Grupul petrolier austriac OMV a raportat majorarea cu 34% a profitului net dupa plata intereselor minoritare si un nivel record al profitului operational, anuntand ca obiectivele sale principale pentru anul in curs sunt continuarea modernizarii Petrom si dezvoltarea de noi proiecte petroliere, la care se adauga programul de reduceri ale cheltuielilor.
Pe baza tintelor de crestere optimiste, a modernizarii Petrom si a tendintei generale de majorare a costurilor in industria energetica, OMV planuieste investitii anuale de trei miliarde euro, in medie, pana in 2010.

"In primul trimestru din 2008 am obtinut o performanta operationala remarcabila. Impactul pozitiv al majorarii constante a preturilor la petrol a compensat deprecierea dolarului, iar primele rezultate ale restructurarii Petrom incep sa apara", a declarat directorul executiv al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer (foto), citat de NewsIn.

Profitul net dupa plata intereselor minoritare a crescut cu 34%, la 446 milione euro in timp ce profitul operational a urcat cu 55%, pana la un nivel record de 795 milioane euro, fata de rezultatul din primul trimestru al anului 2007, de 492 milioane euro.

Castigurile pe actiune s-au cifrat la 1,49 euro/actiune, in crestere cu 34%. Vanzarile OMV s-au cifrat la 5,95 miliarde euro, in crestere cu 30% fata de rezultatul din perioada similara a anului precedent, cand s-au ridicat la 4,59 miliarde euro.

La rafinariile Petrom sunt asteptate imbunatatiri graduale datorate eforturilor de restructurare insa, conform comunicatului OMV, nu sunt estimate majorari considerabile ale nivelului castigurilor, cel putin nu pana la finalizarea programului de modernizare, in 2011.

OMV se asteapta ca principalele forte ce actioneaza asupra pietei petroliere (pretul petrolului, marjele de rafinare si cursul dolarului) sa ramana in continuare volatile in 2008. Grupul mai estimeaza ca leul sa va deprecia fata de euro si dolar si ca marjele de rafinare vor fi sub nivelul anului precedent.

"Scaderea naturala de 7% a productiei petroliere in Romania a fost in mare parte compensata prin masuri de modernizare. O initiativa foarte importanta pentru majorarea volumelor de productie si pentru reducerea costurilor de productie o reprezinta integrarea diviziei de servicii petroliere Petromservice. Un pas important pentru programul de investitii de la rafinaria Petrobrazi este comanda de reactoare ce vor fi livrate in 2010. Vom continua sa implementam strategia de crestere pana in 2010 si de intarire a pozitiei nostre in Europa Centrala si de Est in acelasi timp cu restructurarea companiei Petrom", a adaugat Wolfgang Ruttenstorfer.

Pe segmentul de gaze naturale, din cauza reglementarii preturilor pe piata gazelor naturale in Romania, marjele de profit se afla sub o presiune considerabila.

Divizia de explorare si productie a OMV a afisat o crestere de 75% a profitului operational fara influente (Clean EBIT) fata de primul trimestru din 2007, la 679 milioane euro, in ciuda impactelor negative ale evolutiilor valutare, in special ale deprecierii dolarului, reflectand mediul favorabil al preturilor pe piata petroliera, afirma comunicatul.

Productia de petrol si gaze naturale a grupului s-a ridicat la 322.000 barili echivalent petrolier pe zi, nivel similar cu cel inregistrat in primul trimestru din 2007.

Performanta diviziei de rafinare si marketing a fost afectata de pretul ridicat al petrolului, care a ridicat costurile energetice ale acesteia, insa scumpirea petrolului a generat efecte pozitive din punct de vedere al valorii stocurilor.

Profitul operational fara influente s-a ridicat la 40 milioane euro, depasind cu 39% performanta din primul trimestru al anului 2007.

Fata de sfarsitul anului 2007, activele OMV au scazut cu 798 milioane euro, sau 4%, la 20,451 miliarde euro.

OMV este cel mai mare grup de petrol si gaze din Europa Centrala, avand rezerve de petrol si gaze de aproximativ 1,22 miliarde bep, o productie zilnica de aproximativ 321.000 bep si o capacitate anuala de rafinare de 26,4 milioane tone.

In prezent, OMV detine peste 2.538 de statii de distributie carburant in 13 tari. Cota de piata a grupului in segmentul de rafinare si marketing in regiunea Dunarii este in prezent de 20%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri