Administratia ArcelorMittal Galati le-a propus sindicatelor prelungirea cu un an a contractului colectiv de munca ce expira pe 31 decembrie 2008, fara acordarea vreunei cresteri salariale si fara renegocierea capitolului salarizare anul viitor, oferta fiind justificata de criza economica.
"Patronatul a spus ca nu poate sa dea nicio crestere salariala, nici macar cu rata inflatiei. Dar solicita ca noi (sindicatele, n.r.) sa fim de acord cu prelungirea contractului pe un an de zile si nu este de acord nici cu negocierea trimestriala a capitolului salarizare, in functie de evolutia societatii", a declarat presedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber, citat de NewsIn, dupa cea mai recenta sedinta de negociere a contractului colectiv de munca aplicabil anul viitor in combinatul siderurgic galatean.

Sindicalistii au spus ca pot accepta doar partial aceasta oferta. "Suntem de acord cu noua cerere a patronatului, de prelungire a contractului actual cu un an de zile, dar sub nicio forma nu putem fi de acord sa nu se aplice indexarea salariala cu rata inflatiei incepand cu 1 ianuarie 2009 si sa nu se negocieze trimestrial capitolul salarizare al contractului", a afirmat liderul Solidaritatea.

Potrivit sindicatelor, administratia ArcelorMittal Galati a insistat pe faptul ca, momentan, nu poate sustine o majorare a salariilor din cauza crizei economice, care a redus comenzile de produse siderurgice si a determinat scaderea productiei in combinat. Liderii sindicali i-au cerut, insa, patronatului sa demonstreze cu acte faptul ca unitatea este afectata de criza mondiala.

"Patronatul s-a suparat leoarca. Sa ne dea actele ce reflecta situatia de criza a societatii si dupa aceea continuam negocierea. Cand am cerut actele, ne-a spus «Gata, nu mai discutam, sunteti liberi sa plecati acasa»", a spus Tiber.

Acesta a apreciat ca administratia companiei invoca situatia economica precara doar pentru a nu mai acorda cresteri salariale angajatilor in 2009.

"Parerea mea este ca ArcelorMittal profita de criza ca sa-si reduca costurile. Vor sa prelungeasca actualul contract colectiv de munca fara niciun fel de cheltuiala, ba chiar sa castige din criza. (...) Noi vem informatii ca se pregateste o relansare a productiei, poate chiar din decembrie, pentru ca sunt cereri", a declarat liderul Solidaritatea.

Potrivit lui Tiber, partile au convenit sa se intalneasca din nou la masa tratativelor pe 21 noiembrie. “S-a incheiat un proces verbal si s-au spus urmatoarele: patronatul nu este in masura sa ofere cresteri salariale, sa negocieze cresteri salariale nici macar cu rata inflatiei, iar sindicatele isi mentin punctul de vedere, urmand ca pe 21 noiembrie sa vina cu un punct de vedere comun, eventual cu o noua cerere", a incheiat Gheorghe Tiber.

Negocierile salariale de la ArcelorMittal Galati au debutat la inceputul lunii octombrie. Initial, sindicatele au cerut majorarea cu 32,3% a salariilor din combinat, astfel incat salariul minim al unui muncitor calificat sa creasca de la 833 de lei la 1.100 de lei in 2009. Ulterior, patronatul a cerut suspendarea negocierilor pe fondul crizei, insa sindicatele au venit cu o contra-oferta: prelungirea pana la 31 martie 2009 a contractului in vigoare si indexarea salariilor cu rata inflatiei la 1 ianuarie.

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati a inceput, in a doua decada a lunii octombrie, procesul de oprire a instalatiilor, pe fondul scaderii comenzilor de produse siderurgice. Sunt sau urmeaza a fi inchise temporar mai multe sectii din Uzina de Otelarii Refractare, Uzina de Laminate Plate si Uzina Aglomerare Furnale.

Muncitorii ramasi fara activitate asigura paza instalatiilor oprite, participa la revizia utilajelor ori sunt redistribuiti in alte sectoare, preluand astfel activitatile prestate pana acum de subcontractori. Este prognozata o scadere a productiei cu 50%, cu revenire la nivelul normal de productie cel mai devreme la sfarsitul lunii februarie 2009 si cel mai tarziu la finele lui aprilie 2009, au anuntat liderii sindicali, citand oficiali din administratia companiei.

Pentru a-si reduce costurile, unitatea nu mai deschide nicio schema de plecari voluntare cu acordarea de plati compensatorii pana la sfarsitul acestui an, suspenda contractele cu firmele terte si amana investitiile tehnologice pentru anul viitor, continuand doar proiectele de mediu si de imbunatatire a conditiilor de lucru. De asemenea, este sistata plata orelor suplimentare si a bonusului lunar de realizare a planului de productie.

Tot in scopul reducerii costurilor, instruirile externe si angajarile sunt stopate si sunt impuse restrictii oficialilor companiei si personalului TESA. Astfel, sefii ArcelorMittal Galati nu mai au voie sa zboare la business class si sa se deplaseze cu taxiul atunci cand se afla in delegatie, nu mai beneficiaza de catering la birouri, iar roamingul cardurilor 3G este anulat.

Functionarii de la birouri au limita la convorbirile de pe fix si de pe mobil, trebuie sa printeze documente pe ambele pagini ale unei foi folosind optiunea "Draft" a imprimantelor si sa ceara acordul top-managementului pentru printurile color, trebuie sa opreasca lumina si caldura cand ies din birou si sa foloseasca grupati masinile de serviciu, se arata intr-un mail expediat salariatilor de managementul ArcelorMittal Galati.

Restrangerea activitatilor din combinat a afectat firmele aflate in relatii contractuale cu producatorul de otel, care au fost nevoite sa trimita in somaj sute de muncitori. Constructorul colosului siderurgic, ICMRS SA Galati, a concediat recent 100 de angajati, din care jumatate erau pensionari reangajati si jumatate erau salariati pe durata determinata. Alti 750 de angajati ai firmelor care au contracte cu ArcelorMittal Galati au fost sau urmeaza a fi trimisi in somaj, potrivit notificarilor transmise de firmele in cauza catre Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca. Directorul AJOFM Galati, Carmen Tofan, a apreciat ca valul de concedieri va continua si in perioada urmatoare, preconizand o crestere a ratei somajului de la 5,8% in octombrie la 6% in noiembrie.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania detine combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri