administratiei ArcelorMittal Galati este Uniunea Sindicatelor Independente Forum, ce reprezinta personalul TESA din combinat. Inainte de a lua o decizie, Forum asteapta clarificari de la Ministerul Muncii referitoare la legalitatea conflictului de interese declansat de sindicate inca din februarie. Luna trecuta, secretarul de stat Denisa Patrascu a revocat inregistrarea acestui conflict, anuland practic starea conflictuala din unitatea galateana. De altfel, legalitatea conflictului face obiectul unui proces in instanta.

Celelalte doua organizatii sindicale negociatoare - Federatia Sindicala a Siderurgistilor-Metarom si Uniunea Teritoriala a Sindicatelor Libere (UTSL) de la Cai Ferate Uzinale - au acceptat deja oferta avansata de administratia ArcelorMittal Galati. Reprezentantii celor doua organizatii sindicale si cei ai patronatului au semnat un acord miercuri, 9 aprilie. Actul aditional incheiat prevede eliminarea grupelor 1 si 2 de salarizare si promovarea angajatilor direct in grupa 3, precum si acordarea unei cresteri salariale de 9,5% dar nu mai putin de 100 de lei, a unui bonus anual de 2% din salariul incasat in ultimele 12 luni, ajutoare sociale majorate in caz de deces sau accident de munca si prima de Pasti de 200 de lei, cu 80 de lei mai mare decat pana acum. Toate drepturile convenite se aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2008 si se acorda cumulativ panala Pasti.

Documentul semnat expira, insa, la 31 decembrie 2008, ceea ce elimina posibilitatea unei alte negocieri salariale in cursul acestui an. Tocmai aceasta este principala nemultumire a sindicatului Solidaritatea, cel care declanseaza greva generala. Organizatia s-a aratat dispusa sa accepte, la randul sau, aceasta ultima oferta a patronatului, dar numai daca partenerii sociali vor relua negocierile in luna mai, pentru a permite acordarea unei a doua majorari salariale pana la finele acestui an. In cazul in care patronatul la varianta unei negocieri unice in 2008, Solidaritatea cere cresterea salariului fiecarui angajat cu 275 de lei de la 1 ianuarie, dublarea sporului pentru week-endurile lucrate de la 25% la 50% si majorarea cuantumului primelor de la 120 la 300 de lei.

Sindicatele si administratia ArcelorMittal Galati au demarat negocierile salariale pentru anul in curs in decembrie 2007.

Anul trecut, administratia si sindicatele din combinatul ArcelorMittal Galati au convenit asupra contractului colectiv de munca la patru luni si jumatate de la startul tratativelor, dupa mai multe tentative esuate de conciliere, proteste spontane ale muncitorilor si o greva generala care a durat trei zile. Documentul, semnat in vara lui 2007, este inca in vigoare si va expira in luna iunie.

In prezent, salariul minim in combinatul ArcelorMittal Galati este de 610 lei.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania detine combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri