Distribuitorul de gaze naturale Distrigaz Sud a cerut Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) majorarea pretului gazelor livrate populatiei cu 12%, incepand cu 1 octombrie 2008, a declarat directorul general al companiei, Bernard Arnaud, in cadrul audierilor Comisiei de Industrii, scrie NewsIn.
"Compania Distrigaz Sud a solicitat autoritatii cresterea cu un procent de 12% a pretului gazelor furnizate populatiei, fara recuperarea pierderilor din trimestrele anterioare. ANRE a recunoscut o medie de 370 dolari pentru gazele importate de noi in primele trei luni, insa Distrigaz Sud a platit in medie 376,12 dolari in luna ianuarie pe mia de metri cubi gaze importate, 372,66, in februarie si 371,19 in martie.

De asemenea, reglementatorul a recunoscut ca Distrigaz Sud a importat 37% din gazele necesare populatiei, iar noi am importat 38,3% in luna ianuarie, 42% in februarie si 36% in martie", a declarat directorul general al Distrigaz Sud, Bernard Arnaud, in cadrul audierilor de la Comisia de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor.

Potrivit lui Arnaud, majorarea ceruta de distribuitor a depins de mai multe lucruri: trebuie sa existe posibilitatea de recuperare a costurilor cu achizitia gazelor din trimestrele anterioare, procentul import/intern al gazelor din cosul de gaze, dar si de cursul de schimb valutar (intrucat Distrigaz Sud cumpara gaze din import in dolari).

"Dat fiind ca pretul gazelor se stabileste cu un decalaj de 6-9 luni fata de pretul barilului de petrol, aceasta scadere de la 140 la circa 100 de dolari pe barilul de petrol noi o vom resimti in semestrul I din 2009. Solicitam ANRE sa recunoasca aceste variatii in pretul gazelor fata de pretul petrolului", a precizat Arnaud.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a primit din partea Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania cereri de majorare a pretului la gaze naturale, incepand cu 1 octombrie 2008, care sunt analizate in momentul de fata, a anuntat recent reglementatorul.

Referitor la aceasta situatie, presedintele ANRE, Gergely Olosz, a precizat ca primirea unor cereri din partea operatorilor nu inseamna automat si modificarea pretului in sensul cresterii acestuia.

Ultima majorare a pretului gazelor pentru populatie a fost integistrata pe 1 iulie cand acestea s-au scumpit cu 12,5% pentru clientii Distrigaz Sud si cu 11,6% pentru consumatorii casnici ai E.ON Gaz Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri