Piata produselor ecologice va inregistra aceeasi crestere ca si anul trecut, respectiv de circa 10%, iar trendul ascendent se va inregistra atat la nivelul exporturilor cat si la nivelul suprafetelor cultivate, a declarat consilier pentru agricultura ecologica in MADR, Teodora Aldescu.
"Nu avem inca date centralizate privitoare la productia din 2007, dar estimativ se poate aprecia ca s-au insamantat 180.000 de hectare si in special vorbim de pasuni oleaginoase si cereale. Pentru acest an estimam ca suprafata va depasi 200.000 de hectare", a spus Aldescu.

Aceasta a precizat ca in 2007 Romania a exportat produse agroalimentare ecologice in valoare de 80 de milioane euro, fata de 50 de milioane euro in 2006. Pe de alta parte, consilierul MADR a mentionat ca importurile in 2006 s-au ridicat la doar 2 milioane euro.

"Si pentru acest an estimam cresterea exporturilor cu circa 10 la suta. In anii trecuti am exportat in special in Olanda, Germania si Italia", a mai spus consilierul de resort.

Potrivit acesteia, pentru a veni in sprijinul producatorilor ecologici,Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va acorda un sprijin financiar atat la hectar cat si pentru a acoperi o parte din taxa de inspectie si certificare.

"Sprijinul financiar va acopri 50% din conravaloarea taxei de inspectie si certificare, iar la hectar vom acorda un sprijin de 425 de lei. De asemenea, pentru vita de vie si livezi, sprijinul va fi de 700 de lei la hectar, iar apicultorii vor primi 75 de lei pentru fiecare familie de albine. Probabil acest sprijin financiar va ajunge la producatori spre sfarsitul anului", a adaugat Aldescu.

In anul 2006, in Romania, erau inregistrati 3.409 de operatori de profil, iar in 2007 numarul acestora a crescut la 3.834, urmand ca in 2008 estimarile MADR sa indice ca numarului operatorilor ecologici va depasi 4.000.

In ce priveste suprafata cultivata ecologic la nivel mondial, datele MADR arata ca acesta se ridica la 31,4 milioane de hectare, Romania ocupand locul 16 in functie de suprafata cultivata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri